МАГІСТЕРСЬКА: Особливості політичного лідерства президента США Джозефа Р. Байдена мол

 

Предмет: політологія, історія.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 63 сторінок А4
Унікальність тексту: 86%

Вплив особистості на світові процеси є актуальною проблемою для істориків та політологів. У цьому відношенні роль Джо Байдена в політиці США представляє безперечний інтерес для розуміння процесів, що протікають у цій країні. У виступах під час виведення американських військ з Афганістану президент Дж. Байден представив нову зовнішньополітичну доктрину США: адміністрація президента фактично відмовилася від курсу, прийнятого після терактів 11 вересня 2001 р. 

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЛІТИЧНОГО ЛІДЕРСТВА ДЖО БАЙДЕНА МОЛОДШОГО В ПЕРЕМОЗІ НА ВИБОРАХ
1.1 Невдала політика Дональда Трампа на чолі Сполучених Штатів Америки
1.2 Фактори, що посприяли перемозі Джо Байдена на виборах президента США
Висновки до розділу 1
РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЛІТИЧНОГО ЛІДЕРСТВА ПРЕЗИДЕНСТВО ДЖО БАЙДЕНА МОЛОДШОГО І ТРАНСАТЛАНТИЧНІ ВІДНОСИНИ
2.1 Трансатлантичні виклики для президента США Джо Байдена молодшого
2.2 Питання безпеки в трансатлантичному співробітництві
2.3 Економічний вимір трансатлантичного діалогу
Висновки до розділу 2
РОЗДІЛ 3. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ НОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ США
3.1 Перспективи розвитку політики адміністрації Джо Байдена на європейському континенті
3.2 Проблеми політики Джо Байдена у відносинах із КНР
3.3 Військова допомога президента США Джо Байдена Україні в умовах збройної агресії Росії
Висновки до розділу 2
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ВСТУП

Актуальність теми. Вплив особистості на світові процеси є актуальною проблемою для істориків та політологів. У цьому відношенні роль Джо Байдена в політиці США представляє безперечний інтерес для розуміння процесів, що протікають у цій країні. У виступах під час виведення американських військ з Афганістану президент Дж. Байден представив нову зовнішньополітичну доктрину США: адміністрація президента фактично відмовилася від курсу, прийнятого після терактів 11 вересня 2001 р. [3].
Дж. Байден формалізує і завершує процес, що йде у зовнішній політиці США вже понад 10 років. Процеси по завершенню іракської та афганської воєн почалися при адміністрації Барака Обами, не зупинилися і за Дональда Трампа він підписав угоду з талібами, яка передбачала виведення американських військ з Афганістану. Але цей процес гальмував перемикання уваги американської громадськості на внутрішні проблеми США. Адміністрація президента Дж. Байдена переглядає ступінь своєї залученості до світових питань, щоб приділити більше уваги внутрішнім проблемам. Військова сила США, як і раніше, є потужним інструментом, але порядок дій адміністрації Дж. Байдена говорить про те, що тепер до нього не збираються вдаватися в першу чергу. Основний фокус зовнішньої політики адміністрації Дж. Байдена - згуртувати такі країни, як Великобританія, Японія, Південна Корея та інші, під егідою США [1].
Адміністрація Дж. Байдена намагається переключившись на внутрішню політику. З цієї причини США змушені змінити зовнішньополітичну риторику і перейти від поширення свого впливу у світі до зміцнення наявного. Зміни торкнулися і сфери клімату: адміністрація Дж. Байдена заявила про повернення США до Паризької угоди, яка була прийнята за підсумками 21-ї конференції Рамкової конвенції про зміну клімату [4].
У відносинах з Китаєм є два важливі аспекти, які показують напрямок нової зовнішньої політики США. Дж. Байден говорить про те, що, на відміну від адміністрації Д. Трампа, не має наміру продовжувати торговельну війну. 
Загалом позиція адміністрації Дж. Байдена має на увазі відмову від зобов'язань, які США вже не вважають перспективними чи здійсненними. Успіх адміністрації Дж. Байдена повністю залежить від вирішення внутрішніх проблем та запобігання новому витку внутрішньополітичної кризи, що робить дане дослідження актуальним.
Динаміка змін зовнішньополітичних пріоритетів США в сучасних міжнародних відносинах президента США Джо Байдена висвітлені у численних теоретичних та прикладних дослідженнях, зокрема, А. М. Годлюк, Н. Мельничук, Л. Мицик, Є. О. Левитська-Доба, М. В. Мусієнко, І. І. Погорська, С. В. Пронь, Н. А. Ржевська, М. Сенченко та ін. Водночас аналіз зарубіжної і вітчизняної літератури засвідчив відсутність комплексного аналізу з цієї проблеми. На жаль, вона, за винятком окремих аспектів, наразі практично не привертала уваги українських дослідників.
Об’єктом дослідження є політика президента США Джо Байдена молодшого в сучасних міжнародних відносинах.
Предметом дослідження є формування та розвиток доктрин, теорій та концепцій політики президента США Джо Байдена молодшого.
Мета дослідження полягала в тому, щоби на підставі комплексного вивчення різноманітних джерел проаналізувати політичне лідерство президента США Джо Байдена молодшого в сучасних міжнародних відносинах.
Для досягнення зазначеної мети поставлено такі завдання:
– розглянути невдалу політику Дональда Трампа на чолі Сполучених Штатів Америки;
– визначити фактори, що посприяли перемозі Джо Байдена на виборах президента США;
– проаналізувати трансатлантичні виклики для президента США Джо Байдена молодшого;
– дослідити питання безпеки в трансатлантичному співробітництві;
– визначити економічний вимір трансатлантичного діалогу;
– проаналізувати перспективи розвитку політики адміністрації Джо Байдена на європейському континенті;
– виділити проблеми політики Джо Байдена у відносинах із КНР
–  дослідити військову допомогу президента США Джо Байдена Україні в умовах збройної агресії Росії.
Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети та задач у роботі використано низку різних методів. Зокрема, контент аналіз наукових робіт, статей, праць присвячених вивченню даної теми. Також використано метод аналізу світового лідерства президента США Джо Байдена молодшого. В основі дослідження лежить системний підхід, що дозволяє вивчати забезпечення американських зовнішньополітичних інтересів  в політиці Джо Байдена в будь яких регіонах світу.
Наукова новизна одержаних результатів полягає у можливості їх застосування при розробці лекційних курсів із зовнішньої політики.
Структура роботи відповідає меті та поставленим завданням. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел.


ВИСНОВКИ

Метою дослідження було вивчення динаміки змін зовнішньополітичних пріоритетів США під час президенства Джо Байдена. Підводячи підсумок, приходимо до наступних висновків:
Сполучені Штати Америки, світова наддержава, та Європейський Союз, міждержавне об’єднання 27 країн перебувають на етапі зростаючої конкуренції. Ці процеси відбуваються внаслідок «ренаціоналізації» американської зовнішньої політичної, економічної та безпекової політики Джо Байдена на тлі посилення й консолідації Європейського Союзу, який проголошує курс на підвищення власної стратегічної автономії та поглиблення інтеграції у сфері спільної безпеки та оборони. Поліпшення відносин по осі США-ЄС залежить від консолідації зусиль обох силових центрів. Сьогоднішня адміністрація Джо Байдена закликає до неминучих змін щодо трансатлантичних відносин, які повинні сприяти об’єднанню зусиль двох геополітичних акторів заради збереження і вдосконалення існуючого порядку у вирішенні нагальних світових проблем та окремих спільних інтересів у зовнішній політиці.
Формування зовнішньополітичного курсу Джо Байдена щодо КНР формується під впливом багатьох факторів та поглядів різних інституцій.
Станом на сьогодні, Китай фігурує як основна загроза безпеки та процвітання для адміністрації Джо Байдена, стратегічний конкурент, який використовує інструменти впливу на своїх партнерів, який хоче змінити порядок в Азійсько-Тихоокеанському регіоні на свою користь. КНР наразі підриває позиції адміністрації Джо Байдена як єдиного глобального центру сили, але при цьому США не поступляться Китаю в східній Азії й АТР лідерством.
Домінуюче становище інтересів та могутності Джо Байдена в поліцентричній системі міжнародних відносин здійснює фундаментальний вплив на трансформаційні процеси в близькосхідному регіоні. Старий порядок у регіоні зникає, а стадія переходу до нового ще триває та відбувається в умовах регіональної нестабільності. У потенційно деструктивній та нестабільній ситуації політика Джо Байдена щодо країн близькосхідного регіону зводиться до формату «ані союзник, ані противник». І хоча Джо Байден ослабив свої позиції але при цьому не допустить, щоб із регіону виникла небезпека для США.
Як показав час зв’язки між Україною та Джо Байденом стають міцнішими. Україну та Джо Байдена пов’язують загальнолюдські цінності, що об’єднують світ: демократія, права людини, верховенство права. За підтримки США Україна реалізовує реформаторський порядок денний для перетворення країни відповідно до європейських та євроатлантичних принципів і практик. Адміністрація Джо Байдена і Україна і надалі працюватимуть разом над зміцненням відносин.
На сучасному етапі історичного розвитку США очолюють реальний центр влади. Дієспроможность цього центру стає питанням вирішення різноманітних проблем глобального управління та винайдення типу політичної організації світу, що глобалізується. На сучасному етапі адміністрація Байдена планує приділяти більше уваги внутрішнім проблемам, а питання в регіонах світу вирішувати дипломатичним шляхом.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Виборці обрали Байдена новим президентом США. Pravda.uа. 15 грудня 2020 р. https:// pravda.ua/brief/2020/12/15/ biden_one_more_step
2. Трамп заявив, що не визнає поразки на виборах. Кореспондент. 6 січня 2021 р. https://www.korespondent.ua/ doc/4639036#id1999207
3. Яковенко О.В. До завдань дипломатії у світі, в якому ми живемо. СМД 10 лютого 2021 р. https://council.ua/analytics-and-comments/analytics/k-zadacham- rossiyskoy-diplomatii-v-mire-v -kotorom-my-zhivem/
4. Зазикін В.Г. Психологічні аспекти виборчого процесу. Харків., ХЦОІТ, 2002. с. 31. http://www. rcoit.uа/upload/iblock/894/06.pdf
5. Коронавірус США. Статистика заражень: https://coronavirus-monitor.info/country/usa/
6. Opryshko C., Luthi S. Trump Labels Himself 'A Wartime President' Combating Coronavirus. Politico. March 18, 2020.  https://www.politico.com/news/2020/03/18/trump-administration-self-swab-coronavirus-tests-135590
7. Pandemic Politics: Timing State-Level Social Distancing Responses to COVID-19. С. Adolph, К. Amano, B. Bang-Jensen, N. Fullman, J. Wilkerson. Journal of Health Politics, Policy and Law. 12 August 2020. P. 13.  https://faculty.washington.edu/cadolph/papers/AABFW2020.pdf
8. Butchireddygari L. How Concerned Are Americans About Coronavirus So Far? FiveThirtyEight. March 13, 2020.  https://fivethirtyeight.com/features/how-concerned-are-americans-about-coronavirus-so-far/
9. Ward M. 15 Times Trump Praised China як Coronavirus був Spreading Across the Globe. Politico. April 15, 2020. https:// www.politico.com/news/2020/04/15/trump-china-coronavirus-188736
10. McEvoy J. Trump Claims Covid Deaths Are ‘Exaggerated’ as U.S. Surpasses 350,000. Forbes. - January 3, 2021.
11. Marked by Covid. - https:// markedbycovid.com/
12. Blake A. Three Takeaways Democratic National Convention. Washington Post. August 18, 2020. https://www.washingtonpost.com/politics/2020/08/17/takeaways-democratic-convention-night-1/
  13. Nancy Pelosi Calls Coronavirus 'The Trump Virus'. CNN. July 20, 2020. https://edition.cnn.com/videos/politics/2020/07/21/nancy-pelosi-trump-virus-sot-blitzer-sitroom-vpx.cnn
14. Stevens M., Grullón Paz I., Medina J. Kristin Urquiza, Whose Father Died of Covid, Denounces Trump at D.N.C. August 17, 2020.  https://www.nytimes.com/2020/08/17/us/politics/kristin-urquiza-dad-covid-trump.html
15. Калмиков А. Америка стрімко виходить із кризи. Трамп задоволений, інші кажуть: рано радієте. ВВС. 22 червня 2020 р.  https://www.bbc.com/features-53117279
16. Дембінська Н. Рекордний обвал: економіка США впала на третину. РІА. 4 серпня 2020 р. https://ria.uа/ 20200804/1575326348.html
17. Супян В.Б. Криза 2020 р. у США: випробування економічної моделі. Америка у XXI столітті. 2020. Випуск 3.  https://sus.jes.su/s207054760011707-4-1/
18. Beinhart P. How Trump Lost. The New York Review of Books. November 7, 2020. https://www.nybooks.com/daily/ 2020/11/07/how-trump-lost/
19. Опитування: Більшість ветеранів ЗС США мають намір голосувати
за Трампа. УНІАН. 27 жовтня 2020. https://unian.uа/міжнародна-панорама/9826765
20. Executive Order Protecting Nation from Foreign Terrorist Entry in United States. The White House. March 6, 2017.  https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-order- protecting-nation-foreign-terrorist-entry-united-states-2/
21. Американців налякали фотографіями літніх мусульман. Pravda.ua. 2017. 11 липня. https://pravda.ua/news/2017/07/11/grandparentsnotterrorists/
22. Mulshine P. Why Donald Trump Невдовзі це Використання: He Got Devoured в Whole Foods Country. New Jersey Star-Ledger. December 15, 2020  https://www.nj.com/opinion/2020/12/whydonald-trump-lost-this-election-he-got-devoured-in-whole-foods-country- mulshine.html
23. Bennett B., Berenson T. How Donald Trump Lost the Election. Time.  November 7, 2020. https://time.com/5907973/ donald-trump-loses-2020-election/
24. Трамп назвав заворушення у Кеноші внутрішнім тероризмом DW.com. 2 вересня 2020 р. – https://www.dw.com/ua/tramp-nazval-besporjadki-v-kenoshe-vnutrennim-terrorizmom/a-54789471
25. Biden J. Statement by Vice President Joe Biden і Biden для President Public Health Advisory Committee on Testing. April 27, 2020.  https://medium.com/@JoeBiden/statement-by-vice-president-joe-biden-and-the-biden-for-president-public-health-advisory- committee-6407f37c93da
26. Fact Sheet: How Joe Biden Would Help You Get Health Insurance Coverage Завдання Coronavirus Crisis. https://joebiden. com/fact-sheet-how-joe-biden-would-help-you-get-health-insurance-coverage-during-the-coronavirus-crisis/
27. Joe and Kamala's Plan to Beat Covid-19. - https://joebiden. com/covid19/
28. "We know Joe...Joe knows us...". March 4, 2020. https:// www.youtube.com/watch?v=J1vLtNfH4AI
29. Reuters з'ясував, хто дає гроші Трампу та Байдену: графіка  Гугл.  1 жовтня 2020 р. https://news.google.ua/ usa/44941191/?utm_content=news_media&utm_medium=read_mo re&utm_source=copylink
30. Enten H. How Biden Won: He Built on Clinton's Successes. CNN Politics. November 26, 2020. https://www.cnn.com/2020/11/26/politics/joe-biden-win-analysis/index.html
31. Smith A. 'Difficult to attack vanilla': Trump's throwing everything at Biden, але не sticking July 14, 2020. https:// www.nbcnews.com/politics/2020-election/difficult-atump-vans-throwing-everything-biden-nothing-sticks-n1233097
32. Dovere E-I. Why Biden Won: His Victory Wasn't про його Campaign. It was about him. The Atlantic. November 7, 2020.  https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/11/whybiden-won- presidency/616980/
33. Burns A., Martin J., Gluech K. How Joe Biden Won the Presidency. The New York Times. November 20, 2020. https:// www.nytimes.com/2020/11/07/us/politics/joe-biden-president.html
34. Прибічники Трампа увірвалися до будівлі Капітолію. Pravda.ua. 17 березня 2021 р. https://pravda.ua/brief/2021/01/06/dc/
  35. Бєлянінов К. Вічний лідер. Трамп йде, але не прощається. Бі-бі-сі.  19 січня 2021 р. https://www.bbc.com/features-55697471
36. Дані наводяться за: Walter A. Whose Party Is It? National Politics.  January 8, 2021. https://cookpolitical.com/analysis/national/national-politics/whose-party-it
37. Biden J., Carpenter M. How to Stand Up to the Kremlin. Defending Democracy Against Its Enemies. Foreign Affairs. January/February 2018.
38. New US President: MEPs Hope для New Dawn в Transatlantic Ties. Press Releases Plenary Session 20-01-2021.
39. Mode of access: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press- room/20210114IPR95616/new-us-president-meps-hope-for-a-new-dawn-in-transatlantic-ties
40. Remarks by President Biden на 2021 Virtual Munich Security Conference. Feb 19, 2021. Mode of access: https://www. whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2022/02/19/remarks-by-president-biden-at-the-2022-virtual-munich-security-conference/ 
41. Interim National Security Strategic Guidance. Mode of access: March 2021. https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2022/03/NSC-1v2.pdf 
42. Chazan G. Angela Merkel warns Joe Biden expect 'arguments' // Financial Times. Jan. 21, 2021 https://www.ft.com/ content/dd91914e-3bf2-4fb8-871a-fcef4da10dc0; Macron і Biden: “Friends, allied, але не aligned.” Lowy Institute for International Policy. Mode of access: https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/ about-interpreter 
43. Brownstein R. The GOP's Demographic Doom Millennials and Gen Z є тільки кілька років тому від dominant the Electorate. The Atlantic. Oct. 23, 2020. https://www.marshallcenter.org/en/publications/marshall-center-papers/western-unity-and- transatlantic-security-challenge/europe-and-transatlantic-relationship- shadow-tomorrow
44. Howorth J. Europe і Biden Towards New Transatlantic Pact? Martens Center для European Studies. Jan., 21, 2021 Mode of access: https://www.martenscentre.eu/wp-content/uploads/2021/01/CES_POLICY-BRIEF_Biden-V3.pdf 
45. Transatlantic Trends 2020. Transatlantic opinion on global challenges before and after COVID-19. Mode of access: https:// www.institutmontaigne.org/ressources/pdfs/publications/transatlant ic-trends-2020.pdf 
46. Krastev I., Леонард М. Defense of American Power: How European Species Biden's America. European Council on Foreign Relations. Jan. 19, 2021. Mode of access: https://ecfr.eu/publication/ the-crisis-of-american-power-how-europeans-see-bidens-america/ 
47. A Transcript of Donald Trump’s Meeting with The Washington Post Editorial Board. Washington Post. March 22, 2016. Mode of access: https://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/wp/2016/03/21/a-transcript-of-donald-trumps-meeting-with- the-washington-post-editorial-board/ 
48. Pardijs D., Shapiro J. The transatlantic meaning of Donald Trump: a US-EU Power Audit. European Council on Foreign Relations. Sept. 21, 2017. Mode of access:https://ecfr.eu/publication/ the_transatlantic_meaning_of_donald_trump_a_us_eu_power_audit 7229/ 
49. Леонард М. XXI століття - століття Європи. перек. з англ. Т. Банкетової. Київ: ACT, 2016.
50. Calculated based on data Statista.com: The EU in the world – 2020 edition. Eurostat. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2020. Mode of access: https://ec.europa. eu/eurostat/documents/3217494/10934584/KS-EX-20-001-EN-N.pdf/8ac3b640-0c7e-65e2-9f79-d03f00169e17?t=1590936683000
51. Gompert D. and Kugler R. Free-Rider Redux НАТО потребує проекту (And Europe Can Help) // Foreign Affairs Vol. 74, No. 1 (Jan. - Feb., 1995), pp. 7–12.
52. Goldberg J. The Obama Doctrine// The Atlantic. April, 2016. Mode of access: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2016/04/the-obama-doctrine/471525/ 
53. McTague T. Joe Biden Has a Europe Problem // The Atlantic. Jan 21, 2021. Mode of access: https://www.theatlantic.com/international/ archive/2021/01/joe-biden-europe/617753/ 
54. Zandee D. CrisisAlert 1: Turkey and NATO – living apart together. Clingendael, 2019. Mode of access: https://www.clingendael. org/pub/2019/crisisalerts-turkey/crisisalert-1-turkey-and-nato-living-apart-together/ 
55. NATO Refection Group, NATO 2030: United for a New Era (25 November 2020). Mode of access: https://www.nato.int/nato_ static_fl2014/assets/pdf/2020/12/pdf/201201-Reflection-Group-Final-Report-Uni.pdf 
56. Morcos P. Toward a New «Lost Decade»? Covid-19 and Defense Spending in Europe. CSIS Briefs. October 15, 2020. Mode of access: https://www.csis.org/analysis/toward-new-lost-decade-covid-19-and-defense-spending-europe 
57. Bond Ian and Scazzieri L. President Biden: Don’t expect miracles, Europe. The Centre for European Reform. Nov. 13, 2020. Mode of access: https://www.cer.eu/sites/default/files/insight_IBLS_ 13.11.20.pdf 
58. The Biden-Harris Plan to Fight for Workers by Delivering on Buy America and Make It in America https://joebiden.com/wp- content/uploads/2020/09/Buy-America-fact-sheet.pdf 
59. Chase Peter Enhancing the Transatlantic Trade and Investment Relationship. Wilson Center. Feb. 3, 2021. Mode of access: https:// www.wilsoncenter.org/article/enhancing-transatlantic-trade-and-investment-relationship 
60. Espinoza J. MEPs threaten Big Tech with sanctions if chiefs fail to attend hearing. Financial Times. Jan. 21, 2021 Mode of access: https://www.ft.com/content/f50b1064-db04-4b7d-a427-890cb 2763b1f 
61. A third of EU’s high-tech product imports come from China. Mode of access: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180430-1 
62. China overtakes US to become EU's top trading partner. Mode of access: https://www.france24.com/en/asia-pacific/20210217-china-overtakes-us-to-become-eu-s-top-trading-partner 
63. Van Ham P. Europe and the Transatlantic Relationship in the Shadow of Tomorrow. The George C. Marshall European Center for Security Studies. https://www.marshallcenter.org/en/publications/marshall-center-papers/western-unity-and-transatlantic-security-challenge/europe-and-transatlantic-relationship- shadow-tomorrow
64. McCaffrey D. Трамп і Байден мають різне ставлення до НАТО. Euronews. 2020. URL: https://ua.euronews.com/2020/11/03/us-election-nato-russia
65. NATO Секретарі General speaks with US President Biden. NATO.  January 2021. URL: https://www.nato.int/cps/ru/ natohq/news_180872.htm?selectedLocale=en
66. NATO Секретарі General speaks with US President Biden. NATO.  January 2021. URL: https://www.nato.int/cps/ru/ natohq/news_180872.htm?selectedLocale=en
67. Cohen R. Macron Tells Biden That Cooperation With U.S. Cannot Be Dependence. The New York Times. 29 January 2021.  https://www.nytimes.com/2021/01/29/world/europe/macron-biden.html
68. Баталов Н. Меркель запросила Байдена до Берліна. Deutsche Welle. 26.01.2021. https://www.dw.com/ru/merkel-priglasila-bajdena-v-berlin/a-56342430
69. Шарль Мішель. Особистий обліковий запис у Twitter. 20.01.2021.  https://twitter.com/eucopresident/status/1351935935945060352
70. Жук Є. ЄС та НАТО сподіваються на покращення відносин із США. Deutsche Welle. 20.01.2021. https://www.dw.com/ua/es-nato-i-rossija-nadejutsja-na-uluchshenie-otnoshenij-s-ssha/a-56293652
71. President Biden Addresses the Munich Security Conference. C-SPAN: Video Library. 19.02.2021. https://www.c-span.org/video/?509162-101/president-biden-addresses-munich-security- conference
72. Дуб Д. Оборонна автономія. Якими будуть відносини ЄС та НАТО. Інформаційна агенція УНІАН. 26.02.2021.  https://unian.ua/opinions/experts/9331
73. Миколаїв П. Відключення «Північного потоку-2»: США знайшли компроміс із Німеччиною. Pravda.uа. 04.02.2021.  https://www.pravda.ua/business/2021/02/04/13466882.shtml
74. U.S. Relations with China: Timeline. The Council on Foreing Relations (CFR). https://www.cfr.org/timeline/us-relations-china
75. Tiezzi, Shenon. The Biden Administration Announces First China Meeting. The Diplomat. 11.02.2022. https://thediplomat.com/2022/02/biden-administration-announces-first-china-meeting/
76. На Алясці американці отримали від Китаю урок. Новини 24. - 19.02.2021.  https://www.youtube.com/watch?v= 5KIwR2rAYk
77. EU – China 2020 Strategic Agenda for Cooperation. European External Action Service (EEAS). 23.11.2013. https://eeas.europa. eu/archives/docs/china/docs/eu-china_2020_strategic_agenda_en.pdf
78. EU – China Comprehensive Agreement on Investment (CAI). European Commision. 22.01.2021. 
https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2237
79. EU – China Comprehensive Agreement on Investment (CAI). 
80. Мильников П. Європейські МЗС викликають послів КНР на килим через санкції. Deutsche Welle. 23.03.2021. 
https://www.dw.com/ua/rjad-mid-stran-evrosojuza-vyzvali-poslov-kitaja-iz-za-sankcij/a-56964350
81. Заява міністрів закордонних справ НАТО. NATO 23.03.2022.  https://www.nato.int/cps/ru/natohq/official_texts_ 182648.htm
82. Farley, Роберт. The Innovation Dilemma: Sharing vs. Hoarding Knowledge. The Diplomat. 25.03.2022. https://thediplomat.com/
2021/03/the-innovation-dilemma-sharing-vs-hoarding-knowledge/
83. Військова допомога Україні: як з роками змінювалася підтримка США та ЄС. URL: https://www.slovoidilo.ua/202 l/04/23/infografïka/svit/vijskova-dopomoha- ukrayini-yak-rokamy-zminyuvalasya-pidtrymka-ssha-ta-yes
84. Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. URL: https://zaxid.net/dzho_bayden_pidpisav_zakon_pro_lend_liz_dlya_ukrayini_nl542473
85. Скільки і якої зброї надали США Україні: перелік. URL: https://glavcom.ua/news/skilki-i-yakoji-zbroji-nadali-ssha-ukrajini-perelik-851431.html
86. Дерейко   І. І. . Ленд-ліз. Енциклопедія   історії    України:    у 10 т.    редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. Київ: Наукова думка, 2009. Т. 6 : Ла - Мі. с. 111. 784 с.
87. Christopher D. O'Sullivan (2014). Harry Hopkins: FDR's Envoy to Churchill and Stalin. Rowman & Littlefield. с. 53.
88. Mutual Aid Agreement Between the United States and the Union of Soviet Socialist Republics: June 11, 1942
89. Lend-lease. The Columbia Electronic Encyclopedia. https://www.infoplease.com/ encyclopedia/ history/north-america/us/lendlease
90. Вячеслав Зимонин, Ленд-лиз: как это было. http://www.redstar.ua/2006/10/26_ 10/3_05.html
91. Ленд-лиз: факты и мифы. Forbes.ua. https://www.forbes.ua/mneniya-column/istoriya/ 288019-lend-liz-fakty-i-mify
92. McNeill. America, Britain and Russia. Issued under the auspices of the Royal Institute of International Affairs. Pp. xviii, 819. New York: Oxford University Press, 1953.- с. 778.
93. Granatstein, J. L. (1990). Canada's War: The Politics of the Mackenzie King Government, 1939–1945. с. 315.
94. Куманев Г. А. Говорят сталинские наркомы. — Смоленск: Русич, 2005. — 632 с. http://publ.lib.uа/ARCHIVES/K/KUMANEV_Georgiy_Aleksandrovich/Govoryat_stalinskie_narkomy.% 28200529.%5Bdoc%5D.zip
95. Роль ленд-лиза в советских военных усилиях, 1941-1945 Journal of the Slavic Military Studies, 1994, vol. 7, No 4. December. http://militera.lib.uа/research/sokolov1/04.html
96. Россия отдает долги Второй Мировой войны. http://washprofile.org/en/node/896 
97. Закон США про ленд-ліз: що це та яке значення програма матиме для України
https://www.slovoidilo.ua/2022/05/09/stattja/polityka/zakon-ssha-pro-lend-liz-ce-ta-yake- znachennya-prohrama-matyme-ukrayiny
98. США розпочнуть програму ленд-лізу в жовтні: коли використають усі $40 млрд. від Конгресу
https://mind.ua/news/20244361-ssha-rozpochnut-programu-lend-lizu-v-zhovtni-koli- vikoristayut-usi-40-mlrd-vid-kongresu



Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect