ДИПЛОМНА: Вплив корпоративної культури організації на мотивацію досягнень працівників

 


Предмет: менеджмент, психологія.
Тип роботи: дипломна, магістерська.
Об'єм роботи: 84 сторінок А4
Унікальність тексту: 91%

Значимість розвиненої корпоративної культури в ефективному функціонуванні підприємства є загальновизнаною у всьому світі. Сучасні дослідники вважають, що корпоративна культура є потужним стратегічним інструментом управління і розвитку, що дозволяє орієнтувати співробітників на спільні цілі, прояв ініціативи, особисту ефективність та продуктивну взаємодію. Впливаючи на всі значущі сфери діяльності компанії, корпоративна культура регулює діяльність співробітників, формує почуття прихильності компанії і в результаті підвищує якість виробленої продукції і конкурентоспроможність підприємства.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФЕНОМЕНА КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ 
1.1 Корпоративна культура як категорія економічної науки і об'єкт управлінської діяльності
1.2 Світова практика розвитку і заохочення корпоративної культури на підприємствах
1.3 Типології корпоративної культури і способи її оцінки в українській науково-дослідній практиці

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИЧНІ ПИТАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ НА МОТИВАЦІЮ ДОСЯГНЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ
2.1 Порівняльний аналіз методик дослідження впливу корпоративної культури на мотивацію досягнень працівників
2.2 Інструменти і підходи  до отримання даних для дослідження впливу корпоративної культури на мотивацію досягнень працівників
2.3 Розробка методики дослідження корпоративної культури підприємства

РОЗДІЛ 3. КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА: АНАЛІЗ І УПРАВЛІННЯ
3.1 Оцінка мотивації співробітників і її вплив на формування корпоративної культури
3.2 Управління корпоративної культурою як інструмент підвищення ефективності роботи підприємства
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ДОДАТКИ


ВСТУП

Актуальність теми. Значимість розвиненої корпоративної культури в ефективному функціонуванні підприємства є загальновизнаною у всьому світі. Сучасні дослідники вважають, що корпоративна культура є потужним стратегічним інструментом управління і розвитку, що дозволяє орієнтувати співробітників на спільні цілі, прояв ініціативи, особисту ефективність та продуктивну взаємодію. Впливаючи на всі значущі сфери діяльності компанії, корпоративна культура регулює діяльність співробітників, формує почуття прихильності компанії і в результаті підвищує якість виробленої продукції і конкурентоспроможність підприємства.
Розглядаючи корпоративну культуру як стратегічно значущий нематеріальний ресурс організацій, сучасні вчені наголошують на необхідності ідентифікації та вивчення даного феномена. Розробка комплексних підходів до дослідження корпоративної культури, застосування нових методик збору та аналізу інформації, що дозволяють вимірювати вплив корпоративної культури на мотивацію співробітників, ефективність бізнес-процесів і результати економічної діяльності компанії, набирають все більшої актуальності і задають напрямок розвитку даної наукової області.
Теоретичні аспекти дослідження корпоративної культури організації на мотивацію працівників розвивалися в працях зарубіжних і українських учених. Зокрема, поняття «корпоративна культура», його ідентифікація і розмежування з поняттям «організаційна культура», а також підходи до класифікації займають центральне місце в науково-дослідних і навчально-методичних роботах В.А. Співака, Г.Л. Ганить, М.В. Рибакової, М.М. Могутнової, О.В. Устинової, О.Г. Тихомирової, О.Л. Єськова, С.А. Баркова, С.А. Шапіро, Т.О. Соломандіної, Ю.Г. Семенова, Ю.Д. Красовського, Ю.І. Саратовцева, Е. Шейна, Т. Діла і А. Кеннеді, Г. Хофстеда, М. Бурке, К. Камерона і Р. Куїнна.
Мета дослідження - розробка та апробація методики дослідження корпоративної культури та мотивації працівників на підприємстві.
Зазначена мета зумовлює необхідність вирішення наступних завдань:
- ідентифікувати поняття корпоративної культури;
- провести порівняльний аналіз існуючих методів дослідження корпоративної культури підприємства;
- розробити методику дослідження корпоративної культури  та мотивації працівників підприємства;
- апробувати розроблену методику на підприємстві.
 Об'єкт дослідження - корпоративна культура як фактор, що визначає мотивацію досягнень працівників і ефективність роботи сучасних підприємств.
Предметом дослідження є підходи до дослідження впливу корпоративної культури підприємства, методи збору та обробки інформації, що реалізує мотивацію досягнень працівників.
 Методи дослідження:
- контент-аналіз наукової періодики з теми дослідження;
- порівняльний аналіз теоретико-смислових конструкцій у визначеннях терміна «корпоративна культура», а також методик її оцінки;
- статистичні методи аналізу (аналіз середніх величин і показників варіації, кореляційний аналіз);
- соціологічне опитування з подальшим аналізом отриманих даних.
Ступінь розробленості теми. Методологічні питання дослідження корпоративної культури представлені в працях Д. Денісон, Г.Хофстеде, К. Камерона і Р. Куїнна, Р. Кука та Дж. Лафферті, С. Гласера і С. Заманоу, І.Д. Ладанова, Л.С. Савченко, Н.В. Левкина, О.Е. Стєклова та інших вчених. Більшість методів дослідження корпоративної культури на мотивацію працівників, поширених в сучасній науковій практиці, ґрунтуються на концепціях даних авторів, проте останнім часом все більш затребуваною стає також концепція, запропонована американським ученим Т. Парсоном.
Незважаючи на досить ґрунтовну ступінь опрацьованості методичних питань дослідження корпоративної культури в працях українських і зарубіжних авторів, єдина методика, заснована на підході, не розроблена. Разом з тим, концепція стверджує вплив корпоративної культури на мотивацію досягнень працівників підприємства і дозволяє оцінити основні фактори такого впливу, а досвід великих сучасних компаній свідчить про зростаючу популярність цієї моделі. Зазначені обставини актуалізують заявлену мету і завдання роботи.
Наукова новизна роботи: розроблена методика впливу корпоративної культури підприємства на мотивацію досягнень працівників, заснована на принципах управління і спрямована на виявлення характерних сторін досліджуваної корпоративної культури, визначення рівня її відповідності даним принципам, а також дослідження рівня розвитку емоційного інтелекту співробітників і його впливу на розвиток корпоративної культури компанії. Це дозволяє проводити комплексну оцінку впливу корпоративної культури підприємства на мотивацію досягнень працівників і оцінювати роль емоційного інтелекту в формуванні факторів її розвитку, що розширює методичний інструментарій дослідження корпоративної культури.
 Структура роботи. Робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатки. Робота містить _____ сторінок, _____ таблиць, _____ рисунків і _____ додатків.

ВИСНОВКИ

Теоретичне і прикладне дослідження дозволило отримати результати і сформулювати наступні висновки:
Корпоративна культура, найбільш відповідна цілям і цінностям компанії, визнається одним з найбільш дієвих факторів підвищення ефективності бізнес-процесів на сучасних підприємствах, що підвищує інтерес до її однозначної ідентифікації і дослідження. У сучасній науковій практиці немає чіткого розмежування понять «організаційна культура» і «корпоративна культура» і представлено безліч підходів до їх визначення; межі досліджуваних процесів, коло об'єктів дослідження можуть суттєво відрізнятися в залежності від того, як автор розуміє цей економічний концепт.
В рамках дослідження корпоративна культура розглядається як система матеріальних і духовних цінностей, вибудувана відповідно до мети і стратегії розвитку компанії і формує образ мислення співробітників, почуття причетності і прихильності спільній справі за рахунок прийняття загальних моделей поведінки і лідерства, комфортного психологічного мікроклімату і неформальних комунікацій в колективі. В даному контексті корпоративна культура є складовою організаційної культури, формує внутрішню ідентичність і індивідуальність компанії, забезпечує взаєморозуміння і сприятливий емоційний фон, є виразом причетності і єдності. Організаційна культура, в свою чергу, включає також компоновку організації, її структуру, системи розміщення і використання ресурсів, принципи та засоби взаємодії із зовнішнім середовищем, а також формальні комунікації, збудовані для найбільш ефективного управління;
Формування і розвиток корпоративної культури на підприємствах визначається безліччю факторів: національно-культурними аспектами, менталітетом, законодавством і ідеологією держави, конкурентним середовищем, стилем роботи і так далі. Як і культура в загальному розумінні цього слова, корпоративна культура формується в процесі спільної діяльності людей, проте в організаціях вона проектується і створюється людьми свідомо з подальшим управлінням її розвитку. При вивченні особливостей української корпоративної культури важливо розуміти, що з огляду на історичних, географічних і політичних обставин їй притаманні риси найрізноманітніших національних елементів;
Визнання корпоративної культури значущим нематеріальним ресурсом підвищення ефективності діяльності підприємства обумовлює актуальність застосування комплексних підходів до її дослідженню. В даний час більшість українських дослідників віддають перевагу використанню відомих американських і західноєвропейських типологій і методик, що в значній мірі обумовлено відсутністю вітчизняних розробок в даній науковій галузі, а також емпіричної бази, що відображає динаміку процесів, характерних для корпоративної культури українських підприємств;
Найбільш поширені методики діагностики корпоративної культури грунтуються на проведенні вибіркових досліджень з використанням кількісних параметрів для опису досліджуваних характеристик. Зокрема, найповнішою і ефективною в даний час визнається методика Д. Денісона, що виявляє взаємозв'язок між характеристиками корпоративної культури і ефективністю компанії. Також в сучасній дослідницькій практиці все більшу популярність набирає концепція AGILE, яка стверджує вплив корпоративної культури на основні показника ефективності роботи підприємства і пропонує специфікацію основних чинників такого впливу. Однак в сучасній науковій практиці не представлена єдина методика проведення дослідження корпоративної культури на основі AGILE-підходу, незважаючи на те, що досвід великих сучасних компаній свідчить про зростаючу актуальність використання даної моделі.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЕРЕЛ

1. Селіванова М.В. Розвиток мотивації в системі менеджменту якості на основі вдосконалення корпоративної культури. [Текст]: Дисертація на здобуття наукового ступеня. Львів, 2016.
2. Ринкевич Н.С., Данилова Т.В. Дослідження впливу корпоративної культури на організаційну ефективність [Текст] // Вісник ПДАБА, 2010. 59 - 66 с.
3. Тху Чанг Те. Дослідження організаційної культури: методологія кількісної оцінки та аналізу // Економіка, 2014 року, № 2. - 130-133 с.
4. Миколаєва Г.Н. Розвиток організаційної культури як фактор підвищення ефективності управління персоналом [Текст] // Вісник Рівненського державного університету, 2016. - 68-70 с.
5. Boehmer D., Marino M. How board governance and company culture in- tersect [Текст] // Heidrick & Struggles Governance letters, 2014. - 4-6 с.
6. Співак В. А. Корпоративна культура: теорія і практика [Текст] // В.А. Співак. Львів. 2011.
7. Ганить Г.Л., Єськов О.Л. Корпоративна культура [Текст]: Навчальний посібник / Київ, 2013. - 403 с.
8. Шапіро С.А. Інноваційні підходи до процесу управління персоналом організації [Текст]: // Монографія. - Київ: КНУ ім Т.Г. Шевченка, 2011. - 152 с.
9. Гительман Л. Д. Перетворюючий менеджмент: Лідерам реорганізації і консультантам по керуванню [Текст]: Навчальний посібник для економ. спец. вузів / Київ Справа, 2019. - 145 с.
10. Козлов В.В. Корпоративна культура: досвід, проблеми та перспективи розвитку. [Текст]: Монографія. - Київ, 2011. - 9 с.
11. Шольц К. Організаційна культура: між ілюзією і реальністю [Текст] // Проблеми теорії і практики управління, 2015. № 3. -111-114 с.
 12. Борисенок Андрій Леонідович Поняття організаційної культури як аналог корпоративної культури [Текст] // Науково-технічний вісник інформаційних технологій, механіки і оптики, 2016, №24. - 127-132 с.
13. Семенов Ю.Г. Організаційна культура [Текст]: Навчальний посібник / Київ: Логос, 2016. - 9 с.
14. Красовський Ю.Д. Організаційна поведінка [Текст]: / Київ: ЮНІТІ-ДАНА, 2014. - 458 с.
15. Борисенок А.Л. Поняття організаційної культури як аналог корпоративної культури [Текст] // Науково-технічний вісник Львівського державного університету інформаційних технологій, механіки і оптики, 2006. - 127-133 с.
16. Барков С.А. Теорія організації (інституційний підхід) [Текст]: Навчальний посібник / Київ: КДУ, 2009. - 209 с.
17. Фролов С.С. Соціологія організацій [Текст]: / Підручник - Київ: Гардарики, 2001.
18. Саратовцев Ю.І. Формування культури організації як методологічна основа управління соціально-економічною системою [Текст]: Автореферат / Львів: ЛГІЕУ, 2016. - 11 с.
19. Клименко А.А. Організаційна і корпоративна культура: концептуальні відмінності [Текст] // Молодий вчений 2010, №11. Т.2. - 173-179 с.
20. Устинова О.В. Подібності та відмінності змістовної структури понять «організаційна культура» і «корпоративна культура» [Текст] // Проблеми формування єдиного економічного простору і соціального розвитку в країнах ЄС. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції 27-28 квітня 2010 р Тернопіль, 2010. - 204-207 с.
21. Соломанідіна Т.О. Організаційна культура компанії [Текст]: / Навч. посібник. - 2-е вид., перераб. і доп. - Київ: ІНФРА-М, 2017. - 9 с.
22. Удалов Ф.Е., Альохіна О.Ф., Гапонова О.С. Основи менеджменту [Текст]: Навчальний посібник / Миколаїв: Миколаївський державний університет, 2013. - 31 с.
23. Корпорація // Великий економічний словник. - Київ, 2019. - 393 с.
24. Храброва, І.А. Корпоративне управління: питання інтеграції [Текст]: / Київ: Видавничий Дім «Альпіна»: 2010. - 198 с.
25. Логунова Л.Б. Корпорації як тип соціальної інтеграції [Текст] // Соціологічні дослідження, 2016, № 12. - 10 с.
26. Ричкова А.А. Корпоративна культура сучасної компанії. Генезис і тенденції розвитку. [Текст]: Монографія, 2015. - 12 с.
27. Тощенко Ж., Могутнова М.М. Новий погляд на поняття «корпоративна культура» [Текст] // Социс, 2015, №4. - 130-136 с.
28. Могутнова М.М. Корпоративна культура: ідеал і реальність. Могутнова Наталія Миколаївна Корпоративна культура: ідеал і реальність [Текст] // Вісник КНУ. Серія «Філософія. Соціологія. Мистецтвознавство», 2017, №2. - 234-244 с.
29. Тихомирова О.Г. Організаційна культура: формування, розвиток і оцінка [Текст]: / Львів: ЛГУ ІТМО, 2018.
30. Лебедєва Н.Ю., Широнина Е.М. Методологічні питання вивчення організаційної культури [Текст] // Фундаментальні дослідження, 2012, № 9. -729-733 с.
31. Дагаєва Е. А. Методологічні підходи до вивчення організаційної культури вузу [Текст] // Вісник ТІУіЕ, 2015 року, №1 (21) - 95-97 с.
32. Макєєв В.А. Національні особливості корпоративних культур [Текст] // Влада, 2011, №8. - 74-75 с.
33. Антонова О.А. Особливості національних моделей корпоративної культури [Текст] // Черкаський гуманітарій, 2011, №4. - 6-12 с.
34. Юсупов Р.Ш., Посталюк М.П. Інституційні особливості формування управлінської корпоративної культури в національних економічних системах [Текст] // Вісник економіки, права та соціології, 2014 року, №1. - 52-57 с.
35. Калашников А.І. Етнічні особливості корпоративної культури в контексті організаційної лояльності співробітників [Текст] // Педагогічна освіта в Україні, 2014 року, №5. - 202-208 с.
36. Пірайнен Е. В. Особливості китайської моделі корпоративної культури [Текст] // ІНФОРМАЦІЯ-КОМУНІКАЦІЯ-ТОВАРИСТВО, 2014. 115-117 с.
37. Вязанкіна А. А. Сучасні моделі корпоративної культури і їх перспективи в українському суспільстві [Текст] // Психологія і педагогіка, 2010. - 51-53 с.
38. Малаховская М. В. Корпоративна культура: особливості української практики [Текст] // Вісник Харківського інженерно технологічного інституту, 2016, №2. - 82-85 с.
39. Горіна Т.С. Застосування типологій для вивчення корпоративної культури [Текст] // Вісник Вінницького державного університету, 2013, №2. - 43-44 с.
40. Харчишина О.В. Порівняльний аналіз сучасних підходів типології організаційних культур [Текст] // Економіка. Управлiння. Інновацii. 2019 №2. - 281-283 с.
41. Галкіна Т.П. Соціологія управління: від групи до команди [Текст] // Фінанси і статистика, Київ, 2011.
42. Логінова О.Б. Проблема вибору типу організаційної культури [Текст] // Економіка і екологічний менеджмент, 2011, №2. -354-360 с.
43. Камерон К.С., Куїнн Р.Е. Діагностика та зміна організаційної культури [Текст]: / під ред. д. е. н., професора І. В. Андрєєвої. - Львів: Основа, 2011.
44. Крутько І.С., Петяк М.М. Моделі досліджень корпоративної культури організації [Текст] // Науково-практичні основи досліджень в сфері управління персоналом, 2016. - 146-169 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect