БАКАЛАВРСЬКА: Офшоризація світової економіки як глобальна проблема та шляхи її вирішення


Предмет: економіка, міжнародні відносини.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 57 сторінок А4
Унікальність тексту: 87%

На сучасному етапі розвитку світової економіки одним ефективних механізмів оптимізації оподаткування є використання офшорних компаній. В даний час схеми діяльності з використанням офшорних зон широко застосовуються в сучасній економіці, а використання офшорного механізму набуло масштабів світового явища.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті

ЗМІСТ

ВСТУП..............................................................................................................................3
РОЗДІЛ І ТЕОРЕТИКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ОФШОРНИХ ЗОН У СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЧНІЙ НАУЦІ......................................6
1.1. Економічна сутність офшорів та критерії їх класифікація у сучасній економічній науці............................................................................................................6
1.2. Соціально-економічні передумови виникнення офшорних зон та їх еволюція протягом другої половини ХХ століття......................................................................11
1.3 Правові режими функціонування офшорних зон у міжнародній економіці.....15
РОЗДІЛ ІІ ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОФШОРНИХ ЮРИСДИКЦІЙ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН...19
2.1. Характерні особливості спеціалізації офшорних юрисдикцій та наслідки їх діяльності для тінізації доходів для національного бізнесу......................................19
2.2. Множинність використання офшорних зон з точки зору на особливості явних переваг при ведені бізнесу............................................................................................27
2.3. Аналіз характеру участі українського бізнесу у системі офшорних юрисдикцій.....................................................................................................................31
РОЗДІЛ ІІІ ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПРОТИДІЇ НЕГАТИВНИМ НАСЛІДКАМ ДІЯЛЬНОСТІ ОФШОРНИХ ЮРИСДИКЦІЙ...................................36 3.1. Шляхи удосконалення нормативно-правової бази протидії офшорним зонам36
3.2. Можливості активізації міжнародного співробітництва у сфері координації протидії офшорному бізнесу........................................................................................43
3.3. Перспективи використання методів обмеження операцій, що проводяться через офшорні зони для міжнародного і вітчизняного бізнесу.................................47
ВИСНОВКИ...................................................................................................................50
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ......................................................................52


ВСТУП

Актуальність теми. Вибір теми офшоризації світової економіки обумовлений тим, що нині бурхливе зростання обороту компаній, розташованих у офшорних зонах, є тенденцією сучасних світових економічних відносин. Держави, де базуються офшорні зони, як правило, не несуть військових витрат та містять мінімальну кількість державних чиновників, що сприяє проведенню ними пільгової політики у сфері оподаткування.
На сучасному етапі розвитку світової економіки одним ефективних механізмів оптимізації оподаткування є використання офшорних компаній. В даний час схеми діяльності з використанням офшорних зон широко застосовуються в сучасній економіці, а використання офшорного механізму набуло масштабів світового явища.
Офшорний бізнес у світі набув глобальних масштабів, одним він допомагає відкрити нове підприємство, іншим – уникнути великих податкових виплат, а третім – зберегти в таємниці учасників своєї організації. Зважаючи на посилення інтересу до офшорів, зростає і їх значення, також це обумовлено тим, що в сучасному суспільстві, як у політиці, так і середовищі бізнесу, відсутнє однозначне розуміння терміна «офшор». Практику використання офшорів не можна назвати настільки сучасним явищем, оскільки історія та становлення даної діяльності почалося з кінця 1950-х років, але не дивлячись на такий проміжок часу, воно набуло міжнародного масштабу.
В умовах, коли інтереси держави вимагають вживання жорстких заходів щодо збільшення податкових надходжень до бюджету та припинення незаконного вивезення за кордон національного багатства, проблеми, пов'язані з офшорними зонами та загалом з офшорним бізнесом, в Україні є одними з найактуальніших. Від їхнього успішного вирішення багато в чому залежить економічна безпека країни.
Визначальне значення для  мети та завдань дослідження зіграли дослідження наступних зарубіжних учених у сфері аналізу міжнародного руху капіталу, офшорного бізнесу та антиофшорного регулювання у міжнародній господарській практиці: Арліджа Дж., Брю С., Джеймса С. Хенрі, Девіда Д., Дорнбуша Р., Зіберта Х., Ліндерта П., Пебро М., Самужльсона П., Торреб-ланка Дж., Фішера С. та ін.
Основні аспекти офшоризації економіки були досліджені у працях економістів: Барановської Є.А., Басової С.А., Бауера В.П., Борисова О.І., Вороніної А.М., Ґрунделя Л.П., Захарова О., Зеленюка О.М., Михайлина О.М., Нікітчук І. І., Телюк Н.М та ін.
Мета роботи – розкрити сутність та роль офшорних зон у глобальній світовій економіці.
Відповідно до мети необхідно вирішити наступні завдання:
- розглянути економічну сутність офшорів та критерії їх класифікацію у сучасній економічній науці;
- виявити соціально-економічні передумови виникнення офшорних зон та їх еволюція протягом другої половини ХХ століття;
- простежити правові режими функціонування офшорних зон у міжнародній економіці;
- визначити характерні особливості спеціалізації офшорних юрисдикцій та наслідки їх діяльності для тінізації доходів для національного бізнесу;
- прослідкувати множинність використання офшорних зон з точки зору на особливості явних переваг при ведені бізнесу;
- проаналізувати характер участі українського бізнесу у системі офшорних юрисдикцій;
- запропонувати шляхи удосконалення нормативно-правової бази протидії офшорним зонам;
- виявити можливості активізації міжнародного співробітництва у сфері координації протидії офшорному бізнесу;
- визначити перспективи використання методів обмеження операцій, що проводяться через офшорні зони для міжнародного і вітчизняного бізнесу.
Об'єктом дослідження роботи є офшоризація світової економіки та шляхи її вирішення.
Предмет дослідження – економічні наслідки міграції капіталу до офшорних зон для країн світу, а також способи боротьби з офшоризацією бізнесу.
У процесі дослідження було використано такі методи: аналітичний метод, метод систематизації, графічний метод, метод порівняльного аналізу, метод збирання фактів.
Інформаційна та джерельна база дослідження. Робота підготовлена з використанням наукових монографій з відповідної проблематики та публікацій зарубіжних та вітчизняних дослідників з питань офшоризації та деофшоризації економіки, матеріалів періодичного друку та статистичних даних Національного Банку України та Державної служби статистики України, Міністерства фінансів України, Податкової служби України, аналітичних доповідей міжнародних економічних організацій (МВФ, ЮНКТАД, ОЕСР, Всесвітній економічний форум, ФАТФ), експертних коментарів та оцінок провідних спеціалістів з досліджуваної проблематики. Для підготовки дослідження автор спирався на розробки провідних академічних інститутів та вишів. Також у роботі широко використано нормативно-правову базу українського законодавства, що зачіпає ключові аспекти офшорного регулювання останніми роками.
Структура роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та список використаних джерел. Обсяг роботи становить ______ сторінки друкованого тексту, літературних джерел у кількості ______ посилань, рисунків ______, таблиць _______.


ВИСНОВКИ

Офшорна зона – юрисдикція, в якій законодавчо визначено статус офшорних фірм та норми, відповідно до яких здійснюються фінансово-економічні операції офшорного типу.
Починаючи з причин зародження та розвитку офшорних зон стародавньої Греції та закінчуючи сучасними офшорними територіями, можна сказати, що історично склався серйозний підхід до податкового планування компанії, мета якої зменшити податкове навантаження на фірму і при цьому залишитись у статусі конфіденційного засновника.
Офшорна діяльність стає ключовим методом податкового планування підприємства. Право та законодавство офшорних територій потребує постійної еволюції. Безперечно, це пов'язано з рухом капіталу в епоху глобалізації та потребує детального правового становища офшорних юрисдикцій. Звісно, кожної компанії характерна певна офшорна юрисдикція, де існує різна система права.
Виходячи з аналізу офшорних зон, можна сказати, що роль офшорних територій, безсумнівно, значно впливає на світову економіку. Компанії, що використовують офшорні юрисдикції, набувають істотної переваги як у сфері реєстрації своєї діяльності, так і в області оподаткування. Для розвинених країн, що розвиваються, офшорні зони становлять небезпеку, тому що їх використовують як «гаманець».
Офшорний бізнес значно впливає на економіко-політичну ситуацію у світі. Він є загрозою як для України, але й світової економіки загалом. Схеми є цілком законними, але у країні, де компанії є резидентами, законно розташованими в офшорній зоні, спостерігається відтік капіталу та зниження доходів бюджету через ухилення компанії від сплати податків. Крім того, слід зазначити, що відносно велику та дуже прибуткову компанію найчастіше переводять на офшор, внаслідок чого держава втрачає величезні суми, які мали бути отримані внаслідок сплати податків або інвестування.
Головними проблемами використання офшорних зон українською економікою є відтік капіталу, відсутність надходження податків до держбюджету України. Не вирішення перелічених проблем призведе до занепаду економіки та втрати конкурентоспроможності вітчизняних товарів та послуг на світовому ринку.
Політика розвинених країн спрямовано деофшоризацію економіки. Вжиті заходи щодо скорочення відтоку капіталу та затверджені законодавчі акти з контролю діяльності фірм в офшорних зонах якісно позначаються на внутрішню економіку більшості держав. Якщо політика Америки має однобічний характер (боротьба з відпливом капіталу і нейтралітет у притоці), а політика країн ЄС слабко впливає на офшорні зони, то Україна з офшорами уряд неохоче бореться, від слова зовсім.
Перелічені можливості та загрози запровадження офшорної зони є результатом аналізу досвіду зарубіжним країнам із володіннями особистими офшорними юрисдикціями (колоніями, підконтрольними територіями) та незалежними територіями країн. В Україні, судячи з усього, поки що не слід відкривати або створювати свою офшорну зону.
Запропоновані рекомендації цілком доводять перспективи розвитку офшорних зон в Україні. Без грамотних геополітичних та економічних підходів з боку влади України, у вирішенні наших рекомендацій їх реалізація неможлива.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Андрюшкевич О.А., Денисова І.М. Зарубіжний досвід формування спеціальних економічних зон: препр. № WP/2008/237. Київ: ЦЕМІ УАН, 2018. 61 с.
2. Юриспруденція URL: http://www.justicemaker.uа/view-article.php?id=25&art=3723 (дата звернення: 20.12.2021).
3. Андріанов В.Д. Україна: економічний та інвестиційний потенціал. Київ: Економіка, 2019. 467 с.
4. Павлов П.В. - Особливі економічні зони як механізм ефективного розвитку міжнародної інвестиційної та інноваційної діяльності, Світова політика. 2013. № 1. С. 51-144
5. Кабір Л.С. Організація офшорного бізнесу. Київ: Фінанси та статистика, 2012. 141 с.
6. Гуцерієв М.С. Вільні економічні зони (досвід, проблеми, перспективи). Київ: НВО «Школа»; вид-во «Відкритий світ», 2017. с. 62
7. Конклав Холдинг. URL: http://www.conclav.uа/offshore/dict/offshore-company 
8. Перспективи розвитку офшорної діяльності. URL: https://works.doklad.uа/view/77-iLWliznU/2.html (дата звернення: 20.12.2021).
9. Тунік І.Ю. Офшори: допомога для збільшення прибутку. Київ: Основа, 2018. 234 с.
10. Халдін М.А. Україна в офшорному бізнесі. Київ: Міжнар. відносини, 2015. 176 с.
11. Бахтін С.І. Правове регулювання підприємницької діяльності у вільних економічних зонах України та офшорних зонах, Київ, 2016. 185 с.
12. Збірник доповідей конференції GSOM EMC 2014. URL: http://www.old.fa.uа/chair/ar/news/Documents/ (дата звернення: 20.12.2021).
13. Організація міжнародних конференцій «Боско Конференц». URL: https://bosco-conference.com/uа/novosti/klassifikaciya-inostrannyh-kompanij-offshornaya-ili-onshornaya-deyatelnost-v-2018-g (дата звернення: 20.12.2021).
14. Соколов І.Б. Теоретичні аспекти офшорного бізнесу, Вісник КНУ. 2019. №3. С. 47.
15. Adams Ch. For Good and Evil: The Impact of Taxes on Course of Civilization, 2013, Madison Books.С. 35.
16. Тимошина, Т.М. Економічна історія розвинених країн. Київ, 2014. c. 88
17. Апель А., Гунько В., Соколов І. Переведення в готівку та офшорний бізнес у схемах. Львів, 2012. С. 80.
18. Матусевич А.П. Офшорні зони: історія, тенденції розвитку, впливом геть українську економіку, Вісник Міжнародного інституту економіки та права. №5. 2013. С. 78
19. Guerin J.-M., Gallois M. La copropriete: а jour des derniіres lois. Paris: Eyrolles, 2011. 256 p. С. 98.
20. World Investment Report 2018. UNCTAD. URL: https://unctad.org/en/PublicationsLibrary/wir2018_en.pdf (дата звернення: 20.12.2021).
21. Report from Global Financial Integrity https://secureservercdn.net/45.40.149.159/34n.8bd.myftpupload.com/wp-content/uploads/2019/01/IFF-Report-2019_11.18.19.pdf (дата звернення: 20.12.2021).
22. Непереможні офшори: «панамський скандал» розкрив дивацтва світової економіки // Українська правда. URL: http://www.pravda.uа/economics/2016/04/12/nepobedimyeofshory-panamskiy-skandal-vskryl-strannosti-mirovoy-ekonomiki.html (дата звернення: 20.12.2021).
23. Офшорні зони світу: види та особливості. URL: https://www.kp.uа/guide/offshornye-zony.html (дата звернення: 20.12.2021).
24. Офшорні зони. Що потрібне для реєстрації офшорної компанії. URL: http://www.urstatus.uа/offshory/offshornye-zony/ (дата звернення: 20.12.2021).
25. Фонд сприяння розвитку технологій та інфраструктури Інтернет. URL: www.nbpublish.com.uа 
26. Офшорна компанія: реєстрація чи покупка? Вибираємо професійного посередника. URL: https://www.kp.uа/guide/offshory.html (дата звернення: 20.12.2021).
27. Джон Пеппер. Антиофшор: Практична енциклопедія міжнародного податкового та фінансового планування. Ч. 2. Київ: Ірбіс-Прес, 2012. С. 24.
28. Халдін М.А. Втеча капіталу із України. Київ, 2-16., С. 9.
29. Халдін М.А. Україна в офшорний бізнес. Київ, 2015., С. 64.
30. Доповідь А.Л. Кудріна на 12-й Міжнародній науковій конференції з проблем розвитку економіки та суспільства / Київ, 5-7 квітня 2011 р. С. 12.
31. Відтік капіталу з Київ у 2014 році став наймасштабнішим за всю історію. URL: https://tass.uа/ekonomika/1703391 (дата звернення: 20.12.2021).
32. Чистий відтік капіталу з України у 2019 році знизився у 2,4 рази. URL: https://www.interfax.uа/russia/691622 (дата звернення: 20.12.2021).
33. Відтік капіталу з Київ у 2014 році став наймасштабнішим за всю історію. URL: https://tass.uа/ekonomika/1703391 (дата звернення: 20.12.2021).
34. Доповідь А.Л. Кудріна на 12-й Міжнародній науковій конференції з проблем розвитку економіки та суспільства, Київ, 5-7 квітня 2011 р., c. 12
35. Чисте ввезення/вивезення капіталу приватним сектором з 2009 року по 2018 рік / Національний банк України. URL: http://www.cbr.uа/statistics/ print.aspx?file=credit_statistics/capital_new.htm&pid=svs&sid=itm_18710 (дата звернення: 20.12.2021).
36. Приплив іноземних інвестицій в Україну зупинився. URL: https://www.rbc.uа/economics/13/04/2020/5e9451489a79479e5a66d28e (дата звернення: 20.12.2021).
37. Мау В. Криза не зіграла роль «санітара лісу» // CFO, 22 лютого 2011 р. / URL: http://www.cfo.uа/stati/index.php?article=3791 (дата звернення: 20.12.2021).
38. Офшори та США: куди витікають гроші з України. URL: https://www.gazeta.uа/business/2018/09/05/11948353.shtml (дата звернення: 20.12.2021).
39. Приплив іноземних інвестицій в Україну скоротився на 14%. URL: http://www.ng.uа/economics/2018-05-24/1_7231_investicions.html (дата звернення: 20.12.2021).
40. Аналітики ЦБ пояснили триразовий обвал іноземних інвестицій в Україну. URL: https://www.rbc.uа/economics/13/05/2019/ 5cd981989a7947252f589b47 (дата звернення: 20.12.2021).
41. Що таке офшорна зона? URL: https://urist-bogatyr.uа/article-item/chto-takoe-offshornaya-zona/ (дата звернення: 20.12.2021).
42. Туруєв І.Б. Офшори - гальмо розвитку або економічна необхідність // Вісник ЛНУ Університету. 2014. № 1. с. 136-139
43. http://www.mechel.ru/press/press?rid=750&oo=2&fnid=68&new Win=0&apage=1&nm=129468&fxsl=view.xsl (дата звернення: 20.12.2021).
44. Шори на офшори [Електронний ресурс] // «Молодий». - № 14 (1176). – Режим доступу: https://ua.wikipedia.org /wiki/%D0%9E%D1%84%D1%88%D0%BE%D1%80 (дата звернення: 20.12.2021).
45. Іноземні інвестиції в Україну. URL: http://ruskline.uа/analitika/2013/06/11/rossiya_ugroza_finalnoj_ekspropriacii/ (дата звернення: 20.12.2021).
46. Офшорна діяльність українських інвесторів та політика держави з офшорного питання. URL: https://mirec.mgimo.uа/2014-04/ofshornaya-deyatelnost-rossijskih-investorov-i-politika-gosudarstva-po-ofshornomu-voprosu (дата звернення: 20.12.2021).
47. The Association of Corporate Treasurers. URL: http://www.treasurers.org/system/files/Dec13Jan14Ttfatca46-47.pdf (дата звернення: 20.12.2021).
48. Найстаріший банк Швейцарії закрився через позов влади США. URL: http://lenta.uа/news/2013/01/04/wegelin (дата звернення: 20.12.2021).
49. Зрівняти податки. URL: http://www.vedomosti.uа/politics/news/19268651/uravnyat-nalogi (дата звернення: 20.12.2021).
50. Хейфець Б.А. Деофшоризація економіки: світовий досвід та українська специфіка. Питання економіки. 2013. №7, С. 29-48
51. Secret Files Expose Offshore's Global Impact/ICIJ.2013. April. www.icij.org/offshore/secret-files-expose-offshores-global-impact (дата звернення: 20.12.2021).
52. Деофшоризація у світі. URL: http://www.spekulant.ru/archive/Offshory_nadezhnost_i_populyarnost.html (дата звернення: 20.12.2021).
53. URL: http://www.forbes.uа/sobytiya-column/finansy/82075-borba-s-ofshorami-prognozvoennyh-deistvii (дата звернення: 20.12.2021).
54. Кінець синекури. URL: http://expert.uа/expert/2013/20/konets-sinekuryi/ (дата звернення: 20.12.2021).
55. Хейфец Б.А. Деофшоризація економіки: світовий досвід та українська специфіка. Питання економіки. 2013. №7. С. 29-48
56. Електронний ресурс: (із зм. і доп.) // Гарант: [сайт інформ. - Правової компанії]. Київ, 2014. Режим доступу: http://www.consultant.uа/document/cons_doc_LAW_171241/ (дата звернення: 20.12.2021).
57. URL: https://www.vedomosti.uа/finance/articles/2014/10/30/sovet-federacii-vneset-v-gosdumu-zakonoproekt-o-nalogovoj (дата звернення: 20.12.2021).
58. URL: https://www.rbc.ru/society/25/11/2014/54743acfcbb 20f84324d17ea (дата звернення: 20.12.2021).
59. URL: www.rg.ru/2012/12/12/stenogramma-poln.html (дата звернення: 20.12.2021).
60. Промисловці згадали про офшори і оголосили про масову боротьбу з ними. URL: http://www.kommersant.ru/doc/2371791 (дата звернення: 20.12.2021).
61. URL: https://www.rline.tv/news/2018-04-10-dlya-spaseniya-deneg-oligarkhov-vlasti-khotyat-sozdat-ofshory-deofshorizatsiya-net-ne-pomnim/ (дата звернення: 20.12.2021).
62. Кабір Л.С. Організація офшорного бізнесу. Київ, 2012. С. 106.
63. Особливі економічні зони. URL: https://www.economy.gov.uа/material/directions/regionalnoe_razvitie/instrumenty_razvitiya_territoriy/osobye_ekonomicheskie_zony/ (дата звернення: 20.12.2021).
64. Скільки винні Україні. URL: https://www.gazeta.uа/business/2019/08/19/12586657.shtml (дата звернення: 20.12.2021).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect