МАГІСТЕРСЬКА: Сучасні принципи та методи навчання інформатики в початковій школі


Предмет: педагогіка, інформатика.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 58 сторінок А4
Унікальність тексту: 85%

Ефективність навчання в школі залежить від уміння вчителя вибрати метод або прийом навчання в конкретних умовах для уроку інформатики в початковій школі, а науково-технічна революція ставить вимоги до застосування активних форм навчання організації та проведення занять. Правильне використання в навчальному процесі комп'ютера, який є найвищим технічним засобом навчання, дозволяє здійснювати навчальний процес в нових умовах, коли вчитель перестає бути єдиним джерелом інформації для учнів.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ І ПРИНЦИПІВ НАВЧАННЯ ІНФОРМАТИКИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ
1.1 Сучасні методи навчання: їх сутність та значення 
1.2 Види сучасних методів навчання, що використовуються на уроках інформатики 

РОЗДІЛ 2. НОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ НАВЧАННЯ ІНФОРМАТИКИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ
2.1 Методи активного навчання на уроках інформатики 
2.2 Досвід роботи педагога з використання інтерактивної дошки на уроках інформатики в початковій школі 

РОЗДІЛ 3. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ПРИНЦИПІВ ТА МЕТОДІВ НАВЧАННЯ НА УРОКАХ ІНФОРМАТИКИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ 
3.1 Аналіз змісту навчально-методичного комплексу з інформатики в початковій школі
3.2 Реалізація технології інфографіки на уроках інформатики в 4 класі
для розвитку візуального мислення 

ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


ВСТУП

Актуальність теми полягає в тому, що в сучасній початковій школі застосування інформаційно-комутаційних технологій (ІКТ) на уроці стає дуже поширеним явищем. Ефективність навчання в школі залежить від уміння вчителя вибрати метод або прийом навчання в конкретних умовах для уроку інформатики в початковій школі, а науково-технічна революція ставить вимоги до застосування активних форм навчання організації та проведення занять. Правильне використання в навчальному процесі комп'ютера, який є найвищим технічним засобом навчання, дозволяє здійснювати навчальний процес в нових умовах, коли вчитель перестає бути єдиним джерелом інформації для учнів.
Всебічний розвиток особистості, формування її моральних, культурних, професійно важливих якостей розглядаються як пріоритетні в сучасній державній освітній політиці.
Базове ядро курсу інформатики початкової школи полягає, перш за все, в навчанні молодших школярів ефективно оперувати різноманітною інформацією, отримуючи її з різних джерел і інтерпретуючи, із залученням системного мислення. 
Сучасне навчання - це спеціальна форма організації освітнього процесу, суть якої полягає в тому, що навчальний процес організований таким чином, що практично всі учні виявляються залученими в процес пізнання, вони мають можливість розуміти і рефлексувати з приводу того, що вони знають і думають. Спільна діяльність учнів у процесі пізнання, освоєння навчального матеріалу означає, що кожен вносить свій особливий індивідуальний внесок, йде обмін знаннями, ідеями, способами діяльності.
Вивчення інформатики з використанням сучасних методів дозволяє активізувати пізнавальну активність учнів, розвивати здібності до самостійного навчання, виробити навички роботи в колективі, розвивають і формують комунікативні навички, а найважливіше підвищують навчальну мотивацію.
Кожен педагог працює над питанням: як організувати навчальний процес таким чином, щоб сформувати в учнів активне ставлення до навчально-пізнавальної діяльності, виходячи з позиції життєвого і професійного самовизначення учнів. Які методи і прийоми або технології навчання можуть надати в цьому відношенні найбільш ефективний вплив. Сучасні методи є тими, які можуть вирішити дане питання.
Вивчення інформатики з використанням сучасних методів дозволяє активізувати пізнавальну активність учнів, розвивати здібності до самостійного навчання, виробляти навички роботи в колективі, розвивати і формувати комунікативні навички, а найважливіше підвищувати навчальну мотивацію.
Все вище сказане обгрунтовує актуальність вибору теми: «Сучасні принципи та методи навчання інформатики в початковій школі».
Мета роботи полягає у вивченні та аналізі теоретичних аспектів використання сучасних методів та принципів навчання на уроках інформатики в початковій школі.
Об'єкт дослідження: процес навчання інформатики учнів початкових класів.
Предмет дослідження: інтерактивні уроки інформатика в початковій школі.
Для досягнення поставленої мети ми визначили такі завдання:
  1) розглянути сучасні методи навчання: їх сутність та значення; 
2) виділити види сучасних методів навчання, що використовуються на уроках інформатики;
3) проаналізувати методи активного навчання на уроках інформатики; 
4) розглянути досвід роботи педагога з використання інтерактивної дошки на уроках інформатики в початковій школі; 
5) проаналізувати зміст навчально-методичного комплексу з інформатики в початковій школі;
6) реалізувати технологію інфографіки на уроках інформатики в 4 класі
для розвитку візуального мислення.
Методологічною базою дослідження стали положення філософії та педагогіки гуманізму - положення сучасної педагогіки, які в якості пріоритетного завдання висувають формування школяра як індивідуальності і особистості на основі взаємозв'язку між зовнішніми і внутрішніми умовами розвитку дитини.
Для проведення дослідження ми використовували такі групи методів: аналіз літератури; узагальнення, порівняння та систематизація наявних уявлень по темі дослідження.
Практична значимість полягає в тому, що представлений методичний матеріал використання інфографіки на уроках інформатики в початковій школі, а також розроблені дидактичні уроки. Дані уроки можна використати при організації навчально-виховного процесу в загальноосвітніх школах, в курсах загальної педагогіки в педагогічних навчальних закладах, на курсах підвищення кваліфікації вчителів, при створенні навчально-методичних посібників для вчителів і учнів.
Структура роботи. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, що нараховує ____ джерел та додатків. Загальний обсяг роботи ____ сторінок.


ВИСНОВКИ

Таким чином, проаналізувавши роботу, можна зробити наступні висновки:
Проаналізувавши основні освітні програми з інформатики в початковій школі бачимо, що практично кожна розвиває ІКТ-компетентність молодшого школяра, до недоліків можна віднести - слабку методичну підтримку курсів, практична відсутність програмного забезпечення.
Інфографіка може служити чудовим оповідальним інструментом. Зорова складова захоплює аудиторію та допомагає молодшим школярам сконцентруватися на інформації та вникнути в неї. Інфографіка створює емоційний підтекст, що призводить до висновку про значущість представлених понять. За допомогою інфографіки сприятимемо розвитку візуального мислення.
Розроблені методичні рекомендації показують, що сучасні уроки проводяться в системі, де кожен учень класу час від часу виконує індивідуальні завдання на комп'ютері, в курсі початкової школи можна допомогти учням в оволодінні навичками роботи з комп'ютером від маніпуляцій з мишею в першому класі до створення буклетів, презентацій і навчальних фільмів в четвертому. Одночасно йде формування загальнонавчальних умінь і навичок: умінь і навичок міжособистісної комунікації; оцінки, відбору, переробки інформації; розвиток здатності планувати і приймати рішення; розвиток творчого мислення та ін.
Застосування ІКТ на уроках інформатики в початкових класах дозволяє зробити учнів бути не пасивними спостерігачами, а активними учасниками роботи, підвищує зацікавленість дітей у вивченні предмета, змушує їх підходити до роботи творчо, здобувати знання самостійно. Урок перетворюється на справжній творчий процес, здійснюються принципи розвиваючого навчання.
Було проведено педагогічний аналіз організації освітнього процесу з інформатики у початковій школі. Розглянуто застосування візуалізації інформації під час навчання молодших школярів. Було виділено основну функцію візуального мислення: упорядкування значення образів. Адже жодну інформацію про предмет не вдасться передати спостерігачеві доти, доки цей предмет не буде представлений у структурно-ясній формі. Саме маніпуляція елементами видимого світу, що породжує новий образ, і є візуальним мисленням.
Розроблено методичні рекомендації щодо застосування інфографіки для молодших школярів. 
Проведене дослідження було спрямовано на розробку методики застосування інфографіки під час уроків інформатики в 4 класі як засобу розвитку візуального мислення. У ході дослідження поставленої мети було досягнуто і вирішено всі поставлені завдання.
Таким чином, вирішивши всі поставлені завдання, було досягнуто мети дослідження – розроблено методичні рекомендації щодо застосування інфографіки на уроках інформатики у 4 класі, яка позитивно впливає на якість освітнього процесу учнів та розвиток візуального мислення.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Ананьєв, Б.Г. Людина як предмет пізнання, Б.Г. Ананьєв. Київ: Просвіта, 2013. 288 с.
2. Бененсон, Є.П. Інформатика та ІКТ: 3 кл.: Методичний посібник (другий рік навчання), Є.П. Бененсон, А.Г. Паутова. Київ: Академ-книга, 2012. 248 с.
3. Бондаревська, Є.В. Теорія і практика особистісно оріентірованногоінформатіка освіти, Є.В. Бондаревська. Одеса: Фенікс, 2010. 667с.
4. Васильєва, І.В. Навчальне співробітництво на уроках / І.В. Васильєва // Авантаж. 2013. №50. с. 30-35.
5. Вислобоков, Н.Ю. Технології організації інтерактивного процессасвободу навчання / Н.Ю. Вислобоков // Інформатика й освіту. 2011. №6. с. 111-114.
6. Воронкова, О.Б. Інформаційні технології в освіті: інтерактивні методи / О.Б. Воронкова. Одеса: Фенікс, 2010. 315 с.
7. Галішнікова, Е.М. Використання інтерактивної дошки в процесі навчання / Е.М. Галішнікова // Учитель. 2012. №4. с. 8-10.
8. Голант, Є.Я. Про розвиток самостійності і творчої актівностітакже учнів в процесі навчання / Є.Я. Голант // Виховання пізнавальної активності самостійності учнів. Харків, 2014. Вип. 67. зб. 2. ч. 1. с. 32-34.
9. Голубкова, О.А. Використання активних методів навчання / О.А. Голубкова. Львів: Основа, 2013. 42 с.
 10. Грігальчік, Є.К. Навчаємо інакше. Стратегія активного навчання / Є.К. Грігальчік, Д.І. Губаревич. Дніпро, 2013. 131 с.
11. Гузєєв, В.В. Освітня технологія / В.В. Гузєєв. Київ: Просвітництво, 2013. 288 с.
 12. Добриніна, Т.Н. Інтерактивне навчання в системі освіти / Т.М. Добриніна. Чернігів: вид. ЧДПУ, 2013. 183 с.
13. Дубініна, В.В. Уроки розвитку або пропедевтичний курс інформатики для малюків / В.В. Дубініна // Інформатика й освіту. 2015. №3. с. 61-69.
14. Жук, А.І. Активні методи навчання в системі підвищення кваліфікації педагогів / А.І. Жук, М.М. Кошель. Дніпро: Аверсев, 2014. 171 с.
15. Заїр-Бек, С.І. Розвиток критичного мислення на уроці / С.І. Заїр-Бек, І.В. Муштавінская. Київ: Просвіта, 2014. 175 с.
16. Зарецький, Д.В. Роль комп'ютера в управлінні познавательнойвіннотееракті діяльністю молодших школярів / Д.В. Зарецький, А.А. Зарецька // Інформатика й освіту. 2012. №7. с. 89-95.
17. Інформатика в іграх і задачах: Методичні рекомендації дляінформаціонние вчителя / А.В. Горячев, Т.О. Волкова, К.І. Горіна та ін.  Київ: Баласс, 2017.
18. Іоффе, А.Н. Активна методика - запорука успіху / О.М. Іоффе / Громадянська освіта. Львів: ЛНУ, 2010. 382 с.
19. Кавтарадзе, Д.Н. Навчання і гра. Введення в активні методи критичного навчання / Д.М. Кавтарадзе. Київ: Ексмо, 2013. 448 с.
20. Кашлю, С.С. Технологія інтерактивного навчання / С.С. Кашлю. Київ: ТетраСистемс, 2015. 135 с.
21. Кларін, М.В. Інтерактивне навчання - інструмент освоєння нового досвіду / М.В. Кларін // Педагогіка. 2010. №7. с. 24-26.
22. Кулинич, Г.С. Географічні гри в навчанні і вихованні школярів / Г.С. Кулинич, В.В. Ніколіна. Вінниця: ВОПО, 2010. 84 с.
23. Леонтьєв, А. А. Вибрані психологічні твори:.: в 2 т. Т. 1 / А.А. Леонтьєв. Київ: Просвіта, 2013. 345 с.
 24. Малишева, Т.В. Вплив методів інтерактивного навчання на розвиток комунікативної компетенції учнів / Т.В. Малишева // Учитель в школі. 2010. №4. с. 14-16.
25. Мамірова, К.М. Принципи та форми організації інтерактивного навчання / К.М. Мамірова // Географія і екологія в школі XXI століття. 2010. №7. с. 72-76.
26. Маркова, А.К. Психологія праці вчителя / А.К. Маркова. Київ: Просвіта, 2013. 234 с.
27. Матвєєва, Н.В. Навчання інформатики у 2-му класі / Н.В. Матвєєва, Н.К. Конопатова, Л.П. Панкратова, Е.Н. Челак. Київ: БІНОМ. Лабораторія знань, 2014. 287 с.
28. Паніна, Т.С. Сучасні способи активізації навчання / Т.С. Паніна, Л.Н. Вавилова. Київ: Вид. центр «Академія», 2013. 176 с.
29. Пометун, О. Сучасний урок. Інтерактивні технології / О. Пометун, Л. Пироженко. Київ: «Вид-во А.С.К.», 2013. 192 с.
30. Рудченко, Т.А. Інформатика / Т.А. Рудченко, А.Л. Семенов. Київ: Просвіта, 2014. 167 с.
31. Суворова, Н. Інтерактивне навчання: Нові підходи / Н. Суворова.  Київ: Ексмо, 2015. 268 с.
32. Тур, С.Н. Методичний посібник з інформатики для вчителів 2-4 класів загальноосвітніх шкіл / С.М. Тур, Т.П. Бокучава. Київ: БХВ, 2015. 496 с.
33. Харханова, Г.С. Інтерактивні методи навчання як засіб формування мотивації конфлікту у школярів / Г.С. Харханова. Угород, 2014. 142 с.
34. Цвик, А.З. Використання інтерактивних форм і методів навчання як пріоритетний напрямок технологізації освіти / А.З. Цвик. Київ: Велбі, 2010. 122 с.
 35. Циброва, І.О. Аналіз основних освітніх програм з інформатики в початковій школі / І.О. Циброва. Черкаси: ЦНС «Інтерактив плюс», 2016. №3 (7). с. 105-108.
36. Чванова, М.С. Комп'ютер в школі / М.С. Чванова // Педагогічна інформатіка. 2014. №4. с. 3-10.
37. Ельконін, Д. Б. Психологія гри / Д.Б. Ельконін. Київ: Просвіта, 2014. 235 с.
38. Тихомиров О.К. Психологія мислення: навч. посібник для студ. вищ. навч. закладів / О.К. Тихомиров. Київ: Видавничий центр «Академія», 2012. 288 с.
39. Тихомирова Л.Ф. Вправи на кожен день: Логіка для молодших школярів: Популярне посібник для батьків і педагогів [Текст] Дніпро: «Академія розвитку», «Академія Ко», 2018.
40. Тур С.Н., Бокучава Т.П. Інформатика. Підручник-зошит. (2-4 клас). Львів, БХВ-Львів, 2014.
41. Хазикова Т.С. Розвиток логічного мислення молодшого школяра на уроках математики / Хазикова Т. С. // Освіта і наука: сучасні тренди: колективна монографія / гл. ред. О. Н. Широков. Черкаси: ЦНС «Інтерактив плюс», 2016. с. 158-176.
42. Шатова Н.Д. Логічні завдання як засіб розвитку рефлексивної діяльності учнів 5-6 класів при навчанні математики [Електронний ресурс]: дис. канд. пед. наук / Н. Д. Шатова. Режим доступу: URL: www.diss.rsl.uа
43. Шейнов В. П. Як управляти собою, 2017. 608 с.
44. Селеменєв, С. В. Інфографіка в школі / С. В. Селеменєв // Інформатика та освіта. 2011. № 9. с. 38-44.
45. Селеменєв, С. В. Шкільна інфографіка / С. В. Селеменєв // Освіта в сучасній школі. 2010. № 2. с. 34-42.
46. Султанбекова, С.С. Використання інфографіки у початковій школі під час уроків інформатики / С.С. Султанбекова, Д.М. Пєст // «Сучасні тенденції в науці та освіті». 2017. 377 с.
47. Султанбекова, С.С. Розвиток візуального мислення молодших школярів під час уроків інформатики з допомогою інфографіки / С.С. Султанбекова, Д.М. Пестов // Фундаментальні та прикладні наукові дослідження: актуальні питання, досягнення та інновації. 2016. № 505. с. 508.
48. Ткаченка, О.М. Розвиток візуального мислення у сучасній культурі / О.М. Ткаченка // Омський науковий вісник. 2014. № 4 (131). с. 198-200.
49. Федеральний державний освітній стандарт початкової загальної освіти НГО, 2009. [Електронний ресурс]/Режим доступу: http://nsuoth2.blogspot.uа/p/blog-page_23.html.
50. Храмова, М.В.. Інфографіка в освітньому процесі. Інформаційні технології освіти. XXV Міжнародна конференція-виставка: збірка праць, частина II. // М.В. Храмова, А.Д. Баришова. Київ: Видавничий відділ факультету ВМК, 2015. 64 с.
51. Черняк, Л. Інфографіка: від витоків до сучасності / Л. Черняк // Відкриті системи. СУБД. 2013. № 5. с. 52-55.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect