МАГІСТЕРСЬКА: Міжнародний транспортно-логістичний бізнес в системі міжнародної економічної безпеки

  

Предмет: міжнародні відносини, географія
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 71 сторінок А4
Унікальність тексту: 87%

Діяльність будь-якої міжнародної компанії тісно пов'язана з необхідністю транспортування вантажів. Сьогодні процес доставки вантажів ускладнюється: низькою швидкістю логістичного циклу; довгим документообігом та наявністю в ньому помилок; збереженням вантажу. Організувати всі переміщення, звівши витрати до мінімуму - у цьому полягає основне завдання міжнародного транспортно-логістичного бізнесу. На сьогоднішній день спостерігається використання роз'єднаної системи передачі між учасниками логістичних ланцюжків. Що призводить до зростання трансформаційно-трансакційних витрат, а також збільшення логістичного циклу.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

ВСТУП 
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ У СФЕРІ МІЖНАРОДНОЇ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ
1.1 Суть і чинники формування безпеки міжнародної системи транспортної логістики 
1.2 Еволюція міжнародних транспортних перевезень
1.3 Інформаційно-комунікаційні технології у системі міжнародної транспортної логістики 
Висновки до першого розділу

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНОГО БІЗНЕСУ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
2.1     Сучасний стан міжнародного транспортного бізнесу
2.2 Аналіз політичної, економічної та технологічної  безпеки вантажоперевезень на прикладі системи міжнародних транспортних перевезень України
2.3 Оцінка світового досвіду впровадження інформаційно-комунікаційних технологій для вдосконалення економічної безпеки
Висновки до другого розділу

РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ  МІЖНАРОДНОЇ ЛОГІСТИКИ ТА БЕЗПЕКИ
3.1 Проблеми впровадження нових технологій у сфері міжнародної транспортної безпеки та логістики
3.2 Перспективи розвитку міжнародно-логістичного бізнесу в системі економічної безпеки   
3.3 Особливості формування міжнародно-логістичного бізнесу в Україні в умовах воєнної агресії Росії
Висновки до третього розділу

ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 


ВСТУП

Актуальність дослідження. Діяльність будь-якої міжнародної компанії тісно пов'язана з необхідністю транспортування вантажів. Сьогодні процес доставки вантажів ускладнюється: низькою швидкістю логістичного циклу; довгим документообігом та наявністю в ньому помилок; збереженням вантажу.
Організувати всі переміщення, звівши витрати до мінімуму - у цьому полягає основне завдання міжнародного транспортно-логістичного бізнесу. На сьогоднішній день спостерігається використання роз'єднаної системи передачі між учасниками логістичних ланцюжків. Що призводить до зростання трансформаційно-трансакційних витрат, а також збільшення логістичного циклу.
Крім того, відсутність можливості у власників здійснювати контроль процесу доставки стає однією з причин виникнення спірних ситуацій. До основних завдань міжнародного логістичного бізнесу відноситься - максимальне скорочення термінів доставки, спрощення документообігу та забезпечення безпеки та збереження вантажу. Крім того, відсутність можливості у власників здійснювати контроль процесу доставки стає однією з причин виникнення спірних ситуацій.
Необхідність у вдосконаленні міжнародної системи транспортної логістики зумовлює актуальність і об'єктивність теми, що розглядається. Впровадження технології Blockchain (далі блокчейн) дозволить вирішити існуючу проблему в галузі керування постачанням.
Ступінь розробленості проблеми. Зазначеній проблематиці присвячені теоретичні, методологічні та практичні розробки низки вітчизняних та зарубіжних економістів та фахівців у галузі логістики. Основу теоретичної бази дослідження склали праці вчених та фахівців у таких напрямках:
  - транспортна логістика. Вивченням проблеми організації системи міжнародної логістики займаються багато сучасних дослідників, серед яких можна відзначити роботи таких вчених, як Д. Бауерсокс, Дж. Вагнер, Д. Сілвер, Т. Клос, Т. Уайтін, І.М. Омельченко, О.Д. Проценко та багато інших. Аналіз теоретичних джерел дозволяє зробити висновок у тому, що розробка проблеми організації системи міжнародної логістики здійснюється завдяки удосконаленням різноманітних компонентів цілісної логістичної системи;
- Технологія блокчейн. Ця технологія нині недостатньо досліджена, через її принципову інноваційність, але у роботі використовуються такі джерела у цьому напрямі – роботи як іноземних, так і вітчизняних авторів, зокрема, М. Свон, З. Накамото, А. Керш, Вейнбер Н. та інші. Новизна технології блокчейн обумовлює відсутність фундаментальних оглядових досліджень з історії її розвитку та вивчення. Це підвищує актуальність цього дослідження з методичної та теоретичної точки зору. Модель впровадження технології блокчейн не висвітлено у наукових працях. Питання цифровізації недостатньо опрацьовані.
Мета дослідження полягає у необхідності обґрунтувати впровадження нових технології у систему транспортної логістики міжнародних компаній.
Мета визначила низку таких завдань:
- розглянути суть і чинники формування безпеки міжнародної системи транспортної логістики; 
- простежити еволюцію моделей міжнародних транспортних перевезень;
- простежити інформаційно-комунікаційні технології у системі міжнародної транспортної логістики;
- дослідити сучасний стан міжнародного транспортного бізнесу;
- проаналізувати політичну, економічну та технологічну  безпеку вантажоперевезень на прикладі системи міжнародних транспортних перевезень України;
- оцінити світовий досвід впровадження інформаційно-комунікаційних технологій для вдосконалення економічної безпеки;
- виявити проблеми впровадження нових технологій у сфері міжнародної транспортної безпеки та логістики;
- визначити перспективи розвитку міжнародно-логістичного бізнесу в системі економічної безпеки;   
- простежити особливості формування міжнародно-логістичного бізнесу в Україні в умовах воєнної агресії Росії.
Об'єкт дослідження – міжнародний транспортно-логістичний бізнес.
Предмет дослідження – економічні відносини у процесі цифровізації міжнародної транспортної логістики.
Наукова новизна дослідження полягає в наступному:
- запропоновано підхід до впровадження технології блокчейн у системі транспортної логістики міжнародних компаній, що забезпечує єдине інформаційне поле, що включає модель взаємодії факторів зниження трансформаційно-трансакційних витрат та дозволяє підвищити ефективність транспортно-логістичних послуг.
Теоретичною та методологічною основою роботи є праці українських та зарубіжних авторів.
Інформаційну базу складають статистичні дані служби державної статистики, публікації в періодичній пресі, матеріали технічної звітності, а також розрахункові дані, отримані в результаті дослідження. Дослідження базується на загальнонауковій методології. 
У результаті дослідження застосовувалися економіко-статистичні, аналітичні методи, методи порівняльного аналізу, економіко-математичного моделювання.
  Практична значущість результатів зумовлена такими положеннями. Розроблена модель може бути застосована в міжнародних компаніях для підвищення ефективності системи транспортної логістики.
Структура роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. У першому розділі розглянути теоретичні основи економічної безпеки у сфері міжнародної транспортної логістики,; визначено суть і чинники формування безпеки міжнародної системи транспортної логістики, простежена еволюція моделей міжнародних транспортних перевезень. У другому розділі досліджено розвиток міжнародного транспортно-логістичного бізнесу в системі економічної безпеки; проаналізовано політичну, економічну та технологічну  безпеку вантажоперевезень на прикладі системи міжнародних транспортних перевезень України; оцінено світовий досвід впровадження інформаційно-комунікаційних технологій для вдосконалення економічної безпеки. У третьому розділі досліджено проблеми та перспективи розвитку міжнародної логістики та безпеки; виділено проблеми впровадження нових технологій у сфері міжнародної транспортної безпеки та логістики; простежено особливості формування міжнародно-логістичного бізнесу в Україні в умовах воєнної агресії Росії.


ВИСНОВКИ

Україна знаходиться в центрі транспортних інтересів трьох великих регіонів з найбільшою інтенсивністю господарської діяльності та розвитку – Західної Європи, Південно-Східної Азії та Північної Америки. Таким чином, Україна може використати своє центральне становище між регіонами, але для цього необхідно сформувати стратегію розвитку МТК на території України.
Після занепаду економіки, єдина транспортна система перестала функціонувати. Перед Україною постало завдання переорієнтувати внутрішні транспортні вантажопотоки. У той же час розгорнулася конкуренція за контроль над міжнародними вантажопотоками між головними світовими державами та країнами, через які планувалося провести новий «Шовковий шлях». Географічне розташування України між двома потужними економічними центрами планети – АТЕС та ЄС – дозволяє створити транспортні коридори, які мають об'єднати різні міждержавні, регіональні та галузеві комунікації, дати поштовх для розкриття соціально-економічних потенціалів країн і регіонів та їх залучення в світове господарство.
Цифрові технології, що використовуються в секторі транспортно-логістичних послуг, продовжують удосконалюватися. Інтернет речей робить процес вантажоперевезень більш ефективним, відстежуючи поставки в режимі реального часу, а штучний інтелект може керувати вантажівкою з урахуванням поточних дорожніх умов. Автоматична обробка документів дозволяє прискорити митні та прикордонні процедури. У портах автономні транспортні засоби можуть вивантажувати, штабелювати та перезавантажувати контейнери швидше та з меншою кількістю помилок. До прикладних завдань цифрової трансформації міжнародних вантажних перевезень можна віднести усунення або значне скорочення трудових, тимчасових, фінансових, транзакційних витрат, а також спрощення існуючих або застосування нових бізнес-моделей для більш ефективного функціонування ринку шляхом виключення інформаційної асиметрії та збільшення прозорості всіх процесів.
Зазначимо також, що вирішення нагальних проблем у сфері транспортної логістики потребує: спорудження тимчасових транспортних шляхів для відновлення сполучень і постачання вантажів у постраждалі від воєнних дій регіони; відновлення ланцюгів постачань і пошук альтернативних безпечних логістичних шляхів для забезпечення вантажоперевезень, зокрема через європейські морські порти; збільшення залізничних перевезень і обсягів транзитних перевезень вантажним транспортом для здійснення зовнішньоекономічних перевезень; спрощення правил надання дозволів на міжнародні автомобільні перевезення (бездозвільний проїзд стратегічно важливих товарів (паливо, добрива, комплектування для виробників тощо)); сприяння з боку держави та органів місцевого самоврядування бізнес-ініціативам з будівництва на території України залізничних і мультимодальних терміналів (логістичних хабів, сухих портів) на прикордонних з Польщею, Словаччиною, Румунією, Угорщиною територіях. Термінали, які діють сьогодні (сухий порт Одеської компанії «Imtreх» (Рівненська область), «Західний контейнерний термінал» та інші), потребують покращення інформаційного забезпечення і впровадження інновацій з автоматизації процесів обміну даними з «Укрзалізницею», обліку та управління операціями оброблення та збереження вантажів, перевантаження на інші види транспорту, проведення брокерських, банківських, страхових і фінансових послуг.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Бжезинський З. Велика шахова дошка: Панування Америки та її геостра- тегічні імперативи. Пер. з англ. О.Ю.Уральської. Харків: АСТ, 2013.702 с.
2. Богатуров А.Д. Великі держави на Тихому океані. Миколаїв. 2017. 353 с. 258
3. Богатуров А.Д. Світова економіка та міжнародні відносини. 2014. № 10. С. 28-42.
4. Богоріль С. Міжнародні транспортні коридори та Україна. Компаньйон, 2013 № 7, С. 20.
5. Богатуров А.Д. Середовище – проти лідерів. «Просторова структура» самоорганізації міжнародних відносин у Східній Азії. Нариси теорії та політичного аналізу міжнародних відносин. Київ, 2012. 273 с.
6. Бондар В. Коридор або глухий кут. Проте 2014. Грудень. URL: http://www.odnako.org/magazine/material/koridor-ili-tupik/ (дата звернення: 26.11.2022)
7. Бордачов Т.В. Майбутнє Азії та політика України. Україна у глобальній політиці. № 2. Березень-Квітень 2016. URL: http://www.globalaffairs.uа/numbers/19/ (дата звернення: 26.11.2022)
8. Борисенко К. Стратегія Казахстану щодо євразійської інтеграції. Центр пострадянських досліджень ІМІ – МДІМВ. Миколаїв, 2013. С. 1
9. Бродель Ф. I Розділ «Простір, ворог номер один» Що таке Франція? Кн. 1: Простір та історія: Пер. із фр. М.: Вид-во ім. Сабашникових, 2014. с. 40.
10. Бусига І.М. Політична географія. Львів: Проспект, 2020. 384 с.
11. У Китаї оприлюднено нову доктрину національної безпеки. «ЦВПІ». 2013. 16 квітня. URL: http://eurasian-defence.uа
12. У Криму буде збудовано китайсько-український глибоководний порт. ІА Новий регіон. 2013. 5 грудня. URL: http://chinalogist.uа/book/news/biznes/v-krymu-budet-postroen-kitaysko-ukrainskiy-glubokovodnyy-port (дата звернення: 26.11.2022)
13. Винокуров Є.Ю. Міжнародні транспортні коридори ЄврЕс: швидше, дешевше, більше. Євразійський банк розвитку. Галузевий огляд. 2019. Березень. С.9-44.
14. Вислогузов В., Бутрін Д. Глибше в офшори. Комерсант. 2013. 8 квітня. З. 6.
15. Власов Г.П., Чекменєв А.П. Трансукраїнська магістраль із XX у XXI століття (досвід, проблеми). Проблеми соціально-економічного розвитку України. НМК – 433. с. 36. URL: http://council.uа/inner/?id_4=2883#top (дата звернення: 26.11.2022)
16. Вплив фінансової системи на динаміку та циклічність економічного розвитку: висновки для України. Звіт НДР. 4-й етап: Розробка середньострокового прогнозу фінансового та загальноекономічного розвитку зарубіжних країн та України. рук. проф. І.А. Стрілець. Київ: КПІ, 2012. С. 22-26.
17. Дзиґ Ю. Єдиний транспортний простір ЄврАзЕС. Логінфо №9 2008. серпень. С.6-10.
18. Воронков Л.С. Арктика на вісім. Еволюція ролі НАТО в арктичних широтах. Україна у глобальній політиці. 2013. 29 червня. URL: http://globalaffairs.uа/number/Arktika-na-vosmerykh-16045 (дата звернення: 26.11.2022)
19. Роль інформаційних технологій у міжнародній логістиці. URL: https://helpiks.org/3-9341.html (дата звернення: 26.11.2022)
20. 10 трендів логістики, які змінять український бізнес у найближчому майбутньому. URL: https://probusiness.io/strategy/1203 (дата звернення: 26.11.2022)
21. Антюшеня, Д. М. Транспортно-логістична система України: становлення та розвиток. Київ, 2016. 222 с.
22. Стан та перспективи розвитку системи транспорту та логістики. Київ, 2019. 123 c.
23. Гордон М.П., Карнаухов С.Б. Логістика руху товару. 2-ге вид., перераб. та дод. Харків: Центр економіки та маркетингу, 2014.
24. Офіційний сайт ПРОВIД. URL: http://provid.ua  (дата звернення: 26.11.2022)
25. Офіційний сайт «Україна-Експрес» огляд з логістики та експрес доставки. URL: http://marketing.express-Ukraine.uа (дата звернення: 26.11.2022)
26. Офіційний сайт Південно-Західного державного університету. URL: https://www.swsu.uа (дата звернення: 26.11.2022)
27. Зовнішньоторговельні транспортні операції та логістика: Навчальний посібник. Миколаїв: «Анкіл», 2015.
28. Терещенко Є.О. Підвищення ефективності перевезення вантажів автомобільним транспортом. Удосконалення структури та організаційних форм технологічних процесів., Матеріали ІІІ-І Всеукраїнської науково-практичної конференції «Автобусобудування та пасажирські перевезення в Україні» 2018 рік, м. Львів, С. 150-152
29. Digital Transformation of Industries: In collaboration with Accenture. World Economic Forum: http://reports.weforum.org/digital-transformation/wp-content/blogs.dir/94/mp/files/pages/files/wef-dti-logisticswhitepaper-final-january-2016.pdf (дата звернення: 26.11.2022)
30. Industry 4.0. Хоча digitalization makes supply chain more efficient, agile and more customer-focused. PwC. https://www.strategyand.pwc. com/media/file/Industry4.0.pdf (дата звернення: 26.11.2022)
31. Індустріальний (промисловий) Інтернет Речів у світі та перспективи розвитку в Україні. J'son&Partners Consulting. Україна. http://json.tv/ict_telecom_analytics_ view/mirový-опит-внедренія-проектів-в-sfere-industrialno-promysh-lenno-interneta-veschey-i-perspektivy-ih-realizatsii-v-rossii-2016922 (дата звернення: 26.11.2022)
32. The future of world trade: як цифрові технології є transforming global commerce.WTO//https://www.wto.org/english/res_e/publications_e/world_trade_report18_e.pdf (дата звернення: 26.11.2022)
33. HummelsD.L., Schaur G.Hedging ціна volatility using fast transport / D.L. Hummels, G.Schaur. Journal of International Economics. 2010. Vol. 82, N1. С. 15-25.
34. Hummels D. L. та Schaur G. Time як Trade Barrier / D. L. Hummels, G. Schaur. American Economic Review. 2013. Vol. 103, N7. С. 2935-2959.
35. Саркісов С.В. "Міжнародні логістичні системи в умовах глобалізації", 2018, с. 9 
36. Амітан В.М. Логістизація процесів в організаційно-економічних системах. Дніпро: ТОВ "Південний Схід, Лтд", 2016. 326 с.
37. Бауерсокс, Д. Логістика: інтегрований ланцюг поставок. 2-ге вид. Київ: ЗАТ «Олімп-бізнес», 2017. 247 с.
38. Гаджінський А.М. Логістика підручник для бакалаврів. Київ: Дашков і К, 2016. 419 с.
39. У портах Європи та США виник дефіцит контейнерів. Logist.today. URL: https://logist.today/dnevnik_logista/2020-03-23/v-portah-evropy-i-ssha-voznik- deficit-kontejnerov/ (дата звернення: 26.11.2022)
40. Вантажооборот на залізниці обвалився на тлі кризи. URL: https://www.rbc.uа/economics/01/04/2020/5e84813b9a79475d9daf1852 (дата звернення: 26.11.2022)
41. ВД «Комерсант», URL: https://www.kommersant.uа/doc/4320861 (дата звернення: 26.11.2022)
42. Презентація програми Європлатформ, URL: http://www.europlatforms.eu/wp-content/uploads/2016/01/Corporate-Presentation-2015-Europlatforms-Final_20151229.pdf (дата звернення: 26.11.2022)
43. Симонова Л.М. Ринок логістичного аутсорсингу 2018. URL: https://ma-research.uа/research/item/153-rynok-logisticheskogo- autsorsinga-2017.html (дата звернення: 26.11.2022)
44. Air Cargo Demand Slumps in February as COVID-19 Takes Hold. URL: https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2020-04-01-01/ (дата звернення: 26.11.2022)
45. Hampstead J.P. CargoX CEO: smart contracts reduced BoL transfer time to 4 minutes. Офіційний сайт компанії АР Moller Maersk. 2018. URL: https://www.freightwaves.com/news/cargox-ceo-smart-contracts-bol-transfer-4-minutes (дата звернення: 26.11.2022)
46. Trade set to plunge як COVID-19 pandemic upends global economy. URL: - https://www.wto.org/english/news_e/pres20_e/pr855_e.htm (дата звернення: 26.11.2022)
47. Ільченко Н. Б., Кулік А. В. Розвиток транспортно-логістичної системи в Україні. Вчені  записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2019.Т. 30 (69). № 5. Ч. 2. С. 42-50. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/69-5-36 (дата звернення: 26.11.2022)
48. Лифар В. В. Розвиток транспортної логістики в регіональній системі обслуговування товарних потоків. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2017. № 4. С. 176-187. DOI: https://doi.org/10.21272/mmi.2017.4-15 (дата звернення: 26.11.2022)
49. Логвинова Н. В. Шляхи розвитку транспортної системи України. 2013. Репозитарій  НУ  «Одеська юридична академія»: сайт. URL: http://www.dspace.onua.edu.ua/bitstream/handle/11300 (дата звернення: 26.11.2022)
50. Логутова Т. Г., Полторацький М. М. Сучасний стан транспортної інфраструктури України. Теоретичні і практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності: зб. наук. пр. 2015. Вип. 2(12). Т. 2. С. 8-14.
51. Полякова О. М., Шраменко О. В. Сучасні тенденції розвитку транспортно-логістичної інфраструктури в Україні і світі. Вісник економіки транспорту і промисловості: зб. наук. практ. ст. 2017. № 58. С. 126-134.
52. Державне агентство автомобільних доріг України: сайт. 2022. URL: https:/ukravtodor.gov.ua (дата звернення: 26.11.2022)
53. Dijkstra L., Poelman H., Ackermans L. Road transport performance in Europe. 2019. 28 p. URL: https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/work/2019_02_road_transport.pdf  (дата звернення: 26.11.2022)
54. Через війну Україна втратила $4,5 млрд за тиждень. Финансовый клуб: сайт. 19.04.2022. URL: https://finclub.net/ua/news/cherez-vinu-ukraina-vtratyla-usd4-5-mlrd-za-tyzhden.html (дата звернення: 26.11.2022)
55. Обмеження логістичних можливостей та експортні питання під час військових дій. Запорізька торгово-промислова  палата: сайт. 04.05.2022. URL: https://www.cci.zp.ua/vebinar-obmezhennya-logistychnyh-mozhlyvostej-ta-eksportni-pytannya-pid-chas-vijskovyh-dij-videozapys (дата звернення: 26.11.2022)
56. Заходи Уряду із забезпечення логістичних маршрутів. Урядовий портал: сайт. 01.04.2022. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/zahodi-uryadu-iz-zabezpechennya-logistichnih-marshrutiv (дата звернення: 26.11.2022)
57. Про утворення Координаційної ради з питань логістики в сільському господарстві: постанова Кабінету Міністрів України від 09.04.2022 р. № 427. Урядовий портал: сайт. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-utvorennya-koordinacijnoyi-radi-z-pitan-logistiki-v-silskomu-gospodarstvi-427 (дата звернення: 26.11.2022)
58. Didenko N I and Romashkina E S 2018 Assessment of the Influence of the Extraction of Energy Resources on the Environment IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 180(1)012014
59. Didenko N I, Skripnuk D F, Kikkas K N and Kulik S V 2018 Innovative and technological potential of the region and its impact on the social sector development International Conference on Information Networking: ICOIN 611-615
60. Franckx E 2019 Global warming and its impact on arctic navigation: The northern sea route shipping season 2012 Marine Navigation and Safety of Sea Transportation: Navigational Problems 9 173-179
61. Kikkas K N, Kulik S V, Krepkaia T N and Mokhorov D A 2019 Analysis of the economic relations of the circumpolar countries IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 302(1)012093
62. Didenko N I, Kulik S V and Kikkas X N 2018 Models of the impact the global crisis has on the world economy International Multidisciplinary Scientific GeoConference Sum eying Geology and Mining Ecology Management SGEM 585-592
63. Didenko N I and Cherenkov V I 2018 Economic and geopolitical aspects of developing the Northern Sea Route IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 180(1) 012012

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect