ДИПЛОМНА: Організація навчально-тренувального процесу дитячих груп з плавання у спортивному клубі


Предмет: плавання, фізична культура.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 71 сторінок А4
Унікальність тексту: 86%

Процес фізичного виховання необхідно розпочинати з раннього віку. Численні дослідження показують, що заняття плаванням у дітей благотворно впливають на здоров'я та розвиток людини. Тим не менш, не можна не відзначити, що сам зміст занять, його методика, форми, організація можуть суттєво вплинути на ефективність занять плаванням у дітей.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ДИТЯЧИХ ГРУП З ПЛАВАННЯ 
1.1 Особливості навчально-тренувального процесу плавання та його значення у фізичному вихованні дітей 
1.2 Вікові особливості дитячих груп 
Висновки до першого розділу 

РОЗДІЛ 3. ДОСВІДНО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ДИТЯЧИХ ГРУП З ПЛАВАННЯ У СПОРТИВНОМУ КЛУБІ
3.1 Сучасні методики у навчально-тренувальному процесі плавання
3.2 Зміст комплексу навчально-тренувальних умов фізичного виховання дитячих груп з плавання у спортивному клубі
3.3 Характеристика етапів експерименту та методика їх організації 
3.4 Результати дослідно-експериментального дослідження 
Висновки з третього розділу 

ВИСНОВКИ
СПИСОК СКОРОЧЕНЬ 
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


ВСТУП

Актуальність теми та проблеми дослідження. Процес фізичного виховання необхідно розпочинати з раннього віку. Численні дослідження показують, що заняття плаванням у дітей благотворно впливають на здоров'я та розвиток людини. Тим не менш, не можна не відзначити, що сам зміст занять, його методика, форми, організація можуть суттєво вплинути на ефективність занять плаванням у дітей.
У цьому актуальними залишаються дослідження, створені задля науково-методичний пошук змістових і організаційних аспектів проведення занять з плавання. При цьому, як показує аналіз теорії та практики використання засобів оздоровчого плавання в процесі фізичного виховання, існує певний дефіцит досліджень у цьому напрямку саме стосовно дітей. Більше того, саме у дітей відбувається інтенсивне формування рухових навичок, що базується на розвитку психологічної якості, що забезпечує довільність рухів.
Перелічені аспекти дозволяють вважати, що обрана тема є актуальною та значущою.
Теоретико-методологічну базу дослідження склали роботи таких авторів, як В. А. Баранов, Т. П. Бегідова, Т. І. Богіна, Н. Ж. Булгакова, В. М. Гостищев, Р. Гузман, В. Ю. Давидов, Л. Ф. Єрємєєва, А. С. Казизаєва, В. І. Кандідова, А. В. Козлов, А. Д. Котляров, Д. А. Лаврентьєва, Т. Лафлін, Б. Люссеро, І. П. Нечунаєв , Г. Н. Нижник, П. Ньюсом, Т. І. Осокіна, Т. Н. Павлова, Д. А. Раєвський, М. Ст Рибак, І. В. Сидорова, Т. Є. Сіміна, А. А. Федулова та ін.
Мета дослідження – визначити організаційні засади побудови навчально-тренувального процесу  дитячих груп з плавання у спортивному клубі на основі моделювання окремих компонентів.
Об'єкт дослідження – навчально-тренувальний процес фізичного виховання дитячих груп з плавання у спортивному клубі.
Предмет дослідження - комплекс навчально-тренувальних умов фізичного виховання дитячих груп у спортивному клубі.
Завдання дослідження:
1) проаналізувати теоретичні відомості щодо організації навчально–тренувального процесу дитячих груп з плавання;
2) розробити комплекс заходів для удосконалення навчально-тренувального процесу юних пловців;
3) визначити шляхом педагогічного експерименту ефективність експериментальної методики навчання плаванню дітей в спортивному клубі;
4) надати рекомендації щодо організації навчально–тренувального процесу дитячих груп з плавання у спортивному клубі.
Методами дослідження є:
– аналіз і узагальнення науково–методичної літератури;
– педагогічне спостереження;
– педагогічний експеримент; 
– оцінка плавальної підготовленості;
– контрольно–педагогічні тести із відео–фіксацією;
– математико–статистичні методи;
Спостереження проводилося над 24 хлопчиками та дівчатками, що займаються плаванням в спортивному фітнес–клубі  «Волна» на секції плавання. В дану групу входили діти віком 6–14 років, змішані за статевою ознакою (16 хлопчиків та 8 дівчаток).
Наукову новизну дослідження становило наступне:
− виявлено теоретичні передумови фізичного виховання дитячих груп на основі начально-тренувального процесу плавання;
− підібрано найбільш ефективні засоби та методи оцінки ефективності фізичного виховання дитячих груп на основі начально-тренувального процесу плавання в спортивному клубі;
− розроблено та експериментально апробовано комплекс організаційно-педагогічних умов фізичного виховання дитячих груп на основі навчально-тренувального процесу плавання.
Теоретична значимість проведеного дослідження полягає в тому, що його результати можна використовувати як опору для проведення подальших досліджень у напрямі фізичного виховання дитячих груп, а також у напрямі вивчення ефективності навчально-тренувального процесу плавання як засобу фізичного виховання. 
Практична значущість дослідження у тому, що його результати використовують у роботі клубу оздоровчого плавання в спортивному фітнес–клубі  «Волна» на секції плавання.
Структура роботи. Дипломна робота має обсяг _____ сторінки, містить _____ рисунків та _____ таблиць, включаючи _____ таблицю та ______ рисунків у додатках. Список використаних джерел включає _____ позицію.


ВИСНОВКИ

Дослідження проблеми організації навчально-тренувального процесу дитячих груп у спортивному клубі було реалізовано у процесі вирішення поставлених завдань.
За першим завданням у рамках виявлення теоретичних передумов було встановлено, що за своїм змістом та фізіологічним впливом на організм дитини навчально-тренувальне плавання є одним з найбільш комплексних та корисних видів рухової активності. Під навчальним плаванням розуміється пересування у воді різними способами з метою досягнення навчального результату. Під тренувальним плаванням розуміється використання різноманітних плавальних рухів і знаходження тіла у воді в тренувальних цілях. Клуби навчально-тренувального плавання для дитячих груп реалізують фізкультурно-спортивні та оздоровчі послуги в обох напрямках. Дитячий вік є оптимальним для активного використання засобів навчального та тренувального плавання для фізичного виховання дітей. Заняття плаванням у дитячих групах прискорює зростання м'язової, хрящової і кісткової тканини без раннього окостеніння, прискорює розвиток функціональних систем, особливо дихальної, оскільки у дітей спостерігається переважання поверхневого дихання над глибоким. Дитина, яка займається плаванням, легко освоює згодом усі стилі і може не тільки добитися ефекту, а й реалізуватися згодом як спортсмен у цьому виді спорту. Проте вікові особливості визначають серйозні вимоги до методичної підготовки тренерів, які працюють із цим контингентом.
За другим завданням було виявлено, що всі сучасні методики у навчально-тренувальному плаванні будуються на основі диференційованого підходу з урахуванням анатомо-фізіологічних та психологічних особливостей дитячого організму. Здебільшого вони базуються на методах показу, словесних методах, методі регламентованої вправи, методі роздільного та цілісного вивчення техніки, ігрового та (рідше) змагального методів. Найбільш популярними є методики, розроблені Л. Ф. Єрємєєвою та Т. І. Осокіною. У цій роботі ми сформулювали три організаційно-педагогічні умови фізичного виховання дитячих груп на основі навчально-тренувального плавання. Першою умовою є впровадження комплексів загальнорозвивальних вправ у воді та на суші з індивідуальним підбором їх утримання. Другою організаційно-педагогічною умовою є виділення чотирьох етапів навчання різним способам плавання. Третьою організаційно-педагогічною умовою є використання комплексів функціонального тренування у воді, що цілеспрямовано розвивають фізичні якості. Для реалізації цього комплексу було вдосконалено методику Т. І. Осокіної та розроблено комплекси вправ на суші та у воді, а також вироблена організаційна планувальна структура повного циклу занять.
За третім завданням було визначено, що дослідно-експериментальне дослідження організації процесу фізичного виховання дитячих груп засобами навчально-тренувального плавання було здійснено в спортивному фітнес–клубі  «Волна» м. Харків та було здійснено у три етапи – пошуковий , що констатуючий і формуючий. У контрольній групі застосовувалася методика Т. І. Осокіної, в експериментальній її удосконалений варіант з урахуванням комплексу організаційно-педагогічних умов. Для оцінки ефективності використовувалися такі тести, як тест брас 15 м, тест кроль 15 м з дошкою і затримка дихання під водою.
За четвертим завданням за результатами проведеного експерименту було виявлено, що до початку роботи рівень показників у дітей експериментальної та контрольної груп у відсутності статистично достовірних відмінностей. Після проведення експерименту в обох груп виявлено статистично достовірні поліпшення, що говорить про ефективність обох методик, що застосовуються. Проте, показники експериментальної групи виявилися статистично достовірно вищими за показники контрольної групи. Це свідчить, що удосконалений варіант методики з урахуванням комплексу організаційно-педагогічних умов фізичного виховання дитячих груп засобами навчально-тренувального процесу плавання є ефективнішим.
Таким чином, всі завдання було вирішено. Мета була досягнута.


СПИСОК СКОРОЧЕНЬ

ЖЕЛ - життєва ємність легень; 
КГ – контрольна група;
ВРП – загальнорозвиваючі вправи; 
ЧСС – частота серцевих скорочень; 
ЕГ – експериментальна група.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Авдієнко, В. Б. Методологічні основи підготовки плавців, В. Б. Авдієнко, Фізичне виховання та спортивне тренування: науч.-метод. журнал. Вінниця.  2019.  № 1. с. 73-83.
2. Агаджанова, С. Н. Оздоровлення дітей у освітніх закладах, С. Н. Агаджанова, В. І. Смирнова, Педіатрія. 2012. № 1. с. 8-11.
3. Алексєєва, О. І. Диференційована методика підготовки плавців на відділенні спортивного вдосконалення вузу: автореф. дис. ...канд. пед. Наук, О. І. Алексєєва. Львів : НГУФКСіЗ, 2010. 22 с.
4. Анісімова, А. В. Сучасні проблеми формування здоров'я дітей та підлітків, А. В. Анісімова, Н. К. Перевощикова, Мати та Дитя в Донбасі.  2013. № 2. с. 8-14.
5. Бакшеєв, М.Д. Спеціалізовані сприйняття у спортивному плаванні: монографія, М.Д. Бакшеєв, А.С. Казизаєва, Г.А. Тарасевич; Одеса: ОФК, 2012. 183 с.
6. Баранов, В. А. Методика навчально-тренувального процесу плавців на етапі початкової підготовки на основі диференційованого підходу: автореф. дис. ... канд. пед. Наук, В. А. Баранов. Тернопіль: Тернопільський ДУ, 2012. 22 с.
7. Баркова, Є. В. Математичний аналіз та математична статистика: навч. Посібник, Є. В. Баркова, В. Н. Мартинов. Одеса: ОФК, 2012. 56 с.
8. Барчуков, І. С. Фізична культура: методики практичного навчання: підручник, І. С. Барчуков. Київ: КНОУС, 2014. 297 с.
9. Бегідова, Т. П. Теорія та організація адаптивної фізичної культури: навч. посібник для СПО/Т.П. Бегідова. 2-ге вид., Випр. та дод. Київ: Юрайт, 2019. 191 с.
10. Бережнова, Є. В. Основи навчально-дослідницької діяльності: навч. посібник для СПО / Є. В. Бережнова, В. В. Краєвський. 12-е вид., Стер. Київ: Академія, 2017. 127 с.
 11. Богіна, Т. І. Сучасні методи оздоровлення, І. Т. Богіна, І. Б. Куркіна, Є. А. Сагайдачна. Київ: Мозаїка-Синтез, 2011. 158 с.
12. Бударин, М. В. Методика навчання плавання дітей 11-12 років з інтелектуальними порушеннями на початковому етапі спортивної підготовки, М. В. Бударин, Культура фізична та здоров'я. 2018. №4. с. 142-144.
13. Булгакова, Н. Ж. Адаптивна та лікувальна фізична культура. Плавання: навч. посібник для академ. Бакалаврату, Н. Ж. Булгакова, С. Н. Морозов, О. І. Попов та ін. 3-тє вид. перероб. та дод. Київ: Юрайт, 2019. 224 с.
14. Булгакова, Н. Ж. Ігри на воді для навчання та розваги: метод. річок., Н. Ж. Булгакова. Київ: Спорт, 2016. 68 с.
15. Булгакова, Н. Ж. Теорія та методика плавання: підручник, Н. Ж. Булгакова, О. І. Попов, Є. А. Распопова; за ред. Н. Ж. Булгакової. Київ: Академія, 2014. 319 с.
16. Биков, А. Т. Гідротерапія: роль занурення у воду та фізіологічних вправ у ній, А. Т. Биков, Т. М. Маляренко, В. П. Терентьєв та ін., Фізкультура у профілактиці, лікуванні та реабілітації. 2012. № 1. с. 39-42.
17. Вакуленко, А. Н. Комплексна оцінка морфофункціонального стану та спеціальної підготовленості кваліфікованих спортсменок 11-13 років, що спеціалізуються в плаванні способом батерфляй: автореф. дис. канд. пед. Наук, О. М. Вакуленко. Київ: КДАФК, 2011. 24 с.
18. Васильєв, В. А. Спортивна метрологія: навч. Посібник, В. А. Васильєв. Київ: КУФК, 2014. 188 с.
19. Винниченко, С. Н. Роль плавання в системі оздоровчих заходів навчального закладу [Електронний ресурс], С. М. Вініченко, Н. К. Перевощикова, С. А. Дракіна та ін, Мати та дитини в Донбасі. № 3. 2015. с. 8-13.. Режим доступу: http: erleninka.uа (дата звернення 17.11.2021).
20. Воронков, Ю. С. Історія та методологія науки: підручник, Ю. С. Воронков, А. Н. Ведмідь, Ж. В. Уманська. Київ: Юрайт, 2019. 489 с.
21. Ганзей, С. С. Спеціальна фізична підготовка кваліфікованих плавців на різних етапах підготовчого періоду тренувального макроциклу: автореф. дис. канд. пед. наук/С. С. Ганзей. Вінниця: ВДАФК, 2011. 23 с.
22. Гільмутдінов, І. Ф. Підвищення ефективності фізичної підготовки плавців 13-14 років з використанням вправ на основі безінерційних тренажерів: автореф. дис. ... канд. пед. Наук, І. Ф. Гільмутдінов. Миколаїв: Поволзька ДАФК, 2012. 23 с.
23. Горєлов, Н. А. Методологія наукових досліджень: підручник і практикум, Н. А. Горєлов, Д. В. Круглов, О. Н. Корабльова. 2-ге вид., перероб. та дод. Київ: Юрайт, 2019. 365 с.
24. Гостищев, В. М. Оздоровчі види фізичної культури: навч. Посібник, В. М. Гостищев, О. В. Свати, Н. В. Богдановська. Запоріжжя: Запорізький нац. ун-т, 2010. 179 с.
25. Гузман, Р. Плавання. Вправи для навчання та вдосконалення техніки всіх стилів, Р. Гузман; пров. з англ. В. М. Боженов. Харків: Попурі, 2018. 288 с.
26. Давидов, В. Ю. Безпека на воді та надання допомоги постраждалим: учеб.-метод. вид., В. Ю. Давидов. 2-ге вид., Стер. Київ: Спорт, 2017. 100 с.
27. Давидов, В. Ю. Відбір та орієнтація плавців за показниками статури в системі багаторічної підготовки: теоретичні та практичні аспекти: монографія, В. Ю. Давидов, В. Б. Авдієнко. Київ: Спорт, 2014. 384 с.
 28. Дедюхін, А. С. Вплив плавання на фізичний розвиток людини [Електронний ресурс], А. С. Дедюхін, Науковий електронний архів. Режим доступу: http:econf.rae.uа/article/5653 (дата звернення: 7.11.2021).
29. Єремєєва, Л. Ф. Навчіть дитину плавати, Л. Ф. Єремєєва. Львів: Дитинство-Прес, 2015. 224 с.
30. Зав'ялова, Т. П. Фізична реабілітація дітей з порушеннями постави та стопи засобами плавання: навч. посібник для вузів, Т. П. Зав'ялова. 2-ге вид., Випр. та дод. Київ: Юрайт, 2019. 184 с.
31. Заплатніков, А.Л. Діти, що часто хворіють: сучасний стан проблеми, А.Л. Заплатніков, Н.А. Коровіна, Питання практичної педіатрії. 2018. № 3. с. 103-109.
32. Історія та методологія науки: навч. посібник для бакалаврату та магістратури / за ред. Б. І. Липського. 2-ге вид., випр. та дод. Київ: Юрайт, 2019. 373 с.
33. Казизаєва, А. С. Основи техніки спортивних способів плавання: навч. Посібник, А. С. Казизаєва, О. Б. Галєєва. Одеса: ОУФК, 2010. 150 с.
34. Казизаєва, А. С. Особливості занять аквааеробікою з різним контингентом: навч. Посібник, А. С. Казизаєва, О. Б. Галєєва. Одеса: ОУФК, 2012. 186 с.
35. Канідова, В. І. Заняття з плавання з дітьми в умовах ДНЗ, В. І. Канідова. Київ: Аркті, 2012. 168 с.
36. Канке, В. А. Історія, філософія та методологія соціальних наук: підручник для магістрів, В. А. Канке. Київ: Юрайт, 2019. 572 с.
37. Козлов, А. В. Навчання та вдосконалення техніки спортивних способів плавання: монографія, А. В. Козлов. Львів: НГУФКСіЗ, 2010. 244 с.
38. Козлов, А. В. Спортивне тренування юних плавців: монографія, А. В. Козлов, Є. Ф. Оріхів. Львів: НГУФКСіЗ, 2011. 207 с.
39. Колесніков, А. С. Філософія: підручник, А. С. Колесніков, Б. В. Марков. Київ: КноРус, 2017. 403 с.
 40. Котляров, А. Д. Методика навчання плаванню в закладі: навч. Посібник, А. Д. Котляров, Г. Л. Котлярова. 3-тє вид., Дод. Черкаси: Черкаська академія, 2012. 97 с.
41. Котляров, А. Д. Спортивне та прикладне плавання (основи техніки та методики навчання): навч. Посібник, А. Д. Котляров; ОУФК Одеса: Ккадемія, 2012. 84 с.
42. Крохіна, Т. А. Особливості проведення занять плаванням у групі «мама і малюк» (на прикладі дітей 3-х років), Т. А. Крохіна, Т. Г. Апарієва, Фізичне виховання та спортивне тренування: нав. Метод. журнал.  Вінниця. 2015. № 1. с. 12-15.
43. Лаврентьєва, Д. А. Початкове навчання плавання дітей молодшого шкільного віку з урахуванням моторних асиметрій: автореф. дис. канд. пед. наук, Д. А. Лавреньтьєва. Київ: КДАФК, 2015. 24 с.
44. Лафлін, Т. Як риба у воді: ефективні техніки плавання, доступні кожному: пров. з англ., Т. Лафлін; за ред. М. Буслаєва. Київ: Манн, Іванов і Фарбер, 2012. 215 с.
45. Лафлін, Т. Повне занурення. Як плавати краще, швидше і легше, Т. Лафлін, Д. Делвз; пров. з англ. Є. Шелехової, К. Більданової; за ред. М. Буслаєва. 2-ге вид. Київ: Манн, Іванов і Фербер, 2012. 193 с.
46. Лебедєв, С. А. Методологія наукового пізнання: підручник, С. А. Лебедєв. Київ: Юрайт, 2017. 153 с.
47. Литвинов, С. В. Плавання: навч. посібник з розвитку усного та писемного мовлення на англ. мові для бакалаврів, С. В. Литвинов. Київ: КУФК, 2016. 28 с.
48. Люсеро, Б. Плавання: 100 кращих вправ, Б. Люсеро; пров. з англ. Т. Платонова. Київ: Ексмо, 2010. 279 с.
49. Маклауд, Й. Анатомія плавання, Й. Маклауд; пров. з англ. С. Е. Боріч. 2-ге вид. Харків: Попурі, 2013. 195 с.
50. Максимов, Н. Є. Побудова тренувального процесу плавців високої кваліфікації з використанням поєднань вправ різної інтенсивності: автореф. дис. ... канд. пед. наук, Н. Є. Максимов. Київ: Київ. дер. пед. ун-т, 2011. 24 с.
51. Маханова, Н. Ю. Ефективність гідротермотерапії у дітей з перинатальними ураженнями нервової системи, Н. Ю. Маханова, І. М. Сутуліна, Мати та Дитя в Кузбасі. 2017. № 3. с. 11-15.
52. Молчанова, Н. В. Фізична підготовка спортсмена у фрідайвінгу в підготовчому періоді: автореф. дис. ... канд. пед. наук/Н. В. Молчанова. Київ: КУФК, 2010. 24 с.
53. Морозова, О. В. Організація рекреаційних занять з плавання для дітей молодшого шкільного віку із затримкою психічного розвитку, О. В. Морозова, Е. Ш. Петіна, А. В. Доронцева, Адаптивна фізична культура.  2018. № 4. с. 49-50.
54. Нечунаєв, І. П. Плавання: книга-тренер, І. П. Нечунаєв; відп. ред. О. Усольцева. Київ: Ексмо, 2013. 319 с.
55. Нижник, Г. Н. Навчання плавання дівчат 18-20 років з використанням аквааеробіки: автореф. дис. ... канд. пед. наук, Г. Н. Нижник.  Київ: КУФК, 2012. 24 с.
56. Ньюсом, П. Ефективне плавання. Методика тренування плавців та тріатлетів, П. Ньюсом, А. Янг; пров. з англ. Д. Айше; за ред. С. Ленівкіна.  Київ: Манн, Іванов і Фербер, 2013. 390 с.
57. Основи наукових досліджень: навч. Посібник, Б. І. Герасимов, В. В. Дробишева, Н. В. Злобіна та ін. Київ: ФОРУМ, 2011. 269 с.
58. Осокіна, Т. І. Як вчити дітей плавати: посібник для вихователя дитячого садка, Т. І. Осокіна. Київ: Просвітництво, 1985. 80 с.
59. Осокіна, Т. І. Навчання плавання в дитячому садку: книга для вихователів дитячого садка та батьків, Т. І. Осокіна, Є. А. Тимофєєва, Т. Л. Богіна. Київ: Просвітництво, 2011. 158 с.
60. Павлова, Т. Н. Навчання плавання дітей дошкільного віку: метод. Посібник, Т. Н. Павлова. Київ: Фізична культура, 2010. 47 с. 61. Павлова, Т. Н. Плавання: курс лекцій, Т. Н. Павлова, С. М. Нікітіна, І. В. Чеботарьова та ін Київ: КУФК, 2015. 150 с.
62. Петрова, Н. Плавання: початкове навчання з відео курсом, Н. Петрова, В. Баранов. Київ: Людина, 2013. 147 с.
63. Порозов, Д. Л. Педагогічні умови формування самосвідомості у підлітків у процесі спортивної діяльності (на прикладі плавання): автореф. дис. ... канд. пед. наук, Д.Л. Порозів. Черкаси: Черкаський ГПУ, 2010. 24 с.
64. Раєвський, Д. А. Навчання плавання спортивними та самобутніми способами: навч. Посібник, Д. А. Раєвський. Київ: КУУ, 2014. 68 с.
65. Раєвський, Д. А. Опанування навичками плавання на основі індивідуальних здібностей учнів: навч. посібник для бакалаврів, Д. А. Раєвський. 2-ге вид., випр. Київ: КУУ, 2016. 68 с.
66. Раєвський, Д. А. Формування основ рухової готовності підвищення ефективності навчання плаванню дітей молодшого шкільного віку : автореф. дис. ... канд. пед. наук, Д. А. Раєвський. Київ: МДАФК, 2011. 23 с.
67. Родзинський, І. Ю. Навчання плавання студентів вузів фізичної культури з використанням мультимедійних засобів: автореф. дис. канд. пед. наук, І. Ю. Родзинський. Київ: РГУФК, 2012. 22 с.
68. Родін, Ю. І. Особливості формування навички плавання та психомоторного розвитку дітей із загальним недорозвиненням мови, Ю. І. Родін, Д.С. Антипов, Адаптивна фізична культура. 2019. № 1. с. 49-51.
69. Рибак, М. В. Заняття у басейні, М. В. Рибак. Київ: Сфера, 2012. 91 с.
70. Сидорова, І. В. Як навчити дитину плавати: практичний посібник, І. В. Сидорова. Київ: Айріс Прес, 2011. 143 с.
 71. Симіна, Т. Е. Навчання плавання дітей з порушенням опорно-рухового апарату: автореф. дис. ... канд. пед. наук, Т. Є. Сіміна. Рівне: РДАФК, 2010. 24 с.
72. Смирнова, Є.Б. Важливість плавання для розвитку дитини [Електронний ресурс], Смирнова Е.Б. Режим доступу: http:nsportal.uа/detskiy-sad/materialy-dlya-roditeley/2015/02/09/vazhnost-plavaniya-dlya-fizicheskogo-razvitiya (дата звернення 17.11.2021).
73. Снігур, М. Є. Ефективність використання методики організації занять оздоровчим плаванням з дітьми, що часто хворіють, М. Є. Снігур, Вчені записки університету, № 1. 2016. с. 213-216.
74. Соломатін, В.Р. Критерії індивідуалізації та побудова багаторічного тренування у спортивному плаванні: автореф. дис. ... д-р пед. наук, В. Р. Соломатін. Київ: ВНДІФК, 2010. 49 с.
75. Спортивне плавання [Електронний ресурс], Режим доступу: http:plavaem.info/sportivnoe_plavanie.php (дата звернення 15.11.2021).
76. Таорміна, Ш. Секрети швидкого плавання для плавців та тріатлетів, Ш. Таорміна; пров. з англ. О. Павленко; за ред. М. Буслаєва. Київ: Манн, Іванов і Фербер, 2013. 163 с.
77. Тарасевич, Г. А. Спеціалізовані сприйняття у плавців-кролістів на етапі базової підготовки: автореф. дис. ... канд. пед. наук, Г. А. Тарасевич.  Одеса: ОУФК, 2010. 24 с.
78. Теорія та методика навчання базовим видам спорту: плавання: підручник, за ред. А. А. Литвинова. Київ: Академія, 2013. 268 с.
79. Федулова, А. А. Раннє плавання для малюків: новонароджені та немовляти, А. А. Федулова. Довгопрудний: ВД Інтелектик, 2011. 76 с.
80. Фетісов, А. М. Методика підготовки фахівців з адаптивної фізичної культури до проведення занять з плавання з глухими дітьми 6-7 років: автореф. дис. ... канд. пед. наук, А. М. Фетісов. Тернопіль: Тернопольський ГУ, 2010. 22 с.
 81. Чеменєва, А. А. Система навчання плавання дітей: учеб.-метод. Посібник, А. А. Чеменєва, Т. В. Столмакова; за ред. А. А. Чеменєва. Львів: Дитинство-Прес, 2011. 335 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect