МАГІСТЕРСЬКА: Підготовка вчителів до застосування аудіовізуальних засобів у навчальному процесі початкової школи


Предмет: педагогіка, дидактика.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 47 сторінок А4
Унікальність тексту: 89%

В теперішній час не викликає сумніву той факт, що в навчальному процесі необхідні перетворення які пов'язані з широким діапазоном завдань. Тому виникає проблема пов'язана з необхідністю впровадження в процес навчання сучасних засобів інформаційно-обчислювальної техніки, які ґрунтуються на синтезі сучасних досягнень педагогічної науки і нових аудіовізуальних засобів навчання.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………… 3  
РОЗДІЛ 1. Аудіовізуальна підтримка навчального процесу як теоретична проблема………………………………………………….. 6
1.1. Поняття і класифікація аудіовізуальних засобів…………… 6
1.2. Психологічні та соціальні чинники використання аудіовізуальних засобів у навчальному процесі початкової школи….17
1.3. Місце аудіовізуальних засобів в навчальному процесі початкової школи……………………20
Висновки до першого розділу………………………………………… 22
РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ДО ЗАСТОСУВАННЯ АУДІОВІЗУАЛЬНИХ ЗАСОБІВ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ………...24
2.1. Експериментальна перевірка актуальності досліджуваної проблеми…………………24
2.2. Узагальнення досвіду підготовки вчителів до використання аудіовізуальних засобів у початковій школі………………………… 26
2.3. Методичні вказівки щодо використання аудіовізуальних засобів на уроках іноземної мови в початковій школі.………………. 33
Висновки до другого розділу………………………………………… 40
ВИСНОВКИ………………………………………………………….......42
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………....44


ВСТУП

Актуальність теми дослідження. В теперішній час не викликає сумніву той факт, що в навчальному процесі необхідні перетворення які пов'язані з широким діапазоном завдань. Тому виникає проблема пов'язана з необхідністю впровадження в процес навчання сучасних засобів інформаційно-обчислювальної техніки, які ґрунтуються на синтезі сучасних досягнень педагогічної науки і нових аудіовізуальних засобів навчання.
Сьогодні сучасні засоби аудіовізуальних технологій навчання дозволяють вийти за рамки навчальної аудиторії, оскільки їх використання дає можливість імітувати різні виховні ситуації. Далі на наступному етапі свого розвитку і активного застосування вони можуть вплинути на саму основу навчального процесу, оскільки інформаційно-віртуальні засоби здатні передавати інформаційний матеріал через безпосередній контакт з досліджуваними об'єктами і явищами.
Інформаційне середовище і програмні модулі дозволяють в наші дні проектувати і навіть відтворювати навчальні ситуації в режимі реального часу, в яких кожен зможе самостійно приймати рішення і робити певні дії, що в свою чергу послужить базисом для виховання індивідуальності і сучасного сприйняття навколишнього середовища.
Телебачення, Інтернет, смартфони та інші сучасні пристрої – все це вимагає від нас значних умінь спілкуватися іноземною мовою як письмово, так і усно. Часто людині необхідно відправитися у відрядження за кордон, написати лист колезі з англомовної країни, запитати іноземця, як дістатися до театру або ж просто перекласти інструкцію з використання нового фотоапарата. Сучасні технології, серед яких особливе місце займають такі аудіовізуальні засоби навчання (АВЗН), як фільми, відеоролики, навчальні кліпи та інші, грають важливу роль у вирішенні цих завдань. Все вищевикладене визначило вибір теми даної роботи.
В Україні була затверджена національна освітня ініціатива «Нова українська школа». Згідно з її вимогам, сучасний урок повинен бути творчим, технологічним, відповідним цілям випереджаючого розвитку. Перехід до нових освітніх стандартів, а також пошук способів реалізації нових вимог зумовили актуальність даної роботи.
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування ефективності аудіовізуальних засобів, а також практичне підтвердження теорії. Виходячи з мети, нам необхідно вирішити такі завдання:
- розглянути поняття і класифікацію аудіовізуальних засобів та виділити психологічні й соціальні чинники їх використання у навчальному процесі початкової школи;
- визначити місце аудіовізуальних засобів у навчальному процесі початкової школи;
- узагальнити досвід підготовки вчителів до використання аудіовізуальних засобів у початковій школі;
- здійснити прогностичне обґрунтування результатів наукового пошуку.
Об'єктом дослідження: підготовка майбутніх учителів початкових класів до проф. діяльності.
Предмет дослідження – особливості використання аудіовізуальних засоби на уроках іноземної мови в початковій школі.
Теоретико-методологічну основу дослідження склали: праці з методики навчання іноземної мови (Г.В. Рогова, І. І. Верещагіна, П. Б. Гурвич, І. Л. Бім, Є. І. пасів, і ін.); праці з психології навчання іноземним мовам (А. А. Леонтьєв, В. Д. Артемов, Б. В. Бєляєв, М. Л. Вайсбурд, Г. А. Китайгородська і ін.); праці з соціокультурного розвитку (Е. М. Верещагін, В. Г. Костомаров, І. С. Кон та ін.); праці з теорії комунікативної лінгвістики (І. Л. Бім, А. А. Леонтьєв, Є. І. Пасів, Н. І. Гез і ін.).
При виконанні даної роботи були використані методи дослідження: вивчення та аналіз психолого-педагогічної, методичної, лінгвістичної літератури; вивчення педагогічного досвіду, аналіз навчальних планів, програм, навчальних посібників з англійської мови, анкетування, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, аналіз результатів дослідно-експериментальної діяльності.
Практичне значення полягає в тому, що дана робота включає в себе серію розроблених уроків з використанням відеоматеріалів і може бути використана для підготовки вчителів до застосування аудіовізуальних засобів у навчальному процесі.
Апробація роботи. Взяла участь у роботі Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції молодих дослідників «Інновації в науці: сучасний вимір».
Публікації. 
Структура і обсяг роботи. Курсова робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Альфонсова Г.І. Створення психологічного комфорту на уроках іноземної мови [електронний ресурс] Режим доступу: http://nsportal.uа/shkola/inostrannye-yazyki/library/2014/06/10/sozdanie- psikhologicheskogo-komforta-pri-obuchenii
2. Баришніков Н.В. Особливості міжкультурної комунікації при недосконалому володінні іноземною мовою. Роль міжкультурного виховання в різних умовах: Зб. наук. статей. Черкаси, 2016.
3. Бім І.Л. Навчання іноземним мовам: пошук нових шляхів. Іноземні мови в школі. 2018. № 1. С. 5
4. Бім І.Л. Методика навчання іноземних мов як наука і проблеми шкільного підручника. Київ, 2017.
5. Бім І. Л. Загальна методика навчання іноземним мовам. – М., 2016.
6. Богін Г.І. Сучасна лінгводидактика. Кропивницький, 2018.
7. Барменкова О. І. Відеозанятій в системі навчання іноземної мови // Іноземні мови в школі. 2016. № 3.
8. Воронин Ю.А. Технические и аудиовизуальные средства обучения: Учебное пособие / Ю.А. Воронин.— Воронеж: Воронежский государственный педагогический университет, 2011.— 135 с.
9. Виготський, Л.С. Психологія розвитку людини. / Л.С. Виготський. – К.: Сенс, 2007. -1134с.
10. Гальскова Н.Д. Сучасна методика навчання іноземних мов. – К., 2015. 
11. Гальскова Н.Д., Нікітенко З.Н. Про взаємодію вчителя та учнів на уроці іноземної мови // Іноземні мови в школі. – 2018. -№ 1.
12. Гез Н.І. Формування комунікативної компетенції як об'єкт зарубіжних методичних досліджень // Іноземні мови в школі. – 2016. – № 2.
13. Грішелева Н.М. Комунікативно-орієнтована робота над лексикою в процесі формування умінь діалогічного спілкування: Автореф. Дис. ... канд. пед. наук – К., 2016.
14. Карамишева Т.В. Вивчення іноземних мов за допомогою комп'ютера. – Л., 2015. С. 14-15.
15. Ковальов, Н. П. Автентичні кінофільми в навчанні творчого вислову на початковому етапі / Н. П. Ковальов // Методика навчання іноземних мов. – М. Миколаївський держ. пед. інститут іноземних мов, 2018. – С. 98-105.
16. Коджаспирова, Г.М. Технічні засоби навчання і методика їх використання / Г.М. Коджаспирова, К.В. Петров. – К.: Аcademia, 2021.- 256 с. 
17. Колесникова І.Л. Англо-український термінологічний довідник з методики викладання іноземних мов. – О.: Одесько-Чорноморський інформаційний центр БЛІЦ, 2016.
18. Кравченя Е.М. Технічні засоби навчання в школі. – К., 2017. С. 6.
19. Леонтьєв А.А. Принципи комунікативності сьогодні // Іноземні мови в школі. – 2005. – № 2
20. Леонтьєва, Т. П. Досвід і перспективи застосування відео в навчанні іноземних мов / Т.П. Леонтьєва // Нетрадиційні методи навчання іноземним мовам у вузі: матеріали респ. конференції. – Маріуполь, 2019. – С. 61-74.
21. Маркова Ю. В. Аудіовізуальні технології як невід'ємний засіб формування загальнокультурних компетенцій вучнівпочаткової школи // Молодий вчений. – 2018. – №3. – С. 805-808.
 22. Максимова І.Р., Мильруд Р.П. Сучасні концептуальні принципи комунікативного навчання іноземних мов // Іноземні мови в школі. – 2020. – № 4.
23. Маслико Е.А. Настільна книга викладача іноземної мови. Тернопіль, 2017.
24. Носкова, Т.Н. Аудіовізуальні технології в освіті / Т.М. Носкова.- Л.: ЛГУКіТ, 2018.- 197 с.
25. Пасів Є.І. Комунікативний метод навчання іншомовного говорінню. – К., 2018.
26. Смирнов І. Б. Розвиток усного мовлення учнів на основі автентичного художнього фільму // Іноземні мови в школі. – 2016. – № 6. – с. 11-14.
27. Столяренко, Л.Д. Психологія. / Л.Д. Столяренко. – Харків .: Фенікс, 2018. – 448с.
28. Стронин М. Ф. Апарат або системи вправ .// Іноземні мови в школі. 2016. № Салістра І.Д. Нариси методів навчання іноземних мов. – К., 2016.
28. Цвєткова З.М. Про викладання іноземних мов у середній школі. – К., 2016.
29. Щербакова, І. А. Кіно в навчанні іноземних мов / І. А. Щербакова. – К. : Виш. шк., 2018. – 94 с.
30. Якушина Л. 3. Методика побудови уроку іноземної мови. – М., 2017.
31. Bedjou, A. 2016. Using radio programs in the EFL classroom. English Teaching Forum (44)
32. Cundell, A. 2018. The integration of effective technologies for language learning and teaching. In Educational technology in the Arabian Gulf: Theory, research and pedagogy, ed. P. Davidson, J. Shewell, and W. J. Moore, 13-23. Dubai: TESOL Arabia.
33. George, D. 2016. From analysis to design: Visual communication in the teaching of writing. College Composition and Communication 54 (1): 11-39[Електронний ресурс] Режим доступу .: www.jstor.org/stable
34. Harmer, J. 2017. The practice of English language teaching. 4th ed. Harlow, UK: Pearson Longman.
35. Leisure activities in Britain [електронний ресурс] Режим доступу .: https://www.youtube.com/watch?v=94kCN1CX1H8
36.Pemagbi, J. 2019. Using newspapers and radio in English language teaching: The Sierra Leone experience. English Teaching Forum 33 (3): 53-55.
37. Rucynski, J. 2017. Using The Simpsons in EFL classes. English Teaching Forum (49) 1: 8-17.
38. Thoman, E. 2003. Media literacy: A guided tour of the best resources for teaching. The Clearing House 76 (6): 278-83 [електронний ресурс] Режим доступу.: www.jstor.org/stable/30189851
39. Youtube [електронний ресурс] Режим доступу.: htpp://www.youtube.com




Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect