МАГІСТЕРСЬКА: Державний бюджет в умовах демократії на прикладі Украйни та Німеччини

  

Предмет: міжнародні відносини, економіка.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 78 сторінок А4
Унікальність тексту: 85%

Сучасний період розвитку України відзначений зростанням вимог до ефективності механізму регулювання в бюджетній сфері. Проблема набуває особливого практичного значення у світлі сучасної економічної ситуації у світі, коли швидке реагування на виклики часу стає необхідною умовою виконання державою своїх функцій. У рамках дослідження тенденцій реформування бюджетної сфери в Україні і вдосконалення її правового регулювання корисно враховувати і по можливості раціонально запозичувати відповідний досвід зарубіжних держав. 

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

ЗМІСТ
ВСТУП……………………………………………………………………………….3
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ В УМОВАХ ДЕМОКРАТІЇ…………………………………………7
1.1 Сутність державного бюджету та його призначення при різних політичних режимах…………………………………………………………………7
1.2 Джерела формування та напрямки використання державного бюджету  в умовах демократії…………………………………………………………………11
1.3 Підходи до управління процесами формування та використання державного бюджету в умовах демократії………………………………………...18
РОЗДІЛ 2. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРАКТИКИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЖАВНИХ БЮДЖЕТІВ ДЕМОКРАТИЧНИХ КРАЇН..…….……………………………………………..25
2.1 Моніторинг джерел формування державних бюджетів України та Німеччини…………………………………………………………………………..25
2.2 Особливості використання державних бюджетів України та Німеччини…………………………………………………………………………..32
2.3. Аналіз процесів управління державними бюджетами України та Німеччини…………………………………………………………………………..37
РОЗДІЛ 3. ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ……………………………………….47
3.1. Шляхи адаптації досвіду формування та використання Державного бюджету Німеччини до вітчизняної практики…………………………………….47
3.2 Реформування процесів управління Державним бюджетом України в контексті євроінтеграції……………………………………………………………53
3.3. Моделювання процесів формування та використання Державним бюджетом України………………………………………………………………….62
ВИСНОВКИ………………………………………………………………………..76
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….78
ДОДАТКИ………………………………………………………………………….88
                                                         

ВСТУП

Актуальність теми. Сучасний період розвитку України відзначений зростанням вимог до ефективності механізму регулювання в бюджетній сфері. Проблема набуває особливого практичного значення у світлі сучасної економічної ситуації у світі, коли швидке реагування на виклики часу стає необхідною умовою виконання державою своїх функцій. У рамках дослідження тенденцій реформування бюджетної сфери в Україні і вдосконалення її правового регулювання корисно враховувати і по можливості раціонально запозичувати відповідний досвід зарубіжних держав. Зокрема, для названих цілей пріоритетний інтерес представляє досвід Німеччини, яка має розвинене бюджетне законодавство і практичний досвід якого можна порівняти з українським.
З моменту здобуття Україною незалежності, відбуваються радикальні економічні та політичні перетворення. Разом з розвитком ринку на зміну у середовищі, в якому функціонують державні фінанси, не менше позначилися процеси державотворення та політичних реформ. Це сталося через перетворення самої моделі управління державними фінансами від авторитарної до демократичної.
Таким чином, на даний момент в Україні бюджет і проблеми ефективного управління ним є одним з найбільш актуальних як в економічному, так і в соціальному, так і в політичному плані. В умовах ринкової економіки бюджет не втрачає своєї ролі, він є найважливішим інструментом регулювання соціально-економічних відносин. Нині фінансовий потенціал реальних і фінансових секторів економіки та доходів громадян і держави доволі невеликий. На жаль, поточна фіскальна політика в Україні не може багато чого запропонувати тому він і на далі  базується на старих принципах управління та командуванні системи. Це проявляється у відсутності сучасних бюджетних технологій, методів управління бюджетом, реально середньо- та довгострокового планування.
Створення принципово нових засад управління формуванням та функціонуванням бюджету в демократичних умовах на основі залучення широких кіл громадськості, громадських організацій та бізнес-структур до бюджетного процесу на регіональному рівні з метою оптимізації структури бюджету, порядок виконання дохідної частини бюджету та виконання його видаткової частини є важливим державним завданням і визначає актуальність теми роботи.
Актуальність аналізу поняття «бюджет» та конкретизація його ролі у соціально-економічному розвитку зумовлена тим, що процеси демократизації потребують наукового підходу до формування та розподілу бюджетів, пошуку шляхів до залучення додаткових коштів наповнення бюджету.
Проблема полягає в тому, що їх дослідження належали до докризового періоду функціонування та розвитку фінансової системи в умовах демократії. У період кризи необхідно знаходити нові рішення завдань формування та розподілу державного бюджетів в умовах демократії, формувати нові механізми та сценарії можливих варіантів функціонування системи.
Дослідженню бюджету в умовах демократії присвячені численні роботи вітчизняних та зарубіжних економістів, серед яких особливо слід відзначити Дроздовську О.С., Дірлицю О.Ю., Кадацьку О.М., Плужнікова І.А., Кириленка О.П.
Дослідженню зарубіжного досвіду управління державни бюджетом та можливості його використання в Україні приділяли увагу у своїх дослідженнях такі вчені, як: Т.О. Кізіма, Н.Я. Кравчук, В.П. Горін, І. Ткаченка, О.М. Пастухова, Ю.М. Руденко, В.В.Токар, Л.А. Миргородська, С.І. Юрія, В.М. Федосова, М.С. Горшенев, К.А. Закоморна, В.А. Ріяка та інші. 
Об'єкт дослідження становить виступає бюджетна система та бюджетний процес в Україні та Німеччині.
Предметом дослідження є державний бюджет в умовах демократії.
Метою дослідження є дослідження сутності державного бюджету на прикладі двох демократичних країн. 
Мета дослідження визначає його основні завдання:
1) визначити сутність державного бюджету та його призначення;
2) розглянути джерела формування та напрямки використання державного бюджету в умовах демократії;
3) виявити підходи до управління процесами формування та використання державного бюджету в умовах демократії;
4) здійснити моніторинг джерел формування державних бюджетів України та Німеччини;
5) дослідити особливості використання державних бюджетів України та Німеччини;
6) проаналізувати процеси управління державними бюджетами України та Німеччини;
7) виділити шляхи адаптації досвіду формування та використання Державного бюджету Німеччини до вітчизняної практики;
8) запропонувати реформування процесів управління Державним бюджетом України в контексті євроінтеграції
9) здійснити моделювання процесів формування та використання Державним бюджетом України.
Зв'язок роботи з науковими темами. У науковій літературі мало робіт щодо державного бюджету в умовах демократії. Є роботи українських дослідників Д.І. Берницька, О.М. Гребешкова, О. В. Родіонова, Г.О. Швіндіна, присвячені питанням формування державного бюджету.
Теоретичну основу дослідження склали роботи у сфері бюджетоформування І. Ансофф, М. Портер, А. Пратт, Д. Штремберг, І.А., Виноградова, С.Г. Корконосенко, Г.С. Мельник, А.А. С. Пую.
Методи дослідження. У роботі було застосовано комплексний підхід та використано загальнонаукові методи, що відповідають принципам економічних наук, а також структурно-функціональний, метод компаративістики, математичний метод, контент-аналіз.
Матеріалом дослідження можна поділити на пару груп. Першу групу утворюють міжнародні договори та документи міжнародних організацій. Другу групу утворюють документи інститутів Європейського Союзу та України. До третьої групи належать документи органів державної влади України та Німеччини. 
Практична значимість роботи полягає в тому, що розроблені пропозиції щодо державного бюджету в умовах демократії можуть бути використані органами державної влади та місцевого самоврядування у законотворчій, виконавчо-розпорядчій та наглядовій (контрольній) діяльності.
Структура роботи відповідає поставленим цілям та завданням та визначається логікою дослідження. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновки, список використаних джерел та додатки.


ВИСНОВКИ

Наше дослідження було присвячене бюджетній система та бюджетному процес в Україні та Німеччині.
Суть реалізації принципу бюджетної прозорості процес з урахуванням міжнародних стандартів і зарубіжного досвіду опубліковано з одного боку  публічне представлення інформації про бюджет, а також публічне обговорення основних напрямки бюджетну політику, проект державного бюджету (рішення про місцеві бюджети) під час їх затвердження та також річний звіт про їх виконання. Якщо ви хочете це реалізувати, вам слід: використовувати його активніш демократичні форми залучення громадськості до бюджетного процесу (громадський бюджет онлайн бюджет); запровадити нові моделі багатоперіодного бюджетного планування та середньострокова бюджетна звітність за міжнародними стандартами т рекомендації міжнародних організацій, засновані на кращому зарубіжному досвіді.
Впровадження нових моделей бюджетування, які враховуватимуть особливості бюджетування системи України, на нашу думку, сприятиме підвищенню публічності, прозорості та підзвітності майбутній процес і, отже, програмний контроль приватних бюджетних коштів зі сторони суспільства і громадян.
Від виваженого вибору напряму розвитку бюджетної системи та бюджетної політики багато в чому залежить загальний стан розвитку суспільства та економічного розвитку держави. Бюджетний устрій і бюджетна політика розвиватися гармонійно, і в цьому аспекті надається важливе значення включені в правову основу.
Німецька практика регулювання бюджетних правовідносин не позбавлена деяких недосконалостей, що, однак, не є підставою для зменшення інтересу до неї. Очевидно, звичайно ж, що врахувати всі показові нюанси німецького досвіду в даній сфері неможливо. 
Незважаючи на загальновизнану технократичність своїх методів, ЄС в Україні все ще сприймається як важливий політичний суб'єкт, з чого випливає логічна потреба у розгляді витрат та вигод від реформ загалом для населення. У цьому сенсі ЄС слід виділяти більше фінансування для південно-східних регіонів країни, де соціально-економічні умови гірші, а також приділяти більше уваги молоді, що все більше і більше розчаровується. Охорона здоров'я, освіта, соціальне забезпечення та інфраструктура мають ключове значення для української громадськості і, отже, саме цим секторам ЄС має приділяти більше уваги та коштів, якщо хоче зберегти поточний високий рівень підтримки проєвропейського вектора розвитку країни.
Процес довгострокових та глибоких реформ під егідою ЄС неминуче призведе до протидії з боку деяких верств суспільства та зацікавлених осіб, які сприймають перетворення як загрозу своїм позиціям. Саме тому Європейському Союзу важливо чітко формулювати свої наміри мовою, зрозумілою для кожного українського громадянина. Євросоюз бачить зближення України з рештою Європи як довгостроковий і, іноді, витратний процес, але водночас несе численні вигоди. Процес уже розпочався, але все ще далекий від завершення.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Андрущенко В. Л. Фінансова думка Заходу в ХХ столітті: теоретична концептуалізація і наукова проблематика державних фінансів. Львів: Каменяр, 2000. 303 с
2. Бюджетний кодекс України від 9 серпня 2022 р. зі змінами та доповненнями [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://ips.ligazakon.net/document/T012542?an=9
3. Бюджетний менеджмент : підручник В. Федосов, В. Опарін, Л. Сафонова та ін. Київ: Вид-во КНЕУ, 2004. с. 17, 42-47.
4. Василик О.Д. Бюджетна система України: підручник. Київ: Центр навч. літ-ри, 2004. с. 12-17.
5. Гутник В.П. Німеччина. Світова економіка і міжнародні відносини, 2001, № 8
6. Інститут податкових реформ. [Електронний ресурс]:  https://ngoipr.org.ua/blog/vykonannya-derzhavnogo-byudzhetu-ta-podalshi-jogo-perspektyvy/
7. Пасічник Ю.В. Бюджетна система України та зарубіжних країн : навч. посібн. 2-ге вид., [перероб. і доп.]. Київ: Вид-во "Знання-Прес", 2003. с. 278, 448-451.
8. Юрій С. І., Дерлиця А. Ю. Державні фінанси і демократія: до проблеми раціоналізації бюджетного вибору. Фінанси України. 2001. №6. с. 3–13
9. http://prismua.org.tilda.ws/covid-19germany
10. Бюджетні видатки 2021 року: злети і падіння. [Електронний ресурс]: https://rus.lb.ua/blog/tetiana_bohdan/505515_byudzhetni_vidatki_2021_ roku_zleti_i.html#:~:text=%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B8%20%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%20%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D1%83%20%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8%20%D0%B2,%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D1%83%20%E2%80%93%2095%2C2%25.
11. Die All-in-one Lernapp [Електронний ресурс]: https://www.studysmarter.de/schule/wirtschaft/wirtschaftspolitik/ staatshaushalt/
12. Корнієнко Н. М. Аналіз системи планування бюджетних видатків в Україні. Бізнес-Інформ. 2013. № 4. С. 389–393.
13. Максюта А.А. Бюджетна стратегія як інструмент економічного зростання. Економічний часопис-ХХІ. 2013. № 5-6(1). с. 34 – 37.
14. Фещенко Л. В. Бюджетна система України. Київ: Кондор, 2008. 440 с.
15. Бюджетна система. Навч. посіб. Н.І. Климаш, К.В. Багацька, Н.І. Дем’яненко та ін. за заг. ред. Т.А. Говорушко. Львів «Магнолія 2006», 2014.  296 с.
16. Бюджетний менеджмент: тренінг-курс : навч. посіб. за заг. ред. Є.О. Малік. Київ : ДННУ «Академія фінансового управління», 2012. 400 с.
17. Письменна Т. Принципи бюджетного контролю: теоретична інтерпретація та практика виконання. Світ фінансів. 2011. № 4. с. 115–127.
18. Б’юкенен, Джеймс М., Масгрейв, Річард А. Суспільні фінанси і суспільний вибір: Два протилежних бачення держави: Пер. з англ. Дж. М. Б’юкенен, Р. А. Масгрейв. Київ: Вид. дім «КМ Академія», 2004. 175 с.
19. Гладченко Л. П. Прозорість державних фінансів як передумова ефективності державного управління. Ринок цінних паперів України. 2011. № 3—4. с. 35—41.
20. Бюджетний кодекс України. від 08.07.2010 № 2456-VІ (із змінами та доповненнями від 29.09.2022). [Електронний ресурс]: режим доступу до докум.: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2456-17
21. Доходи держбюджету України. [Електронний ресурс]:  https://index.minfin.com.ua/ua/finance/budget/gov/income/
22. Закон України від 31 липня 1998 р. № 145-ЗУ «Про бюджетний кодекс» (в актуальній редакції). http://base.garant.uа
23. Закон України від 30 грудня 2001 р. № 195-ФЗ «Кодекс про адміністративні правопорушення» (в актуальній редакції). http://base.garant.uа
24. Вибрані конституції розвинених країн: навчальний посібник. Під ред. Б.А. Страшун. Київ, 2011.
25. Грачова М.В. Динаміка та структура видатків федерального бюджету Німеччини. Фінанси. 2013. № 5.
26. Климанов В.В., Алтинців А.В., Будаєва К.В., Михайлова А.А. Порівняльний аналіз принципів побудови та основних параметрів бюджетних систем України, країн «Групи семи» та ЄС. Державний аудит. Право. економіка. 2014. № 1-2.
27. Крохіна Ю.А. Правове забезпечення бюджетного процесу у країнах «Великої сімки» та України. Фінансове право. 2013. № 1.
28. Морозова О.С. Правове регулювання міжбюджетних відносин у ФРН:. Монографія. Київ, 2015.
29. Пономарьова К.А. Можливості використання юридичних конструкцій ФРН при вдосконаленні інституту бюджетно-правової відповідальності в Україні. Вісник Одеського університету. Серія: Право. 2013. № 1 (34).
30. Лернер Ю. І. Проблеми прийняття економічних рішень у сучасних умовах: монографія. Харків: Вид-во "Торсинг", 2021. 324 с.
31. Лернер Ю. І. Фінанси підприємств: навч. посібник. Харків: Вид-во «Консульт», 2020. 317 с.
32. Лернер Ю. І. Бізнес-планування підприємницької діяльності в умовах невизначеності та ризиків: монографія. Харків: Вид-во "Фактор", 2016. 487 с.
33. Лернер Ю. І. Економічні інструменти виробничої діяльності в умовах невизначеності та ризиків: монографія. Харків: Вид-во НТУ «ХПІ», 2018. 594 с.
34. Лернер Ю. І. Вибір оптимальних рішень в умовах невизначеності та кризових ситуацій: монографія. Харків: Вид-во "Друкарня Мадрид", 2021. Т. 1,2. 1300 с.
35. Добров Г. М. Прогнозування науки та техніки. Одеса, 2019.
36. Лісічкін В. А. Галузеве науково-технічне прогнозування. Київ, 2011.
37. Зиков Ю. А. Економічне прогнозування науково-технічного процесу. Київ, 2015.
38. Наукове передбачення та економічне прогнозування: Бібліографічний покажчик. Вип. 1-6, 2014.
39. Миськів Г. Бюджетна система : теоретичні та практичні аспекти (у схемах і таблицях): навчальний посібник. Львів : Растр-7, 2020. 272 с.
40. Regieren nach Zahlen: Haushalt und Kontrolle. [Електронний ресурс]:  https://www.bpb.de/shop/zeitschriften/izpb/147121/regieren-nach-zahlen-haushalt-und-kontrolle/
41. Геец В. Макроэкономическая оценка денежно-кредитной и валютно-курсовой политики Украины до и во время финансового кризиса. Геец Валерий. Экономика Украины. 2009. № 3. с. 5 – 23.
42. Дроздовська О.С. Теоретичні засади організації бюджетного устрою України. Дроздовська Ольга Степанівна. Фінанси України. 2004. № 4. с. 23–29.
43. Дерлиця А. Ю. Інституційне регулювання бюджетного процесу/ Дерлиця Андрій Юрьевич. Фінанси України. 2001. №10. с. 29 – 33.
44. Кадацкая О.Н. Взаимосвязь государственного бюджета с состоянием экономики. Кадацкая Ольга Николаевна. Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Економічна серія. №482. Харків, 2000. с. 132-137.
45. Кириленко О.П. Формування інституту місцевих фінансів і місцеві бюджети України. Кириленко Ольга Павлівна. Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія «Економіка та управління». 2001. Випуск 8. с. 76-81.
46. Миргородська Л.О. Фінансові системи зарубіжних країн: Навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2008. 320 с.
47. Фінанси зарубіжних країн: навчальний посібник. [Кізима Т. О., Кравчук Н.Я., Горин В.П. та ін.]; за ред. О. П. Кириленко. Тернопіль: Економічна думка, 2013. 287 с.
48. Система державного управління Федеративної Республіки Німеччина: досвід для України. авт. упоряд. : Ю. В. Ковбасюк, С. В. Загороднюк, П. І. Крайнік ; за заг. ред. Ю. В. Ковбасюка. Київ: НАДУ, 2010. 76 с. (Серія видань з міжнародного досвіду державного управління).
49. Конституція ФРН  [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.conseil-constitutionnel.dl/conseil- constitutionnel/root/bank_mm/constitution/ constitution_russe_version_aout2009.pdf
50. Фінанси: Підручник. За ред. С.І. Юрія, В.М. Федосова. Київ: Знання, 2008. 611 с. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://pidruchniki.com/13281022/finansi/finansova_ sistema_frantsiyi#985
51. Система державного управління ФРН: досвід для України / авт.- уклад. Л. А. Пустовойт; за заг. ред. Ю. В. Ковбасюка. Київ: НАДУ, 2010. 56 с.  (Серія видань з міжнародного досвіду державного управління).
52. Балацький Є. О. Місцеві бюджети як визначальна ланка місцевих фінансів. Збірник наукових праць Донецького державного університету управління. Серія Економіка. 2010. Том XI. Вип. 176 «Фінансово-банківські механізми державного управління економікою України». С. 268-277.
53. Близнюк О. С. Місцеві фінанси в Україні: правове регулювання : навч. посіб. К.: Дакор, КНТ, 2007. -С. 95.
54. Бюджетний кодекс України. Закон, Кодекс від 08.07.2010 № 2456-VI. URL: http://zakon3.rada.gov.ua
55. Державні та місцеві фінанси. Бюджетний процес: навч. посіб. К. М. Бліщук, Л. Р. Михайлишин. Львів, 2011. –176с.
56. Євдокімова М. О. Місцеві фінанси: навч. посібник  М.О.Євдокімова.
– Харків: ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. – 2014. – 343 с.
57. Бюджетний моніторинг: Аналіз виконання бюджету за 2014 рік. [Зубенко В.В., Самчинська І.В., Рудик А.Ю. та ін.]; ІБСЕД, Проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження», USAID. Київ, 2015. 77 c.
58. Бюджетний моніторинг: Аналіз виконання бюджету за 2016 рік. [Зубенко В. В., Самчинська І. В., Рудик А. Ю. та ін.]; ІБСЕД, Проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження», USAID. Київ, 2017.  92 c.
59. Бюджетна система: підруч.  за ред. С.І. Юрія, В.Г. Дем’янишина, О.П. Кириленко. Тернопіль: ТНЕУ, 2013. 624 с.
60. Васильєва Н. В., Гринчук Н. М., Дерун Т. М., Куйбіда В. С., Ткачук А. Ф. Місцевий бюджет і фінансове забезпечення об’єднаної територіальної громади: навч. посіб. К. Інститут громадянського суспільства. 2017. 119 с.
  61. Калета Ю. Реформа фінансів в рамках системної трансформації. Проблеми  теорії і     практики         управління. URL: library.vscc.ac.ru/mag.php?cat=3&idnum=1053
62. Кириленко, О. П. Місцеві бюджети України (історія, теорія, практика) [Текст] : монографія. О. П. Кириленко. Київ: НІОС, 2000. 384 с.
63. Конституція України: Закон України. Прийнято на п'ятій сесії Верховної Ради України 28.06.1996 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text
64. Костирко Л.А. Методичні засади комплексного аналізу фінансової стійкості місцевих бюджетів. Фінансовий простір. 2016. № 1 (21) . 83-90.
65. Лелеченко А. П. Місцеве самоврядування в умовах децентралізації повноважень: навч. посіб. [А. П. Лелеченко, О. І. Васильєва, В. С. Куйбіда, А. Ф. Ткачук] Київ: 2017. 110 с.
66. Лепетун І.О. Місцеві бюджети в умовах децентралізації владних повноважень. Фінансові аспекти розвитку економіки України: теорія, методологія, практика: Збірник наукових праць молодих вчених та студентів. Том 2 / відп. ред. Н. А. Хрущ. Хмельницький : ХНУ, 2018. 180 с. с. 174-176.
67. Лепетун І.О. Податкова безпека як складова фінансової безпеки держави. Вісник Хмельницького національного університету. 2018. № 5, Том 1. с. 278-281.
68. Лисяк Л. Напрями підвищення ефективності використання коштів місцевих бюджетів України. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка. 2014. Вип. 3. с. 100-10.
69. Матвєєва О. Використання економічно орієнтованого підходу до визначення поняття «місцеві бюджети» як основи фінансового забезпечення місцевого самоврядування. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу:
 file:///C:/Users/ivfor/OneDrive/Документи/наука%202019/наукова%202019/1% 20визначення.pdf
70. Методика формування спроможних територіальних громад: [Постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 р. № 214] – [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/214-2015-п
71. Основи казначейської справи. 4-те видання, виправлене та доповнене: навчальний посібник. Хрущ Н.А., Форкун І.В., Гордєєва Т.А. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2017. 500 с.
72. Офіційний сайт Міністерства фінансів України [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.minfin.gov.ua/news/ bjudzhet/ptsm
73. Офіційний сайт «Децентралізація». URL: https://decentralization.gov.ua/
74. Податковий кодекс України: [Закон України від 02.12.2010р. № 2755-VI]. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2755-17
75. Показники виконання бюджету України 2017/2018 р.р. – [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.minfin.gov.ua/news/view/pokaznyky-vykonannia-biudzhetu-ukrainy-- rr?category=bjudzhet&subcategory=Current+year+budget+information
76. Про добровільне об’єднання територіальних громад: [Закон від 05.02.2015 № 157-VIII]. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/157-19
77. Про місцеве самоврядування: Закон України від 21. 05. 1997 р. №280/97-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-вр
78. Про Стратегію сталого розвитку «Україна – 2020» : Указ Президента України № 5/2015 від 12 січня 2015 р. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.president.gov.ua/documents/18688.html
79. Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: Розпорядження Кабінету міністрів України від 1.04.2014 р. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/333-2014-%D1%80
80. Раделицький Ю. О. Теоретико-системні основи визначення місцевих бюджетів. Причорноморські економічні студії. 2017. Вип. 14. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://bses.in.ua/journals/2017/14_2017/28.pdf
81. Сазонець І. Л. Управління місцевими фінансами : навч. посіб. Київ: ЦНЛ, 2006. с. 116.
82. Місцеві фінанси : підруч.  за ред. д.е.н., проф. О. П. Кириленко. 2-ге вид., доп. і перероб. Тернопіль : Економічна думка ТНЕУ, 2014. 448 с.
83. Місцеві фінанси : навч. посіб. Т. М. Рева, К. Ф. Ковальчук, Н. В. Кучкова. Київ: ЦУЛ, 2007. с. 35 - 36.
84. Місцеві фінанси: навчальний посібник. О. О. Сунцова. Київ: Центр учбової літератури, 2010. 488 с.
85. Татарин Н.Б. Місцеві бюджети як фінансова база місцевого самоврядування. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2017. Вип. 11. – С. 159-162.
86. Таукешева Т. Д., Даудова Г. В. Бюджетна децентралізація як чинник зміцнення місцевого самоврядування в Україні. Теорія та практика державного управління : зб. наук. праць. URL: http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/tpdu/2015-1/doc/3/02.pdf
87. Трещов М.М. Місцеві фінанси та місцеві бюджети: точки дотику та відмінності понять. Ефективність державного управління. 2015. Вип. 42. с. 183-190.
88. Трещов М. М. Децентралізація як засіб ресурсної самодостатності територіальних громад: теоретичний аспект. Державне управління та місцеве самоврядування. 2015. вип. 5(25). с. 60-69.
  89. Фатюха Н. Г., Тертиця О. А. Сучасний стан та перспективи розвитку місцевих бюджетів в умовах децентралізації. Ефективна економіка. 2020. №12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/11_2020/64.pdf
90. Фінанси: Підручник / за ред. С.І. Юрія, В.М. Федосова. Київ, 2012. 
687 c.
91. Форкун І.В., Футорний П. В. Сучасний стан процесу імплементування бюджетної децентралізації в Україні. Фінансові аспекти розвитку економіки України: теорія, методологія, практика: збірник наукових праць каф. фінансів та банківської справи ХНУ. Хмельницький: ХНУ. 2015. Том 2. с. 42-46.
92. Форкун І.В. Фінансово-бюджетна децентралізація – європейський вибір України. Innovative solutions in modern science. Дубаї, 2016. №7. URL: http://naukajournal.org/index.php/ISMSD/issue/archive
93. Чолач С. С. Удосконалення механізму управління коштами місцевих бюджетів України в умовах децентралізації влади. Ефективна економіка. 2015. № 11. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2015_11_66
94. Чугунов О.І. Бюджети місцевого самоврядування як інструмент соціально-економічного розвитку територій. Економічний вісник університету. 2014. Вип. 23 (1). с. 261-266.
95. Перша в Україні мережа Центрів надання адміністративних послуг. Ресурсний центр Гурт. URL: http://gurt.ore.ua/news/informator/23059/
96. Перший рік діяльності нової влади: наміри, дії, результати (Аналітична доповідь Центру Разумкова). Національна безпека і оборона, 2011. № 3. С. 22-45.
97. Петриков А. В. Концепция сельского развития. Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий, 2002. № 2. С. 43-16.
98. Петриченко В. Ф. Стратегічні напрями розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року. Економіка АПК. 2012. № 11. с. 3.
99. Підтримка децентралізації в Україні DESPRO: Швейцарсько-український проект. URL: http://despro.org.ua/
100. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.  [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.sejm.gov.pl/
101. Uber die Grundsatze des Haushaltsrechts des Bundes und der Lander. - Regime zugang: www.sadaba.de.
102. Local Budgeting Manual [Electronic resourse] / Oregon Departament of revenue. 2012. Access mode : http://www.oregon.gov/dor/ptd/pages/localb.aspx.
103. Local budgeting: Public sector governance and accountability series [Electronic resourse]. The World Bank. Access mode: siteresources.worldbank.org/PSGLP/ Resources/LocalBudgeting.pdf.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect