ДИПЛОМНА: Профілактика вагітності серед дівчат підліткового віку

  Профілактика вагітності

Предмет: педагогіка, валеологія, медицина.
Об'єм роботи: 59 сторінок А4
Унікальність тексту: 94%

В даний час в підлітковому середовищі сексуальні стосунки до шлюбу стали нормою. Збільшення числа вагітних серед підлітків - одна з найбільш тривожних в суспільстві проблем в сучасному світі. Все більше дівчаток стають вагітними ще в роки навчання в середній школі, коли вони зовсім ще молоді і недосвідчені. Юні матері складають одну з молодіжних груп ризику, вони все більше відчужуються від батьківської сім'ї, школи, макро- і мікросередовища в цілому.

Щоб отримати повний текст роботи звертайтесь за контактами, які є на сайті


ЗМІСТ
ВСТУП…………………………………………………………………………….3
РОЗДІЛ 1. ВАГІТНІСТЬ В ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ ЯК ОБ'ЄКТ НАУКОВОГО ПІЗНАННЯ……………………………………………………..6
1.1. Проблема вагітності в підлітковому віці в сучасному світі………...6 
1.2. Психолого-педагогічні особливості дівчат-підлітків……………...10
1.3 Профілактика ранньої вагітності неповнолітніх в діяльності соціального педагога
Висновки до розділу 1.........................................................................................16 
РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДНО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА РОБОТА З ПРОФІЛАКТИКИ ВАГІТНОСТІ СЕРЕД ДІВЧАТ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ…………………………………………………………...19
2.1. Логіка і результати констатуючого етапу дослідно- експериментальної роботи …………….19
2.2 Профілактика вагітності в підлітковому віці у діяльності соціального педагога ……………27
Висновки до розділу 2………………………………………………………….35
ВИСНОВКИ……………………………………………………………………..36
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………….39
ДОДАТКИ……………………………………………………………………….43


ВСТУП

В даний час в підлітковому середовищі сексуальні стосунки до шлюбу стали нормою. Збільшення числа вагітних серед підлітків - одна з найбільш тривожних в суспільстві проблем в сучасному світі. Все більше дівчаток стають вагітними ще в роки навчання в середній школі, коли вони зовсім ще молоді і недосвідчені. Юні матері складають одну з молодіжних груп ризику, вони все більше відчужуються від батьківської сім'ї, школи, макро- і мікросередовища в цілому.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно близько 16 мільйонів дівчат у віці 15-19 років і близько 1 мільйона дівчаток до 15 років народжують, в основному в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. У всьому світі ускладнення під час вагітності та пологів є другою причиною смерті дівчат у віці 15-19 років.
Дослідженням проблем ранньої вагітності у старших підлітків ще в радянський період займалися фахівці різних областей, серед них такі видатні вчені і практики як: В.І. Брутман ,, Ю.А. Гуркин, Т.А. Гурко, В.В. Нагаєв, М.М. Наріцин, Г.Г. Філіппова, Л. Фрідман та ін.
В даний час також ведеться ряд досліджень по даній темі, наприклад Е.А. Лаптєва в своїй дисертації розглядає клінічні та психологічні особливості стану здоров'я матерів підліткового віку і їхніх дітей, С.Ю. Молчанова в своєму дослідженні розглядає вагітність у неповнолітніх як медико-соціальну проблему, Н. А. Самарець в рамках своєї дисертації вивчає статеве виховання дітей і молоді в США.
Таким чином, профілактика ранньої вагітності стає однією з актуальних соціальних проблем, стійкий інтерес до якої спостерігається у фахівців у всьому світі, тому що неповнолітні матері в силу несприятливих медичних, психологічних, соціальних наслідків вагітності та дітонародження без відповідної підтримки практично фатально стають групою особливого ризику по відхиленню від материнської поведінки.
Протиріччя:
- соціально-педагогічного характеру - між об'єктивною потребою суспільства в скороченні ранніх вагітностей у неповнолітніх дівчат і відсутністю в освітніх установах ефективної профілактичної роботи з даної проблеми;
- науково-теоретичного характеру - між необхідністю профілактики ранньої вагітності та абортів у неповнолітніх дівчат, як актуальної соціальної проблеми і відсутністю науково обґрунтованої моделі даного процесу і її недостатньою теоретичною розробленістю;
- науково-методичного характеру - між необхідністю розробки програми профілактики ранньої вагітності та абортів у неповнолітніх дівчат і відсутністю науково обґрунтованих методичних рекомендацій щодо супроводу даного процесу.
Проблема дослідження - необхідність теоретично обґрунтувати і практично перевірити шляхи і засоби профілактики ранньої вагітності неповнолітніх дівчат. Таким чином, проблема зумовила вибір теми дослідження в сутності профілактики ранньої вагітності у неповнолітніх дівчат, та змістовно обгрунтувати її як напрям соціально-педагогічної діяльності.
Тема дослідження – «Профілактика ранньої вагітності у неповнолітніх дівчат як напрям соціально-педагогічної діяльності».
Об'єкт - соціально-педагогічна діяльність з неповнолітніми дівчатами.
Предмет - процес профілактики ранньої вагітності у неповнолітніх дівчат.
Мета дослідження - на основі вивчення соціальної, психолого-педагогічної, медичної літератури і діагностичного дослідження розробити, теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність програми профілактики ранньої вагітності у неповнолітніх дівчат.
Завдання дослідження:
1. Проаналізувати і теоретично обгрунтувати проблему ранньої вагітності у неповнолітніх дівчат в сучасному світі.
2. Виявити психолого-педагогічні особливості дівчат- підлітків.
3. Розглянути профілактику ранньої вагітності неповнолітніх в діяльності соціального педагога та розробити програму профілактики ранньої вагітності у неповнолітніх дівчат.
4. Провести констатуючий етап дослідно-експериментальної роботи.
Методи дослідження:
Теоретичні: аналіз і синтез науково-методичної літератури, аналіз соціально-педагогічного досвіду з проблеми, узагальнення.
 Емпіричні: бесіда, спостереження, анкетування, опитування, якісний аналіз відповідей, педагогічний експеримент.
Теоретична значимість: обгрунтування поняття «профілактика», «рання вагітність», «статеве дозрівання», розглянуті причини та наслідки ранньої вагітності неповнолітніх дівчат, проаналізовано досвід вирішення даної проблеми.
Практичне значення - матеріали дослідження можуть бути використані в роботі соціального педагога, психолога, класного керівника, педагога додаткової освіти для профілактики ранньої вагітності неповнолітніх дівчат. Розглянути проблеми статево виховання, статевої ідентіфікації, стосунків між чоловіком и жінкою, розробити програму профілактики ранніх статевих відносин, особливостей сексуального життя, а також створити можливі форми боротьби з небажаною підлітковою вагітністю, через брак кількості та якості профілактичних заходів и програм, які розраховані на особливу категорію населення - підлітків.
Структура роботи: робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.


ВИСНОВКИ

У даній роботі було розглянуто теоретичні основи профілактики ранньої вагітності неповнолітніх дівчат: сутність поняття «Рання вагітність», причини і наслідки вагітності неповнолітніх, особливості підліткового віку, психічні новоутворення, в тому числі статеве дозрівання, профілактику як функцію соціального педагога. Спираючись на аналіз педагогічної теорії і практики, було визначено наступні напрямки діяльності соціального педагога з профілактики ранньої вагітності неповнолітніх дівчат: робота з учнями, освіта батьків в області статевого виховання.
В дослідженні взяло участь 22 дівчини, 10 батьків та 10 педагогів.
З метою виявлення необхідності проведення профілактики ранньої вагітності у неповнолітніх дівчат було проведено констатуючий експеримент з використанням наступних діагностичних методик: Для дівчат були проведені наступні методики:
1. «Анкета для дівчат»
2. «Ціннісні Орієнтації» (М. Рокіч)
3. «Анкета для батьків»
4. Опитувальник для педагогів «Статеве виховання підлітків»
За підсумками експерименту, що констатує прийшли до висновку, що головними цілями в житті дівчат-підлітків є щасливе сімейне життя, здоров'я і любов, але більшість дівчаток, що не знають особливостей статевого дозрівання власного організму, половина з опитаних вже живе статевим життям і не всі дівчата знають про засоби контрацепції і хворобах що передаються статевим шляхом. Таким чином, ці недоліки в знаннях дівчат можуть привести до такої проблеми, таких як, рання вагітність, які можуть негативно вплинути на досягнення таких цілей в житті як щасливе сімейне життя, любов і здоров'я, а батьки і педагоги не завжди можуть допомогти дитині в питаннях статевого виховання.
На підставі даних, описаних вище, була розроблена програма профілактики ранньої вагітності неповнолітніх дівчат «Твоє майбутнє в твоїх руках».
Профілактична робота була збудована по 3 блокам: соціальний, медичний і психологічний.
На зустрічах в рамках соціального блоку обговорювалося наступне: роль жінки в сучасному світі, відмінності чоловіків і жінок, гігієна дівчини. На заняттях медичного блоку розглядалися питання будови і функцій жіночої репродуктивної системи і збереження її здоров'я, а також основні етапи статевого дозрівання і зміни, які відбуваються в цей період. Заняття психологічного блоку були спрямовані на чуттєву сферу дівчат-підлітків.
Так само були складені буклети для батьків з інформацією про статеве виховання підлітків і рекомендаціями дій в разі вагітності неповнолітньої дівчини.
За підсумками реалізації програми було проведено повторне діагностування, яке дозволило виявити позитивну динаміку за наступними показниками: знання дівчатами періоду, в який відбувається статеве дозрівання; кількість дівчат живуть статевим життям, що використовують засоби контрацепції, а так само знання і запобігає небажаній вагітності дівчатами, які не вступали раніше в інтимний зв'язок; знання дівчатами про неможливість завагітніти при першому статевому акті і кількість дівчат, які вважають, що ранній початок статевого життя може завдати шкоди. 
Також батьки відзначили корисність інформації в розроблених для них буклетах «Делікатний розмову з підлітком: кілька порад батькам» та «Вагітність неповнолітньої дівчини - інструкція для батьків».
Реалізована програма довела свою ефективність. Завдання, поставлені в дослідженні, були виконані, мета досягнута, гіпотеза отримала своє підтвердження.
Матеріали дослідження можуть бути використані в роботі соціального педагога, психолога, класного керівника, педагога додаткової освіти для профілактики ранньої вагітності неповнолітніх дівчат.
Вирішення питання підліткової вагітності – це:
– В першу чергу, підвищення рівня статевої освіти та статевого виховання на суспільному рівні, а не лише на рівні сімей.
– Наявність у школах анонімних кабінетів допомоги в питаннях статевих відносин, де підлітки можуть обговорювати питання запобігання вагітності,  а також отримувати безкоштовно презервативи та препарати екстреної контрацепції – це ще один напрямок покращення ситуації з підлітковою вагітністю.
– Створення соціальних програм, а також організацій для підтримки малолітніх матерів та надання їм різних видів допомоги, можливість зменшити негативні наслідки раннього материнства, пов’язані з незавершеною освітою, ізоляцією через сором та відчай, відсутністю засобів для існування і забезпечення дитини усім необхідним.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Абрамова, Г.С. Вікова психологія: Навч. Посібник для студ. Вузів Вип. № 8, КНУ, Видавничий центр «Академія», 2012.
2. Артюнін, Г. П. Основи соціальної медицини: Навч. посібник для студ. вузів. Одеса, «Дашков і К» 2009.
3. Баранов, А. А Нові можливості профілактичної медицини в рішенні проблем здоров'я дітей і підлітків. Миколаїв, Вид-во «НЦЗД РАМН», 2016.
4. Басов, Н.Ф Соціальний педагог: Введення в професію: навч. посібник для студ. вищ. навч. Закладів. Вип. №№ 2, Львів, Видавничий центр «Академія», 2017.
5. Бодяжина, В. І., Акушерство: навч. Посібник, 2015
6. І.С. Семенченко. Посібник, Вип. № 6, Одеса, Фенікс, 2009.
7. Брутман, В.І. Проблеми соціального захисту сиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків, і юних одиноких матерів. Київ, Сиктивкар, АСОПІР, 2016.
8. Волков, Б. С. Психологія підліткового віку: підручник. Вип. № 4, (Перераб. І доп.), Львів, КНОРУС, 2016, 266 с. 
9. Гуркин. Ю. А. Дитяча підліткова гінекологія. Медичне Інформаційне Агентство (МІА), Львів, 2019
10. Гурко, Т. А. Орієнтири у вихованні дитини молодих матерів різних соціальних груп: конформізм vs самореалізація. Україна: тенденції та перспективи розвитку. Щорічник. Вип. № 10. Частину III. Житомир, ІНІСН РАН, 2015, 156-161 с.
 11. Журавльова, І. В. Репродуктивне здоров'я підлітків і проблеми статевої освіти. Соціологічні дослідження: науковий журнал. Засновник Інститут соціології РАН, Київ, 2014.
12. Охорона здоров'я в України. Стат.сб. Укрстат. Дніпро, 2013.
13. Кервасдуе, де Анна. Дівчинка. Дівчина. Жінка - пров. з фр. І. Ю. Крупічевой. Львів, ТОВ «Світ книги», 2018.
14. Красноярова, М.В. Практика соціально-педагогічної підтримки материнства дівчаток-підлітків. Соціально педагогічна підтримка дитини: матеріали міжнар. Наук. Конф. Під заг. Ред. А.В. Іванова. Одеса, АПКіППРО 2019.
15. Красноярова, М.В. Педагогіка і раннє материнство: проблеми та рішення. Педагогіка - ХХI: матеріали міжнар. Наук. Конф. Суми, Центр гуманітарних досліджень, 2014
16. Кулагіна, І. Ю. Вікова психологія: розвиток дитини від народження до 17 років. Укр. Акад. Освіти, Вип. № 3. Миколаїв, Вид-во УРАО, 2010
17. Мастерc Вільям Г. Основи сексології (HUMAN SEXUALITY) / Вірджинія Е. Джонсон, Роберт К. Колодний. Пер. з англ. Львів, Світ, 2017.
18. Мудрик, А. В. Соціальна педагогіка: підручник для студ. Установ вищ. Проф. Освіти. Вип. № 8, (Вип. І доп). Дніпро, Видавничий центр «Академія», 2013.
19. Мухіна, B. С. Вікова психологія. Феноменологія розвитку. Вип. 10, (Перераб. І доп). Львів, 2016.
20. Нагаєв, В.В. Сексологічна експертиза: Психолого-сексологічні аспекти. Підручник для вузів. Одеса, Юркнига, 2016
21. Рєзнікова, Т. Контрацептивне поведінку молоді. Вип. № 1. КНУ, 2018
22. Телеп, М. Н. Алгоритм любові Вип. № 2, (Перераб. І дор). Харків, АНПО «АСЕТ», 2012.
23. Уварова, Е.В. Особливості сучасної контрацепції у сексуально активних підлітків і молоді, ФДМ НЦ АГіП ім.В.І.Кулакова Укрмедтехнологій, Керівництво по контрацепції під керівництвом проф. Прілепской В.Н., Харків, 2006
24. Філіппова, Г. Г. Психологія материнства: Навчальний посібник. Миколаїв, Вид-во Інституту Психотерапії, 2016
25. Фрідман Г.Л. Репродуктивне здоров'я підлітків: Підхід до планування досліджень в області служб охорони здоров'я. КНУ, Медицина, 2019
26. Холостова, Е. І. Технологія соціальної роботи: Підручник. Львів, Видавничо-торгова корпорація «Дашков і К », 2013.
27. Чумаков, Б. Н. Основи здорового способу життя. Навчальний посібник Київ, педагогічне товариство України, 2019.
28. Шаповаленко, І. В. Вікова психологія (Психологія розвитку та вікова психологія). Львів, Гардарики, 2010 року.
29. Актуальні аспекти профілактики абортів серед підлітків 14-18 років м.Ірпінь Режим доступу, URL : http://socrabota.org/publ/aktualnye_aspekty_profilaktiki_abortov_sredi_podrostkv 
30. Вагітність від А до Я Режим доступу, URL: http://www.9months. ua /beremennostbase/321/rannyaya-beremennos 
31. Мама-підліток Режим доступу, URL: http://rsuzhur. ua /mama-podr 
32. «Про Національну стратегію дій в інтересах дітей на 2012 - 2017 роки» Указ Президента України від 1 червня 2012 р № 761  Режим доступу, URL : http://base.garant. ua /70183566/#ixzz33xyJjgz 
33. Небезпека абортів для дівчаток підлітків Режим доступу, URL: http://www.podskaju. ua /beremennost-aborty/opasnost-aborta-dlja-devochek-podrostkov 
34. Статеве виховання дітей Режим доступу, URL: http://detstvosmail. ua /news/?record_id=153
35. Попередження ранньої вагітності і профілактика порушень репродуктивного здоров'я серед підлітків в країнах, що розвиваються. Інформаційна пам'ятка на базі керівництва ВООЗ. Режим доступу, URL: http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/preventing_early_pregnancy / ua 
36. Статеве виховання школярів в Україні. Режим доступу, URL: http://www.pandia. ua /text/77/104/396-3.php 
37. Програма по морально-статевого виховання "Профілактика ранньої вагітності" Режим доступу, URL: http://videouroki.net/filecom.php?fileid=98680589 
38. Рання вагітність Режим доступу, URL: http://admmegion. ua /news/textdet.php?elem_id=304743 
39. Рання вагітність, або Що буває, коли діти грають у дорослі ігри. Режим доступу, URL: http://www.7ya. ua /article/Rannyaya-beremennost-ili-Chto-byvaet-kogda- deti-igrayut-vo-vzroslye-igry / 
40. Сайт про вагітність і пологи. Режим доступу, URL: http://www.mymummy. ua /pregnancy/rannyaya-beremennost.html 
41. Соціальна ситуація розвитку підлітка. Режим доступу, URL: http://psyera.ua/4741/socialnaya-situaciya-razvitiya- podrostka 
42. Технологія роботи психолога з підлітками. Режим доступу, URL : https://sites.google.com/site/webquestmihailk/novoobrazovania 
43. Елективний курс для дівчаток 7 - 9 класів «Перлина Всесвіту». Режим доступу, URL: http://www.slavkrug.org/elektivnyj-kurs-dlya-devochek-7-9-klassov- zhemchuzhina-vselennoj 


ДОДАТКИ 

Додаток А
Програма зі статевого виховання підлітків «Здорове покоління», реалізована в 2019 році на базі Центру соціальної допомоги сім'ї та дітям Ленінського району м. Ірпінь.

Мета програми: формування у підлітків уявлень про здоровий спосіб життя і культуру статевих стосунків.
Програма включає в себе такі форми роботи:
• діагностика (анкети, опитування) з повною обробкою інформації;
• консультації фахівців (індивідуальні, групові);
• виступ фахівця на батьківських зборах.
• «зворотний зв'язок» з підлітками (відгуки, пропозиції, побажання). А також 8 тренінгових занять, спрямованих на:
• інформування підлітків про інститут сім'ї та шлюбу;
• профілактика раннього вступу в статевий зв'язок;
• профілактика шкідливих звичок;
• профілактика захворювань, що передаються статевим шляхом;
• профілактика небажаної вагітності;
• профілактика абортів;
• профілактика сексуального насильства.
Програма спрямована на роботу з дітьми у віці від 12 до 18 років. Формування груп здійснюється на підставі заявок від навчальних і освітніх установ району, протягом навчального року
Очікувані результати:
• формування позитивної мотивації до здорового способу життя;
• формування уявлень про шлюб та сім'ю;
• інформування про культуру статевої поведінки.
Реалізація програми «Здорове покоління» в 2019 р.
 
Протягом першого півріччя 2019р. в рамках реалізації програми «Здорове покоління» фахівцями Центру проведено лекції, бесіди, практичні заняття зі школярами: «Інфекції, що передаються статевим шляхом», «Аборт і його наслідки», «Контрацепція», «Здоров'я населення», «Профілактика шкідливих звичок» і т. д.
Заняття з учасниками програми переслідують не тільки навчальні цілі, а й мають великий виховний потенціал. Підлітки отримують загальне уявлення по даних темах, задають питання, що цікавлять, формують повноцінну інформацію про здоровий спосіб життя.
Проведене на початку реалізації програми анкетування, показало, що підлітки недостатньо поінформовані про культуру статевих відносин, про методи контрацепції, про наслідки аборту і т.д.
Результати повторного анкетування показали, що рівень знань по даній темі підвищився. Молоді люди усвідомлюють негативний вплив шкідливих звичок на молодий організм, підтверджують, що статеві стосунки це велика відповідальність за своє здоров'я і за своє майбутнє. Всього за 6 місяців в даній програмі взяло участь 393 школяра.
У другому півріччі в програму «Здорове покоління» включена нова тематика бесід «Особиста гігієна хлопчиків і дівчаток» для молодшого шкільного віку.
На заняттях учасники групи, познайомившись один з одним, виконували різні вправи ( «Снігова куля», «Кореспондент» і т.д.). В ігровій формі вони отримували знання в області особистої гігієни, статеве виховання. Після закінчення бесіди проводилася рефлексія - обмін почуттями, враженнями з кожним учасником групи, підбивалися підсумки заняття.
З опитувань хлопців, їх малюнків видно, що діти змінили своє уявлення про особисту гігієну, усвідомили, що необхідно піклуватися про своє здоров'я.

Додаток Б

«Анкета для дівчаток»

Ми запрошуємо тебе до діалогу. Будь ласка, відповідай на запитання нашої анкети. Всі відповіді залишаться анонімними.
1. Твій вік___________________________________________________
2. Хто Вас виховує?
А) мама і тато 
Б) тільки мама 
В) тільки тато
Г) інші родичі
3. Які взаємини у вашій сім'ї?
А) доброзичливі 
Б) нейтральні 
В) конфліктні
4. Головні джерела знань про сексуальність і статевої близькості (розстав пріоритети за ступенем отримання своїх знань, наприклад, про секс я дізналася в перший раз з ТВ = 1, потім з розмов з друзями = 2, і т.д.)
-книги, журнали, газети
-розмова з друзями
-кіно, телебачення
-Батьки
-брати сестри
-інші родичі
-Учитель
-медичний працівник
-сексуальний партнер
-власний досвід
5. В якому віці у дівчаток відбувається статеве дозрівання?_______________________________________________________
6. Як Ви вважаєте, з якого віку слід починати статеве життя?___________________________________________________________ 
А) 12-13 В) 16-17
Б) 14-15 Г) 18 і більше
7. Що Ви розумієте під словосполученням «статеві відносини»? 
А) залицяння 
Б) поцілунки 
В) секс 
Г) інше (вказати)___________________________________________
 8. Як Ви думаєте, який повинен бути мотив вступу в інтимний зв'язок?                    
А) взаємна любов 
Б) розрахунок на вступ в шлюб
В) самоствердження, відчуття дорослості 
Г) прагнення до отримання задоволення 
Д) модно, престижно Е) цікавість 
Ж) інше (вказати)___________________________________________
9. Як Ви думаєте, чому сучасна молодь починає раннє статеве життя?
А) з цікавості (інтерес пізнання чогось нового)
Б) від неробства
В) випадково
Г) бути як інші 
Д) здаватися дорослим
Е) під дією алкоголю, наркотиків, токсичних речовин
Ж) інше (вказати)____________________________________________
10. Чи вступали Ви в статеві стосунки? А) так Б) немає
11. Назвіть, в якому віці Ви почали статеве життя?___________________________________________________________
12. Чи знаєте Ви про сучасні способи і засоби запобігання небажаній вагітності, вступаючи в інтимні стосунки, і чи використовуєте ви ці кошти?
А) знаю, використовую
Б) знаю, але не використовую 
В) не знаю, не використовую
13. Які засоби контрацепції Ви використовуєте?___________________________________________________
14. Як Ви думаєте, чи можна завагітніти при першому статевому акті, якщо не оберігатися?_______________________________________________
15. Чи вважаєте Ви, що раннє статеве життя може завдати шкоди і чому?_______________________________________________________________________________________________________________________________
16. Чи хотіли б Ви мати дітей?___________________________________
17. Чи готові Ви стати матір'ю?__________________________________
18. Якщо Ви завагітніє до 18 років, ваші дії? 
А) зроблю аборт
Б) буду народжувати і залишу дитину
В) буду народжувати і відмовлюся від дитини
19. Як Ви думаєте, чи є негативні наслідки після аборту, якщо так, то які?_________________________________________________________________________________________________________________________________
20. Як Ви вважаєте, чи потрібен спеціальний курс зі статевого виховання підлітків?
А) так, потрібен
Б) напевно, потрібен
В) важко відповісти 
Г) напевно, не потрібен 
Д) не потрібен


Додаток В 
«Анкета для батьків»

Шановні батьки!
Будь ласка, дайте відповідь (анонімно) на кілька питань, які пропонуються нижче. Ми дуже сподіваємося, що на підставі ваших відповідей ми могли б надати вам педагогічну підтримку в статеве виховання ваших дітей. Для заповнення анкети, будь ласка, обведіть потрібний номер відповіді або допишіть свій.
1. Чи вважаєте ви свої знання про статеве виховання дітей достатнім?  
А) Так 
Б) Ні 
В) Не цілком
2. З яких джерел ви отримуєте інформацію про статеве виховання дітей?
- ЗМІ (радіо, ТБ, газети, журнали);
- спеціальні книги;
- бесіди з друзями та знайомими;
- бесіди з учителями;
3. Назвіть найважливішу, на ваш погляд, проблему у вихованні
- взаємне нерозуміння дітей і дорослих;
- успішність дітей;
- непослух;
- бездуховність;
- лінь;
- статеве виховання;
4. Що б ви хотіли змінити у ваших стосунках з дитиною?________________________________________________________

5. Як ви вважаєте, хто має більший вплив на дитину - сім'я або школа?
- безумовно, сім'я;
- в більшій мірі сім'я;
- в рівній мірі і сім'я, і школа;
- школа, так як там дитина проводить багато часу;
- школа і вулиця.
6. В якій формі могла б допомогти вам у вирішенні ваших проблем?
- лекціями про виховання;
- спеціальними практичними заняттями;
- інформацією про особливості розвитку моєї дитини;
- інформацією про те, що можна почитати по мою проблему;
7. Скільки б ви могли приділити часу для підвищення своєї педагогічної компетентності, якщо для вас в нашій школі будуть організовані спеціальні заняття?
- не більше однієї години на тиждень;
- приблизно пару годин в місяць;
- важко сказати.
8. Як ви ставитеся до підліткової вагітності і абортам?__________________________________________________________
9. Якщо ваша неповнолітня дочка завагітніє, яка буде ваша реакція?___________________________________________________________
10. Якщо ваша неповнолітня дочка завагітніє, будете ви наполягати на аборті?____________________________________________________________
11. Повідомте, будь ласка, деякі дані про свою сім'ю: 
Ваш вік________ років
Вік ваших дітей________,_________
Ваша освіта___________________________________________________ 
Дякую за відповіді!


Додаток Г
Опитувальник для педагогів «Статеве виховання підлітків»

Шановні педагоги, прошу відповісти вас на наступні питання (анонімно), з метою вивчення питань про статеве виховання підлітків в вашому закладі. Бажаю удачі!
1. Ваша думка про необхідність статевого освіти і виховання молоді (обґрунтуйтесвоюдумку).______________________________________________________________________________________________________________
2. Які інститути (організації) і в якій формі повинні займатися статевим вихованням дітей і підлітків?_________________________________________
3. Ведеться у вашому навчальному закладі робота зі статевого виховання підлітків (якщо так, то хто його здійснює, а якщо ні, то хто повиненйогоздійснювати)?_____________________________________________________________________________________________________________
4. Яку роль відіграє сім'я в статеве виховання і освіту дітей?_____________________________________________________________
5. Які питання статевого виховання батьки можуть обговорювати зі своїми дітьми?
а. Питання статевого дозрівання (менструація, оволосіння, зміна голосу, поява грудей, полюції)
б. Питання гігієни статевих органів у. Шляхи зараження ХПСШ та ВІЛ / СНІД р Профілактика ВІЛ / СНІД
д. Питання планування сім'ї
 е. Питання контрацепції ж. сексуальні стосунки
з. інше (вказати)_______________________________________________
6. Що Ви порадите (Що треба робити) батькам, які відчувають труднощі в обговоренні питань статевого виховання з дітьми?____________________________________________________________

7. До кого, крім батьків, звертається молодь для отримання інформації за статевою утворення?______________________________________________
8. У якому вигляді Ви рекомендуєте поширення інформації зі статевого виховання для підлітків?
а. Індивідуальні консультації фахівців, анонімні консультації
б. Спеціальна література в. навчальні семінари
м Дискусії
д. Лекції
е. Рольові ігри 
ж. Інше (вказати)______________________________________________
9. Ваші рекомендації щодо поліпшення статевого виховання підлітків у Вашій установі?____________________________________________________





Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect