МАГІСТЕРСЬКА: Педагогічні засади фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми старшого дошкільного віку в умовах ЗДО

  

Предмет: педагогіка, фізична культура.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 67 сторінок А4
Унікальність тексту: 84%

Державний освітній стандарт дошкільної освіти націлює педагога на фізичний розвиток, який включає набуття досвіду у таких видах діяльності дітей: рухової, у тому числі пов'язаної з виконанням вправ, спрямованих на розвиток таких фізичних якостей, як координація та гнучкість; сприяють правильному формуванню опорно-рухової системи організму, розвитку рівноваги, координації руху, великої і дрібної моторики обох рук, а також з правильним не завдає шкоди організму виконанням основних видів рухів (ходьба, біг, м'які стрибки, повороти в обидва боки), формування початкових уявлень про деякі види спорту, оволодіння рухливими іграми з правилами, становлення цілеспрямованості та саморегуляції у руховій сфері; становлення цінностей здорового способу життя, оволодіння його елементарними нормами та правилами (у харчуванні, руховому режимі, загартовуванні, для формування корисних звичок). 

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФІЗКУЛЬТКРНО-ОЗДОРОВЧОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ У ЗДО 
1.1 Педагогічні засади уявлень про здоровий спосіб життя у дітей дошкільного віку
1.2 Місце та роль фізкультурно-оздоровчої роботи у загальній системі виховання дітей старшого дошкільного віку
1.3 Мета, завдання та засоби фізкультурно-оздоровчої роботи в ЗДО
1.4 Єдність навчання, виховання та розвитку дитини в процесі фізкультурно-оздоровчої роботи

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ 
2.1. Організація дослідження 
2.2. Методи дослідження 

РОЗДІЛ 3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ 
3.1. Результати порівняльного аналізу фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми старшого дошкільного віку
3.2. Результати порівняльного аналізу стану здоров'я дітей старшого дошкільного віку

ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ДОДАТКИ


ВСТУП

Актуальність теми. Державний освітній стандарт дошкільної освіти націлює педагога на фізичний розвиток, який включає набуття досвіду у таких видах діяльності дітей: рухової, у тому числі пов'язаної з виконанням вправ, спрямованих на розвиток таких фізичних якостей, як координація та гнучкість; сприяють правильному формуванню опорно-рухової системи організму, розвитку рівноваги, координації руху, великої і дрібної моторики обох рук, а також з правильним не завдає шкоди організму виконанням основних видів рухів (ходьба, біг, м'які стрибки, повороти в обидва боки), формування початкових уявлень про деякі види спорту, оволодіння рухливими іграми з правилами, становлення цілеспрямованості та саморегуляції у руховій сфері; становлення цінностей здорового способу життя, оволодіння його елементарними нормами та правилами (у харчуванні, руховому режимі, загартовуванні, для формування корисних звичок). 
У суспільстві велику увагу приділяється розвитку дітей, зокрема розвитку їх фізичних якостей. Саме у дитинстві закладається основа особистості. Дошкільний вік - один із найбільш відповідальних періодів у житті кожної людини. Саме у цьому віковому періоді закладаються основи здоров'я, правильного фізичного розвитку, відбувається становлення рухових здібностей, формується інтерес до фізичної культури та спорту, виховуються особисті, морально-вольові та поведінкові якості. Здорове покоління – основа будь-якої держави, тому обрана тема роботи є актуальною.
На сучасному етапі одним із актуальних питань є пошук нових форм та методів навчання дітей. З підвищенням уваги до розвитку дитині пов'язується можливість оновлення та якісного поліпшення системи дошкільного фізичного виховання. Актуальність обраної теми зумовлена ще й тим, що серед педагогів-теоретиків існує суперечка про те, наскільки фізичні якості залежать від вроджених факторів і чи є необхідність їхнього спеціального розвитку у дошкільнят.
Дослідженням із проблеми фізичної підготовленості дошкільнят займалися М. Лесик, Л. Нотанчук, Є.Я. Бондаревська та ін; Тему проблеми розвитку фізичних якостей дошкільнят досліджували В.М. Занеко, З.І. Кузьменко, М.Х. Спас; проблемі організації та використання рухливих ігор у ЗДО приділяли увагу своїх роботах Я.Є. Степаненко, В.А. Страновський, Є.А. Тимофій.
Проблема дослідження полягає у розробці та пошуку нових методичних підходів до використання рухливих ігор у розвитку фізичних якостей дошкільнят як основи їхньої фізичної підготовленості. Розробка питання розвитку фізичних якостей дошкільнят як основи фізичної підготовленості якщо й зачіпалася у низці робіт, лише фрагментарно. У зв'язку з вищевикладеним очевидна актуальність теми дипломної роботи, що полягає у розробці та пошуку нових методичних підходів до організації фізкультурно-оздоровчої роботи у розвитку фізичних якостей дошкільнят у ЗДО як основи їхньої фізичної підготовленості.
Актуальним завданням фізичного виховання є пошук ефективних засобів удосконалення розвитку рухової сфери дітей дошкільного віку, на основі формування у них потреби в рухах». Оздоровчу спрямованість повинна мати вся організація життєдіяльності дитини у дошкільному навчальному закладі.
Об'єкт дослідження: фізкультурно-оздоровчий процес із дітьми старшого дошкільного віку.
Предмет дослідження: засоби та форми фізкультурно-оздоровчої роботи із дітьми старшого дошкільного віку у ЗДО.
Мета дослідження: підвищення рівня фізичної підготовленості дітей старшого дошкільного віку в умовах ЗДО.
Завдання:
1) розглянути педагогічні засади уявлень про здоровий спосіб життя у дітей дошкільного віку;
2) охарактеризувати місце та роль фізкультурно-оздоровчої роботи у загальній системі виховання дітей старшого дошкільного віку;
3) визначити мету, завдання та засоби фізкультурно-оздоровчої роботи в ЗДО;
4) виявити єдність навчання, виховання та розвитку дитини в процесі фізкультурно-оздоровчої роботи;
5) організувати дослідження та описати методи дослідження;
6) здійснити порівняльний аналіз фізкультурно-оздоровчої роботи та дослідити результати порівняльного аналізу стану здоров'я дітей старшого дошкільного віку.
7) проаналізувати результати порівняльного аналізу стану здоров'я дітей старшого дошкільного віку.
Для вирішення поставлених завдань на різних етапах дослідження використовувалися такі методи дослідження:
- теоретичні: аналіз психолого-педагогічної, науково-методичної літератури; класифікація, узагальнення;
- емпіричні: спостереження, експеримент;
- математичні методи обробки дослідно-експериментальних даних: визначення кількісних та якісних показників ефективності способів та засобів мотивації учнів.
  Наукова новизна дослідження полягає в тому, що розроблені та науково-обґрунтовані педагогічні умови учнів можна буде використовувати у практичній діяльності педагогів для успішного розвитку фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми старшого дошкільного віку в закладах дошкільної освіти.
Структура роботи: робота викладена на __ сторінках, складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, що включає ___ джерела та додатки. Текст роботи має таблиці та рисунки.


ВИСНОВКИ

Здоров'я дитини – найцінніше, що може бути у батьків. Згідно з сучасною державною доктриною здоров'я дітей – це цінність і для нашої країни загалом. Але реальність така, що з кожним роком здорових дітей стає дедалі менше. Одним з факторів, що негативно впливають на ситуацію, є те, що переважна частина батьків концентрують свою увагу на лікувальних процедурах, зважаючи на цінність профілактичних заходів.
Вся система фізичного виховання в дошкільному закладі має бути, перш за все, орієнтована на розвиток та вдосконалення серцево-судинної, дихальної та імунної систем організму. Основним засобом цього розвитку є рухи.
Тому вкрай важливо організовувати заняття фізичною культурою саме у дитинстві, що дозволить організму накопичити сили та забезпечити надалі всебічний гармонійний розвиток особистості.
У зв'язку з цими актуальними завданнями в сучасних умовах перед дошкільними освітніми установами є використання різноманітних форм, методів та прийомів роботи з дітьми, які сприяють функціональному вдосконаленню дитячого організму, підвищенню його працездатності, роблять його стійким та витривалим, що володіє високими захисними здібностями до несприятливих факторів зовнішньої середовища, тобто. створюють умови для того, щоб усі діти росли здоровими.
Аналіз літературних даних та результатів педагогічного експерименту дозволяє зробити такі висновки:
1) Аналіз науково-методичної літератури виявив нестачу коштів та форм фізкультурно-оздоровчої роботи використовуваних у програмі виховання та навчання дітей у ЗДО.
2) У цій фізкультурно-оздоровчій роботі було розроблено та використано різні сценарії фізкультурних занять, спартакіад (спрямовані на розвиток основних фізичних якостей дітей старшого дошкільного віку), які проводились у сюжетно-ігровій формі під музичний супровід, сценарій спортивної олімпіади з усіма атрибутами (факелом, прапором, суддями), форми активного відпочинку (фізкультурне дозвілля), що є основними засобами оздоровчої фізичної культури. Використані різноманітні види нетрадиційних гімнастик, загартовування. Створено фізкультурно-оздоровчий куточок.
3) Доведено ефективність запропонованої фізкультурно-оздоровчої роботи, яка була виявлена у достовірному збільшенні за всіма показниками фізичної підготовленості всередині групи, та між групами порівняння, але лише у тесті «Метання набивного м'яча». Приріст результатів у тестах «Біг 30 м» та «Стрибок у довжину з місця» в експериментальній групі не набагато вищий, ніж у контрольній. В експериментальній групі значно знизилася захворюваність та кількість дітей із порушеннями опорно-рухового апарату.
Описані вище форми оздоровчої фізичної культури сприяли зміцненню здоров'я дітей, суттєвому зростанню функціональних можливостей організму.
Було виявлено ефективність фізкультурно-оздоровчої роботи та в плані емоційного настрою дітей до занять фізичною культурою, підвищення рівня активності у соціальних контактах, зближення їх із батьками та підвищення кваліфікації батьків у вигляді фізичної культури.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Алямовська В. Г. Сучасні підходи до оздоровлення дітей у ЗДО.  URL:/http://dob.1september.uа/2004/20/7.htmВ.Г.Алямовська.
2. Арагофський Є. І. Фізіологія та фізкультура. Е. І. Арагофська, В. Д. Резанова. Миколаїв: Просвітництво, 2018. 215 с.
3. Аракелян О.Г. Щоденні фізичні вправи у старшій групі ЗДО. КНУ: Київська Академія, 2019, 145 с.
4. Безрукий М. М. Вирішення проблем охорони здоров'я школярів у рамках регіональних програм «Освіта та здоров'я». За заг.ред. Львів: Олівець ЛТД., 2015. 13 с.
5. Бланінчук А. А. Становлення фізичних якостей дошкільнят залежно від їхньої рухової активності та соматотипу. Автореферат дисертації на здобуття навчального ступеня кандидата пед. наук. А. А. Бланін. Київ: КНУ, 2020. 13 с.
6. Білок С. І. Музика та рух (вправи, ігри та танці для дітей 6 - 7 років). Дніпро: Просвітництво, 2014. 288 с.
7. Вавиловська Є. Н. Вчіть стрибати, бігати, лазити, метати: Посібник для вихователя ЗДО. Київ: Просвітництво, 2016. 174 с.
8. Весела З. А. Гра приймає всіх. З. А. Весела. Тернопіль: Юніверсал, Фагот, 2012. 58 с.
9. Вільчковський Є. С. Фізичне виховання дошкільнят у сім'ї: Е. С. Вільчковський. Київ: Рад.шк., 2015. 128 с.
10. Глазко Л. Д. Методика фізичного виховання дітей дошкільного віку: Посібник для педагогів ЗДО. Тернопіль: Гуманіт. вид. Центр ВЛАД, 2019. 176с.
11. Глібенко К. Д. Гімнастика та масаж у ранньому віці: Посібник для вихователя. Харків: Просвітництво, 2021. 230 с.
12. Горійчук А. Х. Фізкультурно-оздоровча група. Київ: Фізкультура та Спорт, 2013. 190 с.
13. Горенко Л. Г. Заняття фізичною культурою в ЗДО: Основні види, сценарії занять. Розвиток креативності дошкільнят. Київ: ЗНАННЯ, 2017.
14. Доманчук Г. В. Як зробити дитину фізично досконалою. Пер. з англ. Київ: АСТ, Акваріум, 2020. 333 с.
15. Доска В. А. Зростаємо здоровими: Посібник для вихователів, батьків та інструкторів фізкультури. Київ: Просвітництво, 2014. 49 с.
16. Дошкільна освіта в Україні: зб. нормативно-правових док. та науково-метод. Матеріалів. М-во освіти України. Київ: АСТ, 2017. 336 с.
17. Дяченко О. М. Психічне розвиток дошкільнят. Одеса. Педагогіка, 2014. 128 с.
18. Євтушенко Є. А. дослідження готовності до шкільного навчання: науково-методичний посібник. Львів: ЛАРО, 2017. 80 с.
19. Єрмак А. А. Організація фізкультурного дозвілля. Чернігів: Просвітництво, 2017. 130 с.
20. Запорожець О. В. Вибрані психологічні праці: основні проблеми онтогенезу психіки. Одеса: Педагогіка, 2016. 264 с.
21. Заєць М. А. Теоретичні основи дисципліни «Фізична культура» (лекційний курс). Миколаїв: МКУ, 2017. 285 с.
22. Закон Україниї "Про освіту" ст. 51. URL: http://www.dvgu.uа/umu/ZakRF/zakrf2.htm
23. Іваненко С. М. Лікарський контроль та лікувальна фізкультура: Підручник для студентів мед. ін-тів. Львів: ІНФРА, 2013. 125 с.
24. Івченко В. М. Дитячий садок: Книга для завідувачів. 3-тє вид., Перероб. та дод. Київ: Просвітництво, 2012. 256 с.
25. Козловський Є. М. Основи індивідуального здоров'я людини: Введення в загальну та прикладну валеологію: навч. посібник для студентів вузів. Київ: Влад, 2020. 191 с.
26. Кененман, А. В. Теорія та методика фізичного виховання дітей дошкільного віку: навч. посіб. для студентів пед. ін-тов за спец. "Дошкільна педагогіка та психологія". 2-ге вид., Випр. та дод. Харків: Просвітництво, 2015. 201 с.
27. Концепція дошкільного виховання. URL:  http://www.pedlib.uа/Books/1/0006/1_0006-1.shtml 
28. Лазар З. Я. Фізична культура для дітей: Кн. для вихователя ЗДО. С. Харків: Просвітництво, 2017. 156 с.
29. Лісова, Г. П. Вплив фізкульт-хвилинки на фізичний стан та розумову працездатність дітей. Миколаїв: Фізкультура та Спорт, 2013. 120 с.
30. Литвиненко М. Ф. Українські народні рухливі ігри: Для дітей дошкіл. та мл.шкіл. віку: Практ. Посібник. Київ: АЙРІС-прес: Айріс-Дидактика, 2013. 187 с.
31. Машко М. В. Фізична культура дошкільника. Чернігів: Урожай, 2014. 156 с.
32. Мінчук Є. М. Ігри та розваги в групі продовженого дня: Посібник для вчителя: Ред. М-вом освіти України. 2-ге вид., перероб. та дод. Київ: Просвітництво, 2013. 192 с.
33. Мушенко Є. Л. Гімнастика з дітьми до 7 років. Львів: Мед., 2014. 76 с.
34. Осокійчук Т. І. Фізична культура в ЗДО: Посібник для вихователя ЗДО. Київ: Просвітництво, 2014. 170 с.
35. Осокійчук Т. І. Ігри та розваги дітей на повітрі. Т. 2-ге вид., перероб. Київ: Чисті ставки, 2017. 32 с.
36. Пензуленко, Л. І. Фізкультурні заняття з дітьми 5 - 6 років: Посібник для вихователів ЗДО. Харків: Владос, 2012. 112с.
37. Степаненко, Е. Я. Теорія та методика фізичного виховання та розвитку дитини: Навч. посібник для студ. вищ. навч. Закладів. 2-ге вид., Випр. Київ: Видавничий центр ACADEMIA, 2016. 368 с.
38. Сухомлинський В. А. Серце віддаю дітям. Народження громадянина Листи до сина. В. А. Сухомлинський. Київ" 2015. 557 с.
39. Сперанський Г. Н. Загартовування дитини раннього та дошкільного віку. Київ: Просвітництво, 2014. 176 с.
40. Наказ президента України про невідкладні заходи щодо забезпечення здоров'я населення України (в ред. Указу Президента України від 07.11.1997 N 1175). URL: http://infopravo.by.uа/fed1993/ch02/akt13372.shtm
41. Ліхтаренко М. І. Розвиток рухів дитини-дошкільника. Тернопіль: Просвітництво. 2021. 107 с.
42. Фроленко В. Г. Фізкультурні заняття на повітрі з дітьми дошкільного віку: посібник для вихователя ЗДО. Київ: Просвітництво, 2011. 192 с.
43. Державний закон про санітарно-епідеміологічний благополуччя населення (в ред. закону від 30.12.2001 N 196). URL: http://ozpp.uа/zknd/sani/
44. Шебенко В. Н. Фізичне виховання дошкільнят: Навч. Посібник для студ. сред.пед. навч. Закладів. 4-те вид., Випр. Харків: ACADEMIA, 2020. 176 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect