МАГІСТЕРСЬКА: Дослідження умов використання цифрових засобів в освітніх процесах на базі Береської гімназії

  

Предмет: проектування, цифрові технології
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 60 сторінок А4
Унікальність тексту: 83%

Інформатизація суспільства зумовила глибоке проникнення інформаційних технологій у освітню галузь. Принципово змінився як матеріально-технічний рівень забезпечення навчання різних предметів, так й з'явилися нові цифрові інформаційні засоби, які за своєю суттю дозволяють організувати моделювання, емуляцію та експеримент і не вимагають у своїй основі додаткового спеціального устаткування.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

ВСТУП 
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ У ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ 
1.1 Поняття та класифікація цифрових засобів навчання 
1.2 Переваги та недоліки застосування цифрових засобів навчання у школі 
Висновки до розділу 1 

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВИХ ЗАСОБІВ НА У ШКОЛІ 
2.1 Дидактичні умови використання цифрових засобів навчання в школі
2.2 Характеристика та можливості цифрових засобів навчання
Висновки до розділу 2 

РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ЗАСОБІВ У ШКОЛІ 
3.1 Хід проведення експериментальної роботи з використання цифрових засобів у школі
3.2 Результати експериментального дослідження та їх узагальнення 
Висновки до Розділу 3

ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 
ДОДАТКИ 


ВСТУП

Актуальність теми. Інформатизація суспільства зумовила глибоке проникнення інформаційних технологій у освітню галузь. Принципово змінився як матеріально-технічний рівень забезпечення навчання різних предметів, так й з'явилися нові цифрові інформаційні засоби, які за своєю суттю дозволяють організувати моделювання, емуляцію та експеримент і не вимагають у своїй основі додаткового спеціального устаткування.
Одне з важливих та актуальних завдань сучасної освіти відповідно до чинних стандартів - це підготовка конкурентоспроможної особистості, при цьому важливо не так надання суми знань, як розвиток творчого, критичного мислення учнів, формування здібностей пошуку, аналізу наукової інформації. Для вирішення таких завдань недостатньо традиційних методів навчання за допомогою підручника та пояснення вчителя. Необхідне використання інструментів, що дозволяють реалізувати сучасні підходи до навчання.
Вирішення цього завдання неможливе без допомоги сучасних цифрових засобів навчання (ЦЗН). Останнім десятиліттям відзначається активне впровадження цифрових технологій у освітній процес, значення ЦЗН швидко зростає як у сфері освіти, так й у будь-якій іншій діяльності. У результаті реалізації цільової програми «Розвиток єдиного освітнього інформаційного середовища» практично у кожній школі України створено матеріальну базу для використання сучасних інформаційних технологій в освітньому процесі. 
Реалізувати нові підходи до вирішення важливих проблем у методиці навчання неможливо без застосування нових методів та засобів. Формування компетентної розвиненої особистості, здатної приймати адекватні самостійні рішення, що має бажання постійно вдосконалювати свою підготовку, не можна здійснити без внесення змін до методики навчання інформатики. Ці зміни сприятимуть подальшій реалізації безперервності та самостійності сучасної освіти, визначать її випереджальний характер. Нині дедалі ширше впроваджуються цифрові технології у освітній процес школи.
В школі вирішується найважливіше завдання з підвищення ефективності навчання. Традиційно це завдання вирішується шляхом впровадження різноманітних удосконалень, наприклад, зміною числа годин у навчальному плані, застосуванням різних наочних посібників. Практика вказує на можливість та важливість використання ЦЗН в навчанні.
Нині дедалі ширше впроваджуються цифрові технології у освітній процес школи. Під час використання цифрових технологій під час уроків підвищується мотивація навчання і стимулюється пізнавальний інтерес учнів, зростає ефективність самостійної роботи. Комп'ютер відкриває принципово нові можливості в галузі освіти, у навчальній діяльності та творчості учня.
Застосування цифрових технологій має забезпечити формування в учнів нових знань та вмінь, які їм знадобляться в інформаційному середовищі подальшого професійного розвитку, а також нового, цілісного світорозуміння та інформаційного світогляду.
Основними критеріями ефективного використання цифрових засобів навчання у навчальному процесі є необхідність їх плавного включення до традиційної системи освіти та встановлення оптимального співвідношення між традиційними формами навчання та навчанням з використанням комп'ютерних засобів. Для успішного впровадження у навчальний процес використання цифрових засобів навчання повинно:
- бути узгодженим із програмою традиційного навчання;
- реалізувати інформаційну, навчальну та контролюючу функції;
- стимулювати пізнавальну активність учнів у процесі вивчення навчального матеріалу.
Відомо, що людина має 5 основних каналів сприйняття навколишнього світу. З них до 90% всієї інформації, що надходить до людини йде по зоровому каналу, по слуховому каналу - до 9% і на решту 3 каналу (нюх, дотик, смак) припадає близько 1% інформації, що надходить. Саме використання цифрових технологій на заняттях якраз і дозволяє комплексніше використовувати всі канали сприйняття інформації.
Великий внесок у вирішення проблем, пов'язаних із використанням цифрових засобів у навчанні зробили як українські, так і зарубіжні вчені: наприклад: Грім Г. Р., Гриценко В. І., Агапчук І., Кривошеєв О. А., Пейперт, Клейман Г., Cендов Б., Хантер Б., Бондаренко С.В., Коваленко Н.Д., Володимирова Л.П., Гершунський Б.С., Дмитрієва Є.І., Захарова М.К.
  Актуальним на сьогоднішній день є підвищення якості освіти шляхом впровадження цифрових технологій.
Об'єкт дослідження: освітній процес з використанням цифрових засобів.
Предмет дослідження: застосування цифрових засобів навчання для вдосконалення методики викладання. 
Мета дослідження: розробка та подання методичних засад із вивчення та впровадження цифрових засобів навчання в освітньому процесі. 
Досягнення мети даної роботи потрібно вирішити завдання:
- розглянути поняття та класифікацію цифрових засобів навчання; 
- визначити переваги та недоліки застосування цифрових засобів навчання у школі;
  - виділити дидактичні умови використання цифрових засобів навчання;
- здійснити характеристику та оглянути можливості цифрових засобів;
- проаналізувати хід проведення експериментальної роботи з використання цифрових засобів;
- представити результати експериментального дослідження та їх узагальнення. 
Для вирішення поставлених завдань на різних етапах дослідження використовувалися такі методи дослідження:
- теоретичні: аналіз психолого-педагогічної, науково-методичної літератури; класифікація, узагальнення;
- емпіричні: спостереження, експеримент;
- математичні методи обробки дослідно-експериментальних даних: визначення кількісних та якісних показників ефективності способів та засобів мотивації учнів.
  Наукова новизна дослідження полягає в тому, що розроблені та науково-обґрунтовані педагогічні умови учнів можна буде використовувати у практичній діяльності вчителів для успішного розвитку рівня мотивації школярів за допомогою цифрових засобів.
Дослідно-експериментальною базою дослідження стала Береська гімназія Доросинівської сільської ради Волинської області.
Структура роботи. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.


ВИСНОВКИ

Результати проведеного дослідження дозволяють зробити висновок про підтвердження поставленої раніше мети та всіх завдань дослідження. На підставі матеріалів дослідження було зроблено такі висновки:
На підставі дослідження теоретичних основ використання цифрових засобів навчання при вивченні можна сформулювати такі висновки:
- Застосування цифрових засобів навчання забезпечує реалізацію діяльнісного підходу в шкільній освіті, що відповідає вимогам державного стандарту освіти;
- засоби навчання при їх раціональному використанні призводять до інтенсифікації навчально-виховного процесу, дозволяють підготувати учнів до роботи та життя в умовах інформаційного суспільства, що формується;
- ЦЗГ є педагогічним інструментом у руках викладача, яким він повинен вміти користуватися, спираючись на вихідні положення, що лежать в основі їх застосування.
- представлено класифікацію ЦЗГ на чотири групи залежно від призначення: звукографічні, демонстраційні, лабораторні, мультимедійні;
- у початкових класах застосування різноманітних засобів навчання має на меті збагачення та розширення безпосереднього чуттєвого досвіду учнів, розвиток спостережливості, пізнання конкретних властивостей предметів під час практичної діяльності, створення умов для переходу до абстрактного мислення, опори для самостійного вчення та систематизації навчального матеріалу.
- у середніх та старших класах ЦЗГ повинні забезпечувати можливості для провадження дослідницької діяльності учнів, підвищувати мотивацію до поглиблення знань з тем, що вивчаються, сприяти отриманню навичок реалізації навчальних проектів;
- педагог повинен забезпечити виконання всіх основних принципів використання засобів навчання, які є важливими не тільки для ЦЗГ, але й для використання будь-яких засобів навчання;
- подано рекомендації щодо впровадження ЦЗГ у навчально-виховний процес. Зокрема, рекомендації щодо вибору ЦЗГ, щодо планування уроків та дослідницької діяльності.
- використання цифрової лабораторії «Ейнштейн» має на увазі використання різних цифрових датчиків, за допомогою яких можна проводити широкий спектр досліджень, демонстраційних та лабораторних робіт на уроках інформатики, а також здійснювати науково-дослідні проекти, що сприяють вирішенню міжпредметних завдань. Така лабораторія дає можливість проводити різноманітні природничо-наукові експерименти як у приміщенні навчального закладу, так і за його межами. Програмне забезпечення для аналізу експериментальних даних є простим, зручним, інтуїтивно зрозумілим школярам інтерфейсом;
- експериментальну частину дослідження було проведено у Береській гімназії Доросинівської сільської ради Волинської області. Навчання інформатики у школі проводиться на основі розробленої робочої програми з навчального предмета «інформатика», яка є складовою основної освітньої програми в Береській гімназії Доросинівської сільської ради Волинської області;
- проведений аналіз календарно-тематичного планування уроків з інформатики показав, що при плануванні навчання інформатики у Береській гімназії Доросинівської сільської ради Волинської області не приділяється достатньої уваги наочності досліджуваних явищ та процесів, не реалізується діяльнісний підхід до навчання, оскільки протягом усього року недостатньо проводиться лабораторних, практичних робіт та демонстраційних дослідів;
- використання цифрової лабораторії при навчанні інформатики у 8 класі в Береській гімназії Доросинівської сільської ради Волинської області  вважаємо за доцільне, оскільки проведення таких дослідів (особливо демонстраційних) не потребує значного часу та підвищить змістовність, наочність, захоплюючість навчального процесу.
- застосування цифрової лабораторії дозволяє побудувати більш цікавими, наочними та змістовними лабораторні роботи та демонстрації дослідів щодо шкільної програми з інформатики за восьмий клас;
- результати проведеної експериментальної роботи показали, що цифрові лабораторії якісно покращують процес вивчення інформатики у школі. Завдяки цифровій лабораторії було значно скорочено час, який зазвичай витрачається на підготовку та проведення фронтального чи демонстраційного експерименту; значно підвищилася наочність експерименту та візуалізація його результатів, розширився перелік експериментів. Цифрова лабораторія дозволяє суттєво модернізувати вже звичні експерименти.
- після проведення дослідів з використанням цифрової лабораторії «Ейнштейн 4» за участю учнів 8-«А» класу було проведено контрольне заняття, основною метою якого була оцінка отриманих знань учнів 8-го «А» класу про вивчені в ході дослідів явища та учнів 8-го «Б» класу, які проходили навчання з використанням традиційного підходу.
- в експериментальному класі значно більше учнів отримали оцінки добре і добре, тоді як задовільних оцінок набагато менше ніж у контрольній групі.
Таким чином, мета дослідження підтверджена, оскільки:
- з використанням цифрової лабораторії процес навчання школярів курсу інформатики став ефективнішим;
- визначено теоретичні підходи до використання цифрових засобів навчання щодо інформатики;
- проаналізовано практичні методики застосування цифрових засобів навчання у процесі навчання;
- розроблено та показано методичні основи застосування цифрових засобів навчання на уроках інформатики у 8-му класі.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Державний закон «Про освіту в Україні» від 29.12.2012 № 273. Правова довідкова система «Консультант +». URL: http://www.consultant.uа/document/ cons_doc_LAW _140174/
2. Державні державні освітні стандарти. Офіційний сайт Міністерства освіти України. URL: https://gos.uа/
3. Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження переліку засобів навчання та виховання, необхідних для реалізації освітніх програм початкової загальної, основної загальної та середньої загальної освіти» №336 від 30 березня 2016 р. Електронний фонд правової та нормативної інформації. URL: http://docs.cntd.uа/document/420347939
4. ДСТУ Р 7.0.5.-2008 «Бібліографічне посилання. Загальні вимоги та правила складання».
5. Білозір, Л.Б. Електронні засоби навчання як основа освітнього процесу у сучасній вищій школі. Вісник Київського університету ім. Шевченко, №1, 2015. С. 35-37.
6. Василенко, Н.А. Цифрові засоби навчання на формування дослідницької компетенції школярів. URL: https://zhukliceum14.edumsko.uа/uploads/2800/2781/section/188856 /Vasina_cifr_sredstva.pdf
7. Габдук, К.Г. Цифровий мікроскоп як реалізації практичних методів навчання під час уроків навколишнього світу у початковій школі. Науково-методичний журнал "Концепт", №20, 2016. С.3.
8. Гасова, О.В. Теоретико-методичні аспекти формування навчального діалогу. Монографія. Бердянськ: БНТУ, 2017. 144 с.
9. Данюшенко, В.С. Цілісний підхід до формування пізнавальної активності у навчанні. Київ: Веселка-Прес, 2016. 195 с.
10. Дрозд К.В. Проектування освітнього середовища школи як педагогічна інновація. науково-методичний супровід. Вінниця: Вінницький державний університет, 2017. 456 с.
11. Кодак, Г. М. Педагогіка. підручник для СПО. 4-те вид. перероб. та дод. Миколаїв: Видавництво Юрайт, 2016. 719 с.
12. Корженюк О.О. Електронні засоби навчання. Класифікація електронних засобів навчання. Мультіурок. URL: https://multiurok.uа/files/eliektronnyie-sriedstva-obuchieniia-klassifikatsii.html
13.Куліш, А.В. Особливості сприйняття інформації сучасними школярами. Вісник КПІ, №2 (25), 2018. С. 22-31.
14. Мініч О.А. Електронні засоби навчання в освітньому процесі. Репозитарій ХДПУ. URL: https://elib.bspu.ua/bitstream
15. Нагорнова, А.Ю. Інноваційні технології в освіті та вихованні обдарованих дітей. Дніпро: Зебра, 2017. 94 с.
16. Омар, С.К. Сучасні тенденції освіти в епоху цифровізації. Педагогіка. Питання теорії та практики, 2018. С.78.
17. Пальтон, А.Є. Інноваційні освітні технології. Навчальний посібник. Харків. Держ. ун-т ім. А.Г. Каразіна. Харків: Вид-во ХДУК, 2018. 119 с.
18. Савчик Є. А. Теоретичні основи побудови моделі формування.
19. Дослідницької компетентності старших школярів. Вісник ЧДПУ. №2, 2012.
20. Селюк, Є.М. Сучасна дидактика: від школи знання - до школи творення. Навч. Посібник. 2-ге вид., Випр. Тернопіль: Вид-во Вайлд, 2017. 207 с.
21. Паспорт національної програми «Цифрова економіка України». Сайт Уряду України. URL: http://government.uа/info/35568/
22. Карась, І.В. Використання цифрових технологій в освітньому процесі вищої школи. Вісник КНУ. Наука, освіта, економіка, 2017. С. 127-129.
23. Казан, Д.А. Цифрова трансформація системи освіти. Проектування ресурсів для сучасного цифрового навчального середовища. Вісник Дніпровського державного гуманітарно-педагогічного університету, 2018. С.55-56.
24. Крюк, О.С. Традиційна та «цифрова» педагогіка в сучасному освітньому просторі. України: тенденції та перспективи розвитку, 2018. С. 852.
25. Білоусова, Л.І. Дидактичний потенціал цифрових освітніх ресурсів для молодших школярів. Освітні технології та суспільство, 2013. С. 586.
26. Пилипчук Р. М. Використання сучасних технічних засобів у дослідницькій та проектній діяльності в процесі навчання. Педагогічна освіта в Україні, 2014. С. 135-136.
27. Петренко, О.В. Реалізація системно-діяльнісного підходу у сучасному шкільному уроці. Суспільство: соціологія, психологія, педагогіка, №4, 2016. С.34-37.
28. Красько, А.А. Діяльнісний підхід у освіті у тих сучасних методологічних основ. Вісник Дніпровського державного гуманітарно-педагогічного університету №1, 2016. С.30-34.
29. Карпюк, Є.Л. Інтерактивні засоби навчання як частина електронно-освітніх ресурсів. Вісник Харківського державного педагогічного університету, 2016. С.105-107.
30. Шашок М.С. Особливості сучасних засобів навчання у контексті інтерактивних технологій. Вісник КНУ, №2, 2014. С.76-77.
31. Школа та цифрові технології: пам'ятка сучасному педагогові. Матеріали онлайн-конференції «Цифра: інвестиції в педагога», що відбулася 5 квітня 2018 р. у Києві. URL: https://uchebnik.uа/material/shkola-i-tsifrovye-tekhnologii-pamyatka-sovremennomu-pedagogu/
32. Конишева А. В. Управління процесом навчання на основі інформаційно-кібернетичного підходу. Науково-методичний електронний журнал "Концепт". 2013. № 11 (листопад). С. 136-140. URL: http://eсoncept.uа/2013/13240.htm.
33. Самуйло Н.В. Педагогіка. Педагогічні системи та технології. Практикум. Львів: Юрайт, 2015. 214 с.
34. Ткач, А. А. Інституційне проектування освітнього простору особистості. Монографія. А.А. Ткач Мелітополь: Колор-принт, 2015. 112 с.
35. Мурко, Ж.В. Освіта: досвід та перспективи розвитку. Монографія. Чернігів: Середа, 2019. 152 с.
36. Заєць В.С. Сучасний урок за умов реалізації освітнього стандарту середньої професійної освіти. Навчально-методичний посібник. Суми: Бібліотека А. Міллера, 2018. 59 с.
37. Зацепа, П.І. Використання цифрових лабораторій під час навчання інформатики у середній школі.. Харків: БІНОМ. Лабораторія знань, 2014. 229 с.
38. Жук, А.А. Інформатика: метапредметні результати навчання. 8-11 класи. Херсон: ВАКО, 2014. 208 с.
39. Ладник, О.В. Використання електронних засобів навчання у навчальній діяльності з інформатики. Мультиурок. URL: https://multiurok.uа/files/ispol-zovaniie-eliektronnykh-sriedstv- obuchieniia.html
40. Федоренко Ю.В. Про застосування цифрових лабораторій «ЕЙНШТЕЙН» у школі. Інтернет газета «Лабораторія знань». Харків: БІНОМ. №5, 2010.
41. Календарно – тематичне планування. Курс «Інформатика» 8 клас (базовий рівень). КНУ, ЗОШ № 75, 2018
42. Інструкція до цифрової лабораторії "Ейнштейн". URL: http://volkova12.ucoz.uа/INFORMATIZ/Master_proekt/Sborniki/inf_sreda_13. pdf
43. Опис програми Multilab PC. URL: http://svur-edu.uа/index.php/tsifrovye-laboratorii/po-multilab


Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect